Pro
Siirry sisältöön
Vastuullisuus

Vastuullisuutta vaatealalle – asiantuntijuutta ammattikorkeakoulusta

Kirjoittajat:

Anna-Maria Asell

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Maria Simula

yrittäjä, ESG-konsultti
Into Sustainability

Julkaistu : 06.05.2025

Tekstiili- ja vaateteollisuus on yksi maailman saastuttavimmista aloista aiheuttaen 4-10 prosenttia globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä laskentatavasta riippuen (Vuorio 2025). Ala on tällä hetkellä murroksessa: se kohtaa monia haasteita liittyen ylituotantoon, ympäristönkuormitukseen ja muuttuvaan kuluttajakysyntään. Kuluttajat ovat entistä tietoisempia pikamuodin ongelmista, eikä massatuotantoon perustuva toimintamalli enää välttämättä vastaa heidän arvojaan (KulutustutkimusNyt 2009). Eettisyys ja ekologisuus ohjaavat yhä useamman ostopäätöksiä.

Vaateteollisuuden vastuullisuuteen liittyviä odotuksia tulee monelta taholta: niin eri sidosryhmiltä, kuten asiakkailta, yhteistyökumppaneilta ja sijoittajilta, kuin myös lainsäädännön kiristyvistä vaatimuksista. Vastuullisuuden huomioiminen ja osaaminen on välttämätöntä alan liiketoiminnan jatkuvuuden ja kilpailukyvyn kannalta.

Välineitä vastuullisuuteen

Yrityksiltä odotetaan vastuullisuutta, läpinäkyvyyttä ja kestävän kehityksen edistämistä. Näistä tekijöistä on tullut keskeinen osa yritystoimintaa toimialasta riippumatta. Vastuullisuusteemoihin viitataan yleisesti lyhenteellä ESG, joka tarkoittaa ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen ja hyvään hallintotapaan liittyviä toimenpiteitä.

Yritykset, jotka löytävät toiminnastaan todellisia, viestittäviä vastuullisuusteemoja ja toteuttavat niitä, voivat esimerkiksi tavoittaa uusia asiakasryhmiä. EU:n asettama vuonna 2026 voimaanastuva viherpesudirektiivi (Euroopan parlamentti 2024) selkeyttää pelikenttää: kuluttajille on tarjottava todeksi osoitettavaa tietoa, eikä ylimalkaisilla ekologisuusväittämillä saa jatkossa markkinoida tuotteita tai palveluita.

Vaatealalla tämä lisää tarvetta uusille teknologiaratkaisuille, joilla voidaan parantaa muun muassa materiaalien jäljitettävyyttä. Uusien teknologiasovellusten avulla materiaali voidaan merkitä tuotantovaiheessa niin, että jäljitettävyys pysyy vaatteessa koko tuotteen elinkaaren ajan. Näin voidaan tarkistaa, että tuote on valmistettu mainitusta raaka-aineesta ja seurata sitä toimitusketjun eri vaiheissa pellolta tuotantoon ja loppukäyttäjälle asti (Sitra 2025).

Myös erilaiset uudet kiertotalouden liiketoimintamallit, kuten vaatteiden vuokrauspalvelut tai Social Selling -konsepti, jossa brändin edustajat myyvät tuotteita omien verkostojen kautta, tarjoavat mahdollisuuksia vaatealan murrokseen. Tietoiset kuluttajat kaipaavat yhä enemmän uusia, vastuullisia ostomahdollisuuksia. Tämä luo kysyntää kestävään kulutukseen perustuville konsepteille.

Vastuullinen vaateteollisuus tarvitsee osaajia

Vaateteollisuus kaipaa nyt asiantuntijoita, jotka ymmärtävät vastuullisuuden vaatimukset ja pystyvät tarjoamaan käytännön ratkaisuja erityisesti vastuullisuusdatan keruun, analysoinnin ja raportoinnin osalta. Tässä ammattikorkeakoulutasoinen, työelämälähtöinen koulutus toimii todellisena ponnahduslautana.

Haaga-Heliassa on mahdollista opiskella yksittäisiä opintojaksoja tai 15-30 opintopisteen kokonaisuuksia (Haaga-Helia). Opintojaksoilla tarkastellaan liiketoimintamahdollisuuksia kiertotalouden, ympäristö- ja ilmastohaasteiden ratkaisemisen näkökulmasta. Esimerkiksi Haaga-Helian digitaalisen liiketoiminnan opintojaksolla opiskelijat harjoittelevat vastuullisen konseptin kehittämistä asiakasymmärryksen pohjalta. Nämä opit ovat sovellettavissa myös vaatealan haasteiden ratkomiseen.

