Pro
Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehittäminen

Laidunmaiseman opetuksia – yhteistyöstä kasvaa kestävää liiketoimintaa

Kirjoittajat:

Sirpa Turunen

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 30.09.2025

Vierailin Ateneumin museon kokoelmanäyttelyssä Ajan kysymys, jossa katseeni pysähtyi Hjalmar Munsterhjelmin maalaukseen Laidun Hämeessä. Kirjavat lehmät laiduntavat rauhallisesti, ihminen seisoo vierellä – maisema hengittää yhteiseloa. Se kertoo kulttuurimaisemasta, jossa eri lajien yhteistyö synnyttää monimuotoisuutta ja kestävyyttä. Maalaus on lähes 150 vuotta vanha, mutta sen sanoma tuntuu minulle erittäin ajankohtaiselta. Voisiko tämä maisemamaalaus kuvata sitä, miten rakennamme tulevaisuuden yhteistyötä?

Kestäviä ratkaisuja luodaan monitoimijaverkostoissa

Ensimmäisen työvuoteni aikana Haaga-Helian tutkimus-, kehittämis-, innovaatiotoiminta (TKI) on tullut osaksi omaa ammatillista identiteettiäni. Opetustyön rinnalla hahmotan rooliani myös TKI-toimijana – ei kahtena erillisenä polkuna, vaan yhtenä sulautuvana kokonaisuutena. Ensimmäisen hankkeeni Urban&Local – Tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi myötä ymmärrän, että työ ei ole irrallista opetuksesta vaan se rikastaa sitä, tuo siihen uusia näkökulmia ja avaa ovia yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Laidunmaisema syntyy monilajisesta yhteistoiminnasta. Myös hanketyössä luodaan monitoimijaverkostoa, jossa yrittäjät, korkeakoulut, organisaatiot ja kaupunkilaiset kehittävät yhdessä uusia ratkaisuja. Tavoitteena on kestävä tulevaisuus – kokeillen, keskustellen ja kehittäen.

Case Fiskars – yhteistyössä on voimaa

Matkailualalla hiljaiset sesongit haastavat yrittäjiä, ja juuri silloin liiketoiminnan kehittämiselle on erityinen tarve. Hanketoiminta tarjoaa tähän konkreettista tukea: räätälöity sparraus tuo uusia ideoita, ulkopuolista näkökulmaa ja henkistä vahvistusta. Yhteistyö hyödyttää parhaimmillaan kaikkia – yrittäjiä, korkeakouluja ja koko yhteiskuntaa.

Fiskarsin ruukinkylässä tämä yhteistyö konkretisoitui kun hanketiimimme tapasi paikallisia matkailualan yrittäjiä ja räätälöimme yhdessä toimenpiteitä, joilla voidaan lisätä asiakasvirtaa sesongin ulkopuolella. Gastro Cafe Lavanderia sai asiantuntija-apua verkkosivujen hakukoneoptimointiin ja ryhtyi toimeksiantajaksi opinnäytetyöhön, jossa kehitetään ravintolan vaikuttajamarkkinointia. Lisäksi yritys aloitti yhteistyön paikallisen hotellin kanssa asiakashankinnan tehostamiseksi.

Ravintola Kuparipajalle suunniteltiin häämessutapahtuma, jonka tavoitteena oli lisätä tietoisuutta ravintolan mahdollisuuksista järjestää esimerkiksi talvihäitä sen uudistetuissa juhlatiloissa. Tapahtuman suunnitteluun osallistuivat Urban&Local-hanketiimi, ravintolan edustajat sekä Fiskars Villagen edustaja, jolla on laaja verkosto alueen eri toimijoihin. Yhteistyö mahdollisti ideoinnin monialaisesti ja paikallisia resursseja hyödyntäen.

Häämessut toimivat samalla alueellisen ekosysteemiverkoston aktivointina. Verkostossa eri alojen toimijat jakavat osaamista ja markkinatietoa, ja rakentavat yhdessä tapahtumaa, joka hyödyttää kaikkia mukana olevia yrityksiä. Tavoitteena on avata ovia uusille markkinoille ja tuoda konkreettista liiketoiminnallista hyötyä yhteistyön kautta. Samalla hallitaan kustannuksia ja riskejä tehokkaasti.

Tapahtuma toimii esimerkkinä siitä, miten paikallinen yhteistyö voi synnyttää uusia mahdollisuuksia ja vahvistaa koko alueen elinvoimaa.

Laidunmaisema ja hankeyhteistyö – yhteinen vertauskuva

TKI-hankeyhteistyö muistuttaa laidunmaisemaa: se tarvitsee aikaa, tilaa ja monimuotoisuutta. Kun opiskelijat, opettajat, tutkijat, yrittäjät, tuottajat ja organisaatiot kohtaavat, syntyy elinvoimainen ympäristö, jossa ideat voivat kasvaa kestäviksi ratkaisuiksi.

Kuten laidunmaisema syntyy ihmisen ja eläimen yhteistoiminnasta, hankeyhteistyö rakentaa kulttuurimaisemaa tiedon ja osaamisen kentällä. Yrittäjä tuo käytännön haasteen, opiskelija uuden näkökulman ja opettaja tutkimuksellisen otteen. Yhdessä he voivat kehittää ratkaisuja, jotka hyödyttävät koko yhteiskuntaa – aivan kuten laiduntavat lehmät ylläpitävät monimuotoista niittyekosysteemiä.

Taulussa näkyvät alkuperäisrodun lehmät edustavat monimuotoisuutta, joka on katoamassa. Samoin hankeyhteistyössä tarvitaan monenlaista osaamista ja näkökulmaa – ei vain ’jalostettuja’ ratkaisuja. Yrittäjälle tämä tarkoittaa mahdollisuutta hyödyntää monialaista osaamista ja löytää uusia, ehkä yllättäviäkin ratkaisuja, jotka eivät vain palvele liiketoimintaa, vaan myös ympäristöä ja yhteiskuntaa. Yhteistyö voi olla yrittäjälle enemmän kuin pelkkä resurssi – se voi olla merkityksellinen tapa rakentaa verkostoja, oppia ja vaikuttaa sekä rakentaa suhteita tuleviin osaajiin.

Vain yhteistyössä voi rakentaa kestävää, monimuotoista ja vahvaa yhteiskuntaa.

Urban&Local – Tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi -hankkeen tavoitteena on luoda pääkaupunkiseudun lähiruoka- ja ravintola-alan TKI- ja liiketoimintaa edistävä toimijaekosysteemi ja kehittää siihen liittyviä kokeilualustoja.

Kirjoittaja on käyttänyt tekoälyä sisällön jäsentelyyn ja tiivistykseen.

Kuva: Shutterstock