Pro
Siirry sisältöön
Digitalisaatio

Vinkkejä WordPress-julkaisujärjestelmän opettamiseen

Kirjoittajat:

Maija-Kerttu Sarvas

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Anne Wuokko

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 14.05.2025

Olemme opettaneet verkkosivuston suunnittelun ja toteutuksen peruskurssia useamman vuoden ajan. Kurssilla toteutetaan yksinkertainen, käyttäjäystävällinen ja kohdeyleisölle suunnattu sivusto.

Kurssilla toteutettavan verkkosivuston toteutukseen ja julkaisuun olemme valinneet WordPress-järjestelmän sen markkina-aseman vuoksi, ja myös siksi, että kun oppii käyttämään WordPress-järjestelmää, niin monet muut yksinkertaisemmat järjestelmät ovat helpompia opetella.

WordPress on maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä, jota on käytetty satojen miljoonien verkkosivustojen tekemiseen. WordPressin markkinaosuus on yli 40 % ja seuraaviksi suosituimmilla järjestelmillä (mm. Shopify, Wix) on alle 5 % osuus. (Bluehost 10.10.2024.)

Tässä kirjoituksessa kerromme vinkkimme WordPress-julkaisujärjestelmän opettamiseen, keskittyen teeman valintaan ja valmiin sisällön käyttöön. Kirjoitus on suunnattu toisille opettajille, jotka myös opettavat tai suunnittelevat opetusta WordPressin kanssa.

Yksi vai useampi teemavaihtoehto sivuston ulkoasun toteuttamiseen?

WordPress teema määrittelee sivuston ulkoasun: värit, fontin, tekstin sekä muiden sivun elementtien koon ja muotoilun. Teemalla määritellään sivuston CSS (Cascading Style Sheets). Koska WordPress on avoimenlähdekoodin ohjelmisto, löytyy sille yli 13 000 erilaista teemaa. (WordPress s.a.)

Teemoja on sekä ilmaisia että maksullisia, ja ne eroavat toisistaan hyvinkin paljon. Jokut teemat ovat tiettyä käyttötarkoitusta ja kontekstia varten. Tällaisissa teemoissa voi olla vain vähän ominaisuuksia, joita voidaan muuttaa. Toiset teemat ovat tarkoitettu enemmänkin yleiskäyttöön, eli muokkaamalla ne sopivat moneen erilaiseen tarkoitukseen. Näissä teemoissa lähes kaikkia ominaisuuksia voi muuttaa.

Jotta kurssilla ehditään käsitellä kaikki oleellinen, olemme rajoittaneet teeman valintaa. Opetusmateriaalin ja opetuksen rakentaminen tukemaan oppimista on helpompaa ja yksinkertaisempaa, kun käytössä on vain yksi teema. Olemme huomanneet, että asian oppiminen, toteuttaminen ja sisäistäminen ensin yhdellä tavalla auttaa kokonaisuuden ymmärtämisessä. Asian oppimisen jälkeen opiskelija pystyy soveltamaan oppimaansa käytännössä esimerkiksi uuden teeman haltuunotossa.

Opetukseen ja harjoitussivuston toteutukseen olemme valinneet teemaksi Astran, joka on ilmainen, yleisluonteinen ja mahdollistaa monipuolisesti eri ominaisuuksien muokkaamisen WordPressin mukauttimen avulla. Sen avulla pystyy rakentamaan kurssin tavoitteiden mukaisen verkkosivun – nopean, käyttäjäystävällisen, responsiivisen ja kohdeyleisöä puhuttelevan.

Kurssilla kerromme toki, että teemoja on monia, sillä työelämässä opiskelijat saattavat kohdata niitä.

Jos opiskelija toimeksiantona muokkaa jo olemassa olevaa WordPress-sivustoa tai rakentaa uuden sivuston, asiakkaan vaatimus voi olla jokin muu teema kuin kurssille valittu. Opiskelijalle aina tarkennetaan, että hänen omalle vastuullensa jää tutustua teeman dokumentaatioon ja ohjeistukseen. Valittu teema ei ole välttämättä opettajalle tuttu, joten opettaja ohjaa resurssien rajoissa työn edistymistä.