Koulutuksen tavoitteena on sisällyttää vastuullisuus jokaiseen opetettavaan opintojaksoon – ei pelkästään kiertotalous- ja vastuullisuusopintojaksoihin. On välttämätöntä huolehtia siitä, että opetus on ajan hermolla, seuraa tarkasti sekä sääntelyn että liike-elämän tapahtumia ja trendejä.

Vastuullisuusraportointi muuttaa pelikenttää

EU:n kestävyysraportointidirektiivi CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) tuo kestävyystiedot tilinpäätöstietojen rinnalle. Raportoinnista tulee hallituksen hyväksymä, lakisääteinen osa toimintakertomusta, jonka varmennuksesta vastaa ulkopuolinen, riippumaton toimija, kuten tilintarkastaja. Taloudellinen olennaisuus ja yrityksen keskeiset kestävyysvaikutukset korostuvat. Raportointi perustuu standardoituihin, yksityiskohtaisiin vaatimuksiin edellyttäen yrityksiltä aiempaa tarkempaa tiedon analysointia ja dokumentointia. (European Commission.)

EU:n asettamat raportointivaatimukset eivät ainoastaan velvoita yrityksiä tuottamaan raportteja. Vastuullisuusvaikutusten tunnistaminen luo yrityksille myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Raportointi tarjoaa perustan entistä tietoperustaisemmalle päätöksenteolle ja strategiselle kehittämiselle.

Raportointi koskee suuria yrityksiä vaiheittain, mutta yhä useampi pk-yritys raportoi jo vapaaehtoisesti – erottautuakseen, vastatakseen sidosryhmien vaatimuksiin tai valmistautuakseen tulevaan sääntelyyn.
Vapaaehtoinen kestävyysraportointi tarjoaa vaatealan yrityksille mahdollisuuden erottautua vastuullisuudella ja rakentaa uskottavuutta ilman raskasta hallinnollista taakkaa. Oikein kohdennettuna raportointi tukee liiketoimintaa, vastaa sidosryhmien odotuksiin ja vahvistaa asemaa vastuullisena suunnannäyttäjänä.

Haaga-Heliasta työkalut tulevaisuuden vastuullisuusosaamiseen

Ammattikorkeakoulutus antaa eväät vastuullisuusdatan jäsentelyyn, keräämiseen, analysointiin ja raportointiin. Tiedon avulla yritykset voivat tehdä vastuullisempia päätöksiä ja mitata toiminnan kehitystä. Erityisesti murroksessa olevalla vaatealalla tarvitaan uudenlaista osaamista ja kriittistä ymmärrystä vastuullisuudesta. Haaga-Helia tarjoaa työelämälähtöisen ja ajankohtaisen koulutuksen, joka valmistaa opiskelijat vastaamaan muuttuvan työelämän tarpeisiin ja hyödyntämään kestävän kehityksen kilpailuetuna.

Materiaalien alkuperän seuranta, hiilijalanjäljen laskeminen, toimitusketjujen eettisyyden arvioiminen ja kuluttajadatan hyödyntäminen liiketoiminnan kehittämisessä ovat tarvittavia taitoja. Vaateteollisuudessa, jossa toimitusketjut ovat usein pitkiä ja vaikeasti jäljitettäviä, tarvitaan vahvaa osaamista vastuullisuusvaatimuksista sekä käytännönläheisiä keinoja niiden toteuttamiseen. Tiedonkeruu ja -analysointi, vastuullisuusstrategian kehittäminen ja liiketoiminnan vastuullinen suunnittelu mahdollistavat yritysten toimintakyvyn tulevaisuudessa.

Haaga-Helian opinnoissa vastuullisuus ei ole vain lisäosa vaan keskeinen teema. Opiskelijat oppivat käytännön taitoja muun muassa vastuullisuusdatan hallinnasta, ESG-vaatimuksista ja kestävyysraportoinnista.

Lähteet

Euroopan parlamentti. 2024. Loppu viherpesulle: miten EU sääntelee ympäristöväitteitä. Luettu 5.5.2025.

Haaga-Helia. Kiertotalous- ja vastuullisuusopinnot. Luettu 5.5.2025.

Kulutustutkimus.Nyt. 1/2009. Kulutuksen etiikka puhuttaa. Kulutustutkimuksen seura r.y.

Sitra. 2025. Digitaalinen tuotepassi. Pelikirja. Luettu 5.5.2025.

Vuorio, V. 2025. Opi lisää siitä, miten pikamuoti kuormittaa ympäristöä. WWF. Luettu 5.5.2025.

Kuva: Haaga-Helia