Pro
Siirry sisältöön
Vastuullisuus

Ruokahävikin vähentämisen keinot – Haaga-Helian kokemuksia ja oppeja

Kirjoittajat:

Rilla Engblom

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Antti Petteri Kurhinen

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Ville Parkkinen

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 21.10.2025

Euroopan komissio on asettanut jäsenvaltioille yhteisen tavoitteen: elintarvikejätteen määrää tulisi vähentää 30 prosenttia asukasta kohden. Tämä tavoite koskee niin vähittäiskauppaa, ravitsemuspalveluita kuin kotitalouksiakin. Suomessa ruokaketjun eri vaiheissa päätyy vuosittain hukkaan lähes 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. (Kuluttajaliitto s.a.)

Haaga-Helia haluaa kantaa kortensa kekoon ruokahävikin vähentämiseksi ja osallistui Kuluttajaliiton koordinoimaan valtakunnalliseen Hävikkiviikkoon, jota vietettiin 22.–28.9.2025. Kampanjan tavoitteena on herättää keskustelua ruokahävikistä ja kannustaa arvostamaan ruokaa entistä enemmän.

Hävikkiviikon aikana nostimme esiin konkreettisia keinoja, joilla jokainen voi pienentää omaa ruokahävikkiään – olipa kyseessä opiskelija, opettaja tai koko oppilaitosyhteisö.

Vastuullinen ruokatuotanto ja hävikin hallinta

Haaga-Helian opintojaksolla Vastuullinen ruokatuotanto opiskelijat perehtyivät kestävään ruokajärjestelmään ja erityisesti ruokahävikin vähentämiseen. Opintojakso yhdistää teoriaa ja käytäntöä digitaalisin ratkaisuin: opiskelijat analysoivat hävikkiä hyödyntäen älykkäitä mittausjärjestelmiä ja sovelluksia.

Keskeinen osa opintojaksoa oli opiskelijoiden toteuttama hävikkityöpaja, jossa jaettiin opittua ja esiteltiin konkreettisia keinoja ruokahävikin vähentämiseksi. Työpaja toimi vuorovaikutteisena oppimisympäristönä, jossa opiskelijat valmistivat yhdessä hävikkiraaka-aineista maittavia ruokia ja leivonnaisia.

Lisäksi järjestimme monikulttuurisen hävikkityöpajan sekä opiskelijoille että henkilökunnalle. Työpajassa kerroimme käytännön vinkkejä hävikkiruoan hyödyntämiseen, valmistimme pientä iltapalaa ja lopuksi nautimme yhteisestä hävikkiruoka-ateriasta.

Halusimme työpajoilla innostaa opiskelijoita ja henkilöstöä kokeilemaan, miten ylijäämäraaka-aineista syntyy herkullisia ja vastuullisia aterioita.

Konkreettisia tekoja hävikin pienentämiseksi

Hävikkiviikon ohjelmaan osallistuivat monipuolisesti sekä Porvoon että Haagan opiskelijaravintolat. Pienellä tiedottamisella saatiin lisättyä ruokailijoiden tietoisuutta ruokahävikistä, sen määrästä ja hallitsemisesta. Erityisesti opiskelijat olivat innostuneita seuraamaan hävikin määrää, jonka kirjasimme biojäteroskiksen yhteyteen.

Erilaisin julistein kannustimme opiskelijoita ja henkilökuntaa ottamaan ruokaa vain sen verran kuin he jaksavat syödä. Punnitsimme kampanjaviikolla ruokahävikin lautashävikin vähentämiseksi ja näin innostimme ruokailijoita kilpailullisin keinoin vähentämään edellispäivän hävikkiä. Lisäksi opiskelijat saivat ostaa hävikkiruokaa alennettuun hintaan suoraan omiin astioihin.

Hävikkiviikko osoitti, että pienilläkin teoilla on merkitystä. Kokemus vahvisti sen, että hävikkiviikkoon osallistuminen on hyvä tapa nostaa esiin hävikin vähentämisen merkitystä ja innostaa yhteisöä toimimaan kestävämmän arjen puolesta. Haaga-Heliassa jatkamme yhdessä opiskelijoiden, henkilökunnan ja ravintoloiden kanssa työtä ruokahävikin vähentämiseksi – askel askeleelta kohti syvempää osaamista ja kestävämpää tulevaisuutta.

Lähteet

Kuluttajaliitto s.a. Ruokahävikki. Luettu: 19.8.2025.

Kuva: Haaga-Helia