Moni jättää helposti lounaan väliin ollakseen tehokas ja säästääkseen aikaa. Mutta kannattaako sellainen?
Lounastauolla on monia tärkeitä tehtäviä. Se edistää sekä fyysistä että henkistä jaksamista ja työhyvinvointia. Yhdessä työkavereiden kanssa syöty lounas on tärkeä osa sosiaalista kanssakäymistä ja virkistäytymistä, mutta kehomme saa siitä myös energiaa ja ravintoaineita jaksaakseen.
Uusimman Finravinto-tutkimuksen mukaan ravintola, erityisesti henkilöstöravintola, on yleisin lounaspaikka. Henkilöstöravintoloissa syöminen onkin hyvä vaihtoehto, sillä Finravinto-tutkimuksen mukaan niissä ruokailevat syövät keskimääräisesti terveellisemmän lounaan kuin muissa ravintoloissa syövät. He syövät myös terveellisemmin ja monipuolisemmin kuin omia eväitään syövät, joita on suomalaisista naisista on jopa 40 % suomalaisista naisista ja miehistä 25 %.
Vanha kunnon lautasmalli
Mitä lounaalla sitten pitäisi syödä, jotta oma työssäjaksaminen olisi optimaalista? Siihen on olemassa hyvinkin helppo malli: lautasmalli. Kuulostaa ehkä tylsältä, mutta valitsemalla runsaasti kasviksia, sopivasti hiilihydraattia ja proteiineja lounaan jälkeen ehkäisee väsymystä ja varmistaa jaksaminen myös lounaan jälkeen. Runsaasti hiilihydraatteja ja rasvoja sisältävä ruoka lisää iltapäivän lounaskoomaa, samoin kuin ateria, jonka energiamäärä on suuri. Varmasti lounasväsymys iskee, jos lounaan jättää kokonaan väliin.
On tärkeä myös muistaa, että ruokapöydässä työasiat eivät saisi olla keskiössä, jo siitäkin syystä, että lounasaika ei ole monilla työpaikoilla työaikaa, vaan työntekijän omaa aikaa. Henkilöstöravintolat tekevät arvokasta työtä suomalaisten työhyvinvoinnin edistämiseksi tarjoamalla terveellistä ja vaihtelevaa ruokaa. Usein sydänmerkkiaterian kriteerit täyttäviä vaihtoehtoja löytyy vähintään yksi. Suurissa henkilöstöravintolaketjuissa ja esimerkiksi Kelan korkeakoulujen ateriatukeen oikeutetuissa ravintoloissa ruoan ravitsemuslaatua seurataan ravintolaskentaohjelmien avulla. Asiakkaan on helppo koota lautaselle kokonaisuus, joka edistää työssä jaksamista.
Haaga-Heliassa edistetään terveellistä ja ravitsevaa lounasruokailua
Monet Haaga-Helian ruokatuotannon johtamisen koulutuksesta valmistuvat opiskelijat työskentelevät henkilöstöravintoloissa. Siksi ymmärrys terveellisen, houkuttelevan ja toisaalta kannattavan ruoan tuotannosta on yksi restonomikoulutuksen tavoitteista. Opinnoissa tämä näkyy esimerkiksi ravitsemustiedon, prosessien ja laadun opintoina.
Tavoitteenamme on varmistaa, että terveellinen, maittava ruoka edistää työssäjaksamista myös tulevaisuudessa.