Pro
Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehittäminen

Sujuvuudesta kilpailuetua – Menestysresepti ravintola-alalle

Kirjoittajat:

Eeva Puhakainen

viestinnän lehtori, TKI-viestintävastaava
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 28.05.2025

Työskentelyssä ravintola-alalla on paljon hyvää: työpaikoilla on merkityksellisiä asiakaskohtaamisia, vaihtelevia työpäiviä ja usein tiivis työyhteisö. Mutta alalla on myös merkittäviä haasteita, jotka heikentävät sen houkuttelevuutta ja pitovoimaa, kuten palkkataso, epäsäännölliset työajat ja osin raskas, fyysinen työ. 

Menestysresepti -hankkeessa kehitämme sellaisia käytäntöjä, jotka tekevät ravintola-alan työstä mielekkäämpää, sujuvampaa ja samalla yrityksistä kilpailukykyisempiä. Haluamme tarttua sellaisiin kipupisteisiin, joita voidaan kehittää johtamisen avulla. Kun työ sujuu, henkilöstö on tyytyväinen. Ja hyvinvoiva työyhteisö tuottaa enemmän.

Uudenlaista otetta työelämän sujuvoittamiseen 

Hankkeen lähtökohtaa ja arvoa selittävät useampi tuore selvitys, jotka piirtävät ravintola-alan tilasta samansuuntaista, osin karua kuvaa. Esimerkiksi Haaga-Helian ja Vastakaiku Oy:n vuonna 2024 toteuttama tutkimus toi esiin, että alan työntekijät arvostavat erityisesti hyvää työilmapiiriä, monipuolisia työtehtäviä ja työn mielekkyyttä. Samalla esiin nousivat alan nurja puoli: epäsäännölliset työajat, alhainen palkkataso ja kuormittavat työolot.

Palvelualojen ammattiliiton (PAM) vetovoimabarometrin mukaan vuonna 2023 vain kolme prosenttia vastaajista piti alaa houkuttelevana työnantajana, ja 69 prosenttia koki alan houkuttelevuuden heikoksi. Vuoden 2024 barometrissa tilanne oli huonontunut, ja työllisyystilanne koettiin entistä heikommaksi. Barometrissa tuodaan esiin useita vetovoimaa heikentäviä tekijöitä, kuten osa-aikatyön suuri määrä, epäsäännölliset työajat ja vaikeudet työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisessa. (PAM 2023; 2024.)

PAMin vuoden 2024 tutkimuksessa korostuivat kuitenkin alan hyvinä puolina tasapuolinen kohtelu, työntekijöiden kuuleminen ja avoin viestintä, etenkin avaintekijöinä työhyvinvoinnin kannalta. Näiden tekijöiden puute on toisaalta johtanut monessa työyhteisössä heikentyneeseen työntekijävirtaan. (PAM 2024.)

Haaga-Helian vetämä Veto- ja pitovoimaa MaRaMa-alalle -hankkeen mukaan alan houkuttelevuus voisi kasvaa, jos lähiesihenkilötyötä ja työntekijäymmärrystä kehitetään järjestelmällisesti. Erityisesti uusien työntekijöiden perehdyttäminen ja jatkuva tuki ovat osoittautuneet keskeisiksi sitouttaviksi elementeiksi. Ravintola-ala tarvitsee uudenlaista otetta työelämän sujuvoittamiseen. 

Haaga-Helian rooli: osallisuutta ja organisaatiokulttuuria

Valtakunnallisesti hankkeessamme on mukana viisi restonomikouluttajaa ja noin 40 ravintola-alan yritystä, joista Haaga-Helian pilottihankkeita on kahdeksan, jotka toteutetaan pääosin pääkaupunkiseudulla toimivien yritysten kanssa. Haaga-Helian rooli keskittyy osallistavan organisaatiokulttuurin rakentamiseen ja juurruttamiseen ravintola-alan pk-yrityksiin.

Osallistava organisaatiokulttuuri tarkoittaa työntekijöiden aitoa osallistamista työyhteisön kehittämiseen, avointa ja kaksisuuntaista viestintää sekä rakenteita, joissa jokaisen osaaminen pääsee esiin (mm. Schein 2010). Kun työntekijät kokevat olevansa arvostettuja ja kuultuja, syntyy vahvempaa sitoutumista – ja samalla työ sujuvoituu.

Haaga-Heliassa kehitetään ja pilotoidaan konkreettisia malleja, jotka tukevat osallistavaa johtamista, tiimityötä ja jatkuvaa palautetta. Tarkoitus ei ole luoda valmista sapluunaa, vaan yhdessä pk-yritysten kanssa löytää niiden omaan arkeen sopivia ratkaisuja. Pilottijakson tulokset dokumentoidaan ja jaetaan laajemmin alan käyttöön.

Katse eteenpäin

Työelämä muuttuu, ja ravintola-ala suhdanneherkkänä reagoi herkästi ensirintamassa muutoksiin. Menestysresepti-hanke tarjoaa mahdollisuuden katsoa eteenpäin: kehittää sellaisia käytäntöjä, jotka tekevät työstä mielekkäämpää, sujuvampaa ja yrityksistä kilpailukykyisempiä.

Tavoitteena on, että tulevaisuudessa ravintola-ala tunnetaan paitsi hyvästä palvelusta ja ruuasta, myös työpaikkana, jossa ihmiset viihtyvät, kasvavat ja jonne he jäävät.

Menestysresepti – työn sujuvoittaminen, tuottavuus ja työhyvinvointi ravintola-alalla -hanke käynnistyi loppuvuodesta 2024 ja jatkuu vuoteen 2026 asti. Hanke sai rahoituksensa Euroopan sosiaalirahastolta (ESR) ja sen tavoitteena on sujuvoittaa ravintola-alan arkea, vahvistaa työhyvinvointia ja parantaa pk-yritysten kilpailukykyä.

Lähteet

Haaga-Helia & Vastakaiku Oy 2024. Tutkimus MaRaMa-alan vetovoimasta työntekijöiden näkökulmasta. Luettu: 27.5.2025.

Palvelualojen ammattiliitto PAM. 2023. Vetovoimabarometri 2023. Luettu: 27.5.2025.

Palvelualojen ammattiliitto PAM. 2024. Tutkimus: Matkailu- ja ravintola-alan työntekijät arvostavat eniten hyvää työilmapiiriä.

Schein, E. H. 2010. Organizational Culture and Leadership. 3. painos. Jossey-Bass. San Francisco. e-kirja. Luettu: 27.5.2025.

Kuva: Shutterstock