Pro
Siirry sisältöön
HR ja johtaminen

Yritysverkostoissa tunnistettuja ihmiset ja kulttuuri -toimintojen trendejä

Kirjoittajat:

Toni von Martens

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 31.10.2024

Ammattikorkeakoulujen ja erityisesti liiketalouden sekä IT-alan opettajien on hyödyllistä seurata aktiivisesti organisaatiokulttuurin liittyviä suuntauksia ja pohtia, miten ne voitaisiin sisällyttää opetukseen. Näin opiskelijat ja tulevaisuuden johtajat saavat tarvittavia valmiuksia toimia asiantuntevasti ja ennakoivasti.

Tässä kirjoituksessa käsittelen trendejä, jotka vaikuttavat organisaatioiden ihmiset ja kulttuuri -toimintoihin. Esittämäni trendit ovat seikkoja, joita olen tunnistanut yhdessä opiskelijoiden, HR-opettajien ja Haaga-Helian yrityskumppaneiden kanssa opintojaksoilla, työharjoitteluissa ja kumppanuustapaamisissa.

Luottamus luo sitoutumista

Luottamuksen vaaliminen ja johdonmukaisuus ovat tämän hetken keskeisiä Haaga-Helian kumppaniyritysten keskusteluihin nostamia aiheita, erityisesti etä- ja hybridityöskentelyn suhteen. Johtajilta vaaditaan yhä enemmän luottamusta vahvistavaa avointa viestintää sekä organisaation vision jakamista selkeästi työntekijöiden keskuudessa. Johdonmukaisuus näkyy johtamisessa siinä, että päätökset perustuvat organisaation arvoihin ja, että keskustelu työntekijöiden kanssa on avointa ja aktiivista. Tällainen johtamisote edistää henkilöstön sitoutumista ja luottamusta (van Durme et al 2024).

Yrityksissä organisaatiokulttuuri ja identiteetti nähdään yhä merkittävämpänä tekijänä yritysten strategioissa. Keskustelu yritysten toimistoympäristöjen muutoksista ja työpäiväkokemuksien tarjoamisesta nähdään jatkuvan kiivaana. Tämänkin nähdään vaativan uudenlaista ajattelua ja osaamista HR-asiantuntijoilta ja johtajilta.

Vanhat johtamismallit vaihtoon

Nuoremman sukupolven johtajat, kuten Z-sukupolvi, ovat nousemassa yhä vahvemmin johtotehtäviin. Tällä sukupolvella on omanlaisia odotuksia työpaikan kulttuurin ja johtamisen suhteen. Haaga-Helian yhteistyökumppanit ovat havainneet, että Zoomers-sukupolvi haastaa perinteiset hierarkkiset rakenteet ja haluaa osallistua päätöksentekoon aktiivisesti. Jotta organisaatiot voivat houkutella ja sitouttaa nuorempaa sukupolvea, on tärkeää huomioida heidän odotuksensa ja mukauttaa johtamismalleja vastaavasti.

HR ja IT tiiviimmässä yhteistyössä

Teknologian rooli ihmisten ja kulttuurin toiminnoissa on yksi aikamme merkittävimmistä muutosvoimista. Tekoäly ja digitalisaatio vaikuttavat moniin alueisiin, kuten rekrytointiin, johtamiseen ja osaamisen kehittämiseen. HR-alan ammattilaisilta vaaditaan teknologista osaamista sekä kykyä viestiä yrityksen tarpeista tehokkaasti IT-tiimien kanssa. Tämä yhteistyö on keskeistä, kun kehitetään tulevaisuuden työvoimaa tukevia ratkaisuja. Teknologian hyödyntäminen ihmisten ja kulttuurin toiminnoissa tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia prosessien tehostamiseen, mutta samalla se vaatii tarkkaa arviointia ja kykyä tunnistaa mahdollisia riskejä (Urzi Brancati 2024).

Palkkausjärjestelmien oikeudenmukaisuus

Palkka-avoimuus on nouseva trendi, erityisesti EU:n uuden palkkadirektiivin myötä (2023). Vuonna 2026 yritysten on ilmoitettava palkkatiedot jo työpaikkailmoituksissa tai ennen haastattelujen alkamista, mikä lisää palkkausjärjestelmien läpinäkyvyyttä ja palkkatasa-arvoa. Tämä vaatii yrityksiltä proaktiivisuutta ja valmiutta mukauttaa käytäntöjään uuden lainsäädännön mukaisiksi.

Inhimillisyyden säilyttäminen teknologian kehityksen rinnalla

Tekoäly ja muut teknologiat voivat parantaa työprosesseja, mutta on olennaista muistaa, että teknologia on työkalu, ei ihmisten korvike. Tärkeänä nähdään, että HR-ammattilaiset varmistavat työntekijöille tarvittavan tuen ja resurssit voidakseen hyödyntää teknologiaa tehokkaasti ja inhimillisesti. Tämä koetaan erityisen keskeiseksi, kun organisaatiot rakentavat uusia työvoimastrategioita työntekijöiden hyvinvointia ja luovuutta tukemaan.

Opetusta täsmennetään työelämän vaatimuksiin

Yhteenvetona voidaan todeta, että trendit, kuten teknologian, kulttuurin ja sukupolvien odotusten muutokset, nähdään muokkaavan erityisesti HR-alaa nopeammin kuin koskaan ennen. Yhteistyökumppanimme ymmärtävät, että pysyäkseen kilpailukykyisinä ja houkutellakseen huippuosaajia niiden on varauduttava aikamme muutoksiin.

Haaga-Helian opintotarjonta edistää tätä kehitystä tarjoamalla opiskelijoille mahdollisuuksia oppia ja soveltaa tarvittavia taitoja organisaatiokulttuurin kontekstissa. Tarjolla on opintoja, jotka keskittyvät muun muassa teknologian hyödyntämiseen henkilöstöhallinnossa, monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden edistämiseen sekä nykyaikaisiin johtamiskäytänteisiin. HR ja johtamisen opintojaksoilla ihmiset, kulttuuri, johtaminen ja teknologia nivoutuvat yhdeksi liiketoimintaa tukevaksi kokonaisuudeksi.

Tiivis yhteistyömme yritysmaailman kanssa pitää Haaga-Helian opetuksen ajankohtaisena. Opiskelijamme kehittävät valmiuksia ymmärtää ja hallita työelämän trendejä, ja ovat valmiita kohtaamaan tulevaisuuden monimutkaisia ja jatkuvasti muuttuvia johtamishaasteita.

Lähteet

European Union. 2023. Directive (EU) 2023/970 of the European Parliament and of the Council of 10 May 2023 to strengthen the application of the principle of equal pay for equal work or work of equal value between men and women through pay transparency and enforcement mechanisms.

van Durme, Y., Commisso, D., Flynn, J., Griffiths, M. & Guziak, J. 2024. Evolving leadership to drive human performance. 2024 Global Human Capital Trends. Deloitte Insights.

Kuva: Shutterstock