Pro
Siirry sisältöön
Digitalisaatio

Tekoälyn hyödyntäminen pk-yrityksessä – Aloita tutusta ympäristöstä

Kirjoittajat:

Kim Qvick

vieraileva työelämäyliopettaja
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Joona Mäntyvaara

projektipäällikkö
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 07.04.2025

Tekoälyn hyödyntäminen ei ole enää tulevaisuuden visio, vaan nykyhetken todellisuus. Tekoäly on ’must have’, kuten eräs AIStart Tekoälyhautomo-ohjelmaan osallistuneen yrityksen edustaja totesi. Ilman sitä yritys ei säily kilpailukykyisenä tulevaisuudessa. Tässä kirjoituksessa ehdotamme nopeaa ja konkreettista tapaa ottaa ensiaskeleet tekoälyn käytön aloittamiseksi pk-yrityksissä.

Tekoäly kuuluu kaikille

Tekoälyn onnistunut käyttöönotto työpaikoilla ei ole pelkästään teknologinen kysymys. Se edellyttää myös ihmisten ja prosessien mukauttamista uuteen toimintaympäristöön. Yritykset, jotka onnistuvat integroimaan tekoälyn työnkulkuihinsa niin, että se tukee ja tehostaa työntekijöiden päätöksentekoa, saavuttavat merkittäviä tuottavuushyötyjä ja kilpailuetua. Pk-yrityksille tämä tarkoittaa, että tekoälyä ei tulisi nähdä erillisenä työkaluna, vaan osana päivittäistä toimintaa, jossa sen hyödyntäminen skaalataan asteittain yrityksen tarpeiden ja valmiuksien mukaan. (Mayer at al. 2025).

Yhtenä Pohjois-Euroopan suurimmista bisneskouluista olemme ottaneet tekoälyn hyödyntämisen liiketoiminnan eri osa-alueilla asiaan kuuluvalla vakavuudella. Tehtävämme paikallista elinkeinoelämää tukevan soveltavan tutkimuksen toteuttajana vaatiikin sitä, että meillä on kyvykkyyksiä uusien teknologioiden soveltamisessa liiketoiminnan tarpeisiin. Toteutamme parhaillaan kymmeniä tekoälyyn liittyviä TKI-hankkeita. Yksi hankkeista on yllä mainittu Tekoälyhautomo-hanke, jossa tavoittelemme pk-yritysten digimaturiteetin kasvattamista ja tekoälyyn liittyvien käyttötapausten (use case) tunnistamista myynnin ja markkinoinnin operaatioissa.

Yritysten kaupallisten toimintojen virtaviivaistaminen

Tekoäly (AI) tarjoaakin pk-yrityksille merkittäviä mahdollisuuksia tehostaa toimintoja, sekä esimerkiksi parantaa asiakaskokemusta ja lisätä kilpailukykyä. Kuitenkin monille yrityksille tekoälyn hyödyntäminen ja käyttöönotto saattaa tuntua haastavalta laajan työkalutarjonnan vuoksi. Yksi tehokas lähestymistapa on aloittaa keskittymällä yhteen tunnettuun ja omassa organisaatiossa valmiiksi käytössä olevaan ympäristöön, kuten Googlen tai Microsoftin tarjoamiin ratkaisuihin tai rakentaa AI-pohjaiset työkalut oman CRM-järjestelmän ympärille.

Tutkimukset (mm. Woo Joo, Park & Park 2024) osoittavat, että tekoälyllä on kriittinen vaikutus CRM:n tehokkaaseen hyödyntämiseen. Tekoälyteknologiat tehostavat asiakastietojen analysointia merkittävästi, mikä mahdollistaa pk-yrityksille entistä personoidumman asiakaskokemuksen tarjoamisen ja asiakasuskollisuuden vahvistamisen. Toisaalta on huomioitava, että tekoälyn hyödyntäminen arkaluontoisten asiakastietojen käsittelyssä tuo mukanaan myös riskejä, erityisesti tietoturvan ja yksityisyyden suojan näkökulmasta.

Ledro, Nosella & Vinelli (2022) korostavat tekoälyn kasvavaa roolia CRM-järjestelmissä ja osoittavat, että tekoälyn hyödyntäminen voi parantaa markkinointistrategioita sekä syventää asiakasymmärrystä edistyneiden analytiikka- ja koneoppimistekniikoiden avulla. Tämän ansiosta pk-yritykset voivat hyödyntää asiakastietoja entistä strategisemmin, tunnistaa trendejä ja mukauttaa asiakasvuorovaikutusta tavalla, joka edistää pitkäaikaista asiakastyytyväisyyttä ja liiketoiminnan kasvua.

Lisäksi generatiivisen tekoälyn, kuten ChatGPT:n, hyödyntäminen voi tuoda uusia mahdollisuuksia pk-yrityksille. Sen avulla voidaan tuottaa uutta sisältöä, tulkita monimutkaista dataa ja olla vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa lähes reaaliajassa, mikä voi parantaa asiakaskokemusta ja lisätä kilpailuetua. (Kauttonen & Asikainen 2024).

Vaikka fokuksemme tässä kirjoituksessa on myynti ja markkinointi, vastaavia hyödyntämismahdollisuuksia voi löytyä myös muilta liiketoiminnan osa-alueilta. Usein tärkeää on tehdä kokeiluja ja sitä kautta kasvattaa osaamistaan. Samalla syntyy ymmärrystä siitä, mihin kaikkeen ja millä liiketoiminnan osa-alueella, tekoälyä voi hyödyntää.

Askelmerkit tekoälyn käyttöönottoon

Tekoälyn onnistunut käyttöönotto pk-yrityksissä edellyttää huolellista suunnittelua ja vaiheittaista etenemistä. Oman kokemuksemme perusteella olemme koonneet seuraavat askeleet, jotka voivat auttaa yrityksiä hyödyntämään tekoälyä tehokkaasti.

  1. Tunnista yrityksesi prosessit tai alueet, joissa tekoäly voisi tuoda eniten hyötyä. Tämä voi olla esimerkiksi tuotantoprosessien optimointia, asiakaspalvelun parantamista tai markkinoinnin tehostamista.
  2. Pohdi, mikä alusta (esim. Google, Microsoft tai CRM) sopii parhaiten ’ydinjärjestelmänä’ yrityksesi tarpeisiin. Tunnetut ympäristöt tarjoavat sovelluskaupan ja siellä valmiita tekoälytyökaluja, jotka integroituvat saumattomasti yrityksen nykyisiin prosesseihin.
  3. Varmista, että työntekijät ymmärtävät valitun tekoälytyökalun käytön ja sen tuomat hyödyt. Tämä voi sisältää koulutuksia, työpajoja tai itseopiskelumateriaaleja.
  4. Käynnistä pilotointiprojekti yhdellä osa-alueella ja arvioi sen tuloksia ennen laajempaa käyttöönottoa. Tämä vähentää riskejä ja antaa mahdollisuuden oppia ennen suurempia investointeja.
  5. Mittaa tekoälyn tuomia hyötyjä ja tee tarvittavia säätöjä prosesseihin. Jatkuva seuranta ja optimointi varmistavat, että tekoälyratkaisut tuottavat toivottuja tuloksia.

Hallittu muutos pätee myös tekoälyn käyttöönotossa

Aloittamalla tekoälyn hyödyntämisen yhdestä ympäristöstä, pk-yritykset voivat hallita muutosta tehokkaasti, minimoida riskejä ja rakentaa vankan perustan tulevalle kehitykselle. Tämä lähestymistapa mahdollistaa resurssien tehokkaan käytön, vähentää monimutkaisuutta ja tukee henkilöstön sopeutumista uusiin teknologioihin. Kun perusta on vahva, yritys voi laajentaa tekoälyn käyttöä muihin työkaluihin ja ympäristöihin tarpeidensa mukaan, varmistaen näin jatkuvan kilpailukyvyn ja innovoinnin. (Oldemeyer, Jede & Teuteberg 2024.)

Onnistunut tekoälyn käyttöönotto edellyttää myös yrityskulttuurin kehittämistä. Työn tekemisen ja kehittämisen ilo, innostus sekä itseohjautuva oppiminen ovat keskeisiä tekijöitä yrittäjämäisen kulttuurin luomisessa, mikä tukee tekoälyn tehokasta hyödyntämistä (Lahtinen, Humala & Suonpää 2024). Esimerkiksi Tekoälyhautomo-hankkeessa mukana olevat yritykset ovat uusista asioista ja toiminnan kehittämisestä innostuneita yrityksiä. Joukossa on kuitenkin myös hieman epäilevämmin tekoälyyn suhtautuvia yrityksiä, mutta heilläkin on aito kiinnostus perehtyä asiaan tarkemmin.

Tekoälyn integroiminen pk-yrityksen toimintaan vaatii strategista suunnittelua, henkilöstön sitouttamista ja jatkuvaa oppimista. Aloittamalla yhdestä ympäristöstä ja laajentamalla tekemistä asteittain yritys voi varmistaa, että tekoälystä tulee olennainen osa sen menestystä ja kasvua.

Lähteet

Kauttonen, J., Asikainen, M. 2024. Generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet ja sudenkuopat pk-yritysten näkökulmasta. eSignals Pro. Haaga-Helia. Luettu 10.3.2025.

Lahtinen, A., Humala, I., Suonpää, M. 2024. Ilosta draivia tekoälyn käyttöön pk-yrityksissä. eSignals Pro. Haaga-Helia. Luettu 10.3.2025.

Ledro, C., Nosella, A., & Vinelli, A. 2022. Artificial intelligence in customer relationship management: literature review and future research directions. Journal of Business & Industrial Marketing, 37(13), 48-63.

Mayer, H., Yaa, L., Chui, M., Roberts, R. 2025. Superagency in the workplace: Empowering people to unlock AI’s full potential. McKinsey & Company. Luettu 10.3.2025

Woo Yoo, J., Park, J., Park, H. 2024. The impact of AI-enabled CRM systems on organizational competitive advantage: A mixed-method approach using BERTopic and PLS-SEM. Heliyon, Volume 10, Issue 16, 2024, e36392, ISSN 2405-8440.

Kuva: Shutterstock