Vapaan valinnan tuottamaa lisääntynyttä vastuuta omasta oppimisesta opiskelijat eivät aina ymmärrä. Osa ei lue ohjeistusta kunnolla, vaan asentaa vain jonkun teeman tuhansista. Tähän törmää etenkin virtuaalitoteutuksilla. Sen jälkeen he useimmiten eivät kykene enää seuramaan opetusmateriaalia, jossa toteutetaan sivustoa eri teemalla. Suosituksemme on, että kaikki käyttäisivät samaa teemaa.

Käyttäjäystävällisyys sivuston sisällön fokuksessa

Kun sivustolle on valittu teema, seuraavaksi tulisi päättää tekeekö sivuston tyhjästä tai käyttääkö mallisisältöä hyväkseen. Mallisisältöä on saatavilla runsaasti ja ovat teemakohtaisia, ja ne on tehty erikseen joko lohkoeditorilla tai sivunrakentajan avulla muokattavaksi.

Haasteena mallisisällöissä on usein se, etteivät niiden tekijät välttämättä ole käyttöliittymäsuunnittelun asiantuntijoita. Mallisisältöä voi siis joutua muokkaamaan todella paljon, jotta sen käytettävyys paranee.

Mallisisällöissä voi olla ongelmia otsikoiden hierarkiassa (html-elementti määritys), joka vaikuttaa sivuston saavutettavuuteen ja hakukoneoptimointiin. Mallisisällöissä voi olla muitakin käytettävyys- ja saavutettavuusongelmia, esimerkiksi tekstin koko voi olla liian pientä tai vain isot kirjaimet käytössä. Mallisisällöissä varsinkin etusivun ensimmäisen näkymän muokkaaminen voi olla ensikertalaiselle haasteellista, esimerkiksi jos siinä on käytetty negatiivisia marginaalimäärityksiä.

Kurssin alussa opiskelemme Nielsenin heuristiikkaa (Nielsen 2024), jotta opiskelijat saavat käsityksen siitä, mitä käyttäjäystävällisyys sivustolla tarkoittaa.

Opetuksessa käytämme ympäristönä multisitea, jossa opiskelijoilla on admin- ja opettajilla superadmin-oikeudet. Admin-oikeuksilla ei voi asentaa teemoja tai lisäosia. Myös siksi suosittelemme, että kaikki käyttävät samaa teemaa. Opettajina asennamme tarvittavat lisäosat ympäristöön: yksinkertainen perussivusto ei monia lisäosia tarvitse.

Astra-teemassa mallisisältö asennetaan Starter Template -lisäosan avulla. Tämän lisäosan aiemmissa versioissa lisäosien asennuksen pystyi kiertämään aktivoimalla jo aiemmin asennetut lisäosat käyttöön. Uusimmissa versioissa mallisisällön lataaminen ei enää onnistu, koska tarvittavien lisäosien aktivointi ei enää riitä, vaan pitäisi olla oikeus asentaa lisäosia, ja sitähän multisite-ympäristössä admin-oikeuksilla ei ole. Tämän olemme kiertäneet siten, että mallisisällön asentamisen ajaksi me opettajat asennamme multisite-ympäristöön Starter Template -lisäosasta sen version, jossa lisäosien asennusoikeuksia ei tarvita.

Olemme kursseillamme antaneet opiskelijoiden vapaasti valita käyttävätkö mallisisältöjä vai ei. Opiskelijat ovat onnistuneet rakentamaan yhtä laadukkaista sivustoja muokkaamalla mallisisällöstä omaan aiheeseen sopivan sivuston tai tekemällä sivuston kokonaan ilman mallisisältöä.

Toivotamme hyviä opetushetkiä verkkosivustojen parissa!

Lähteet

Nielsen, J. 2024. 10 Usability Heuristics for User Interface Design. Luettu 16.4.2025.

WordPress s.a. Themes WordPress. Luettu: 23.4.2025.

Kuva: Haaga-Helia