Miten hyvin opiskelijamme pärjäävät työmarkkinoilla, on yksi ammattikorkeakoulujen tärkeimmistä tavoitteista: opiskelijoidemme kehittymisestä asiantuntijoiksi ja hyvästä työllistymisestä. Tätä kehitystä onkin tärkeää seurata.
Pelkästään henkilökohtaisiin kokemuksiin tai mediauutisiin perustuvat näkökulmat voivat antaa osin rajallisen, tai liian yleistetyn kuvan opiskelijoiden työllistymisen tilanteesta. Esimerkiksi viime aikoina mediassa on ollut pessimistisiä uutisia ulkomaalaisten korkeakoulututkinnon suorittaneiden työllistymisestä Suomessa (Laitinen 21.2.2024; Hovi-Horkan 22.2.2024). Tällaiset uutiset perustuvat yleensä liian karkeisiin tietoihin, eivätkä sisällä tarkempia arvioita, jotka ottaisivat huomioon esimerkiksi koulutusalan tai tutkinnon. Tämä voi johtaa vääristyneisiin käsityksiin tietyn tutkinnon suorittaneiden työllistymisestä.
Opetushallinnon Vipusen tilastojen hyödyntäminen opiskelijoiden työllistymisen arvioinnissa
Opetushallinnon tilastopalvelu Vipunen tarjoaa avoimia tilastoja ammattikorkeakouluista valmistuneiden työllistymisestä raportissa Ammattikorkeakoulusta valmistuneiden työllistyminen (Vipunen 2024). Raportti sisältää useita parametreja, joiden avulla voidaan suodattaa tietoja halutun kohderyhmän mukaan. Esimerkkinä tässä kirjoituksessa arvioinnissa on Haaga-Helian englanninkielisestä BBA Business Information Technology -tutkinnosta valmistuneiden tilastoja vuosi valmistumisen jälkeen. Tarvittavat tiedot raportista saadaan käyttämällä seuraavia parametrejä:
- Ammattikorkeakoulu: Haaga-Helia
- Koulutusaste, taso 1: Alempi korkeakouluaste
- Äidinkieli: Muut kielet ja tuntematon
- Koulutusala, taso 1: Tietojenkäsittely ja tietoliikenne (ICT)
- Tilastovuosi: 2017-2022
- Prosenttiosuuksien tarkastelemiseksi valitaan kenttä ’1 v. tutkinnon jälkeen %r’
- Tutkinnon nimikkeen valitsemiseksi suodatetaan parametrin ‘Koulutusnimike’ arvolla: ‘Tradenomi (AMK), tietojenkäsittely’
Raportista saadut tiedot tuovat esille mielenkiintoisia seikkoja valmistuneiden työllistymisestä. Vuosina 2021 ja 2022 työllisyysaste on ollut yli 70 prosenttia. Tämä on merkittävä tieto, joka täsmentää uutisen, jossa 60 prosentin työllisyysasteesta ulkomaalaisten ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden keskuudessa (Hovi-Horkan 22.2.2024). Vaikka tämä uutistieto voi pitää paikkansa, kun tarkastellaan kaikkia ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneita, on tärkeää päästä tarkastelemaan tilastoja syvemmällä tasolla, kuten koulutusalan ja ammattikorkeakoulun perusteella. Suodatetun tiedon perusteella voidaan todeta, että Haaga-Helian Business Information Techonology tutkinnosta valmistuneiden työllisyysaste vuonna 2022 on merkittävästi korkeampi (73,9 %) kuin uutisartikkelissa esitetty luku (60 %).
Toinen raportin tuottama hyödyllinen tieto on se, että ulkomaille muuttaneiden määrä ei ole niin korkea kuin yleinen mielipide saattaa osoittaa. Raportti osoittaa, että vuosina 2019-2022 ulkomaille muuttaneiden prosenttiosuus oli 11-13 valmistuneista. Tämä on mielenkiintoinen indikaattori seurattavaksi, koska se voi heijastaa, miten Suomen hallituksen politiikka jatkossa vaikuttaa ulkomaalaisten valmistuneiden jäämiseen Suomeen.
Vaikka raportti tarjoaa hyödyllisiä tietoja, se ei vielä vastaa kysymyksiin, joita usein nousee esiin AMK-henkilökunnan ja muiden sidosryhmien keskuudessa: onko nykyinen työllisyysaste hyvä vai huono tai kuinka hyvin jostakin määrätystä ammattikorkeakoulusta valmistuneet pärjäävät verrattuna muiden ammattikorkeakoulujen valmistuneisiin. Samasta Vipunen-raportista sekä muista kansallisista tilastoista on mahdollista saada lisätietoa, joka auttavat vastaamaan näihin kysymyksiin. Kun vertaillaan Haaga-Helian valmistuneiden työllisyysastetta muiden ammattikorkeakoulujen valmistuneisiin, voidaan käyttää samaa Vipusen raporttia kuin yllä. Tällä kertaa ammattikorkeakoulu-parametristä poistetaan ’Haaga-Helia’ ja valitaan kaikki muut ammattikorkeakoulut. Raportti tuottaa tulokset ’Yhteensä’ -rivillä, joka sisältää toivotut arvot.
Kotoutuminen.fi tarjoa tietoja ulkomaalaisten integroitumiseen Suomessa
Hyödyllisiä ovat myös työllisyystilastot, jotka koskevat kaikkia ulkomaalaisia Suomessa. Nämä tilastot voidaan saada Työ- ja elinkeinoministeriön palvelusta Kotoutuminen.fi. Tämä verkkosivusto tarjoaa avoimen tietokannan nimeltä Kotoutumisen indikaattorit, josta löytyy hyödyllisiä taulukoita. Tässä esimerkissä käytän taulukkoa 117e – Työllisyysaste (Kotoutumisen indikaattorit -tietokanta 2024). Taulukko tarjoaa seuraavat parametrit, joiden avulla voin rajata etsimäni tiedot.
- Alue: Koko maa
- Syntyperä ja taustamaa: Ulkomailla syntyneet ulkomaalaistaustaiset
- Maassaoloaika: 0-10+ vuotta
- Ikä: 18-64
- Sukupuoli: kaikki
Molempien tehtyjen hakujen tiedot voidaan yhdistää toisiaan täydentämään Excel-tiedostoon, ja tarvittaessa visualisoida. Uusi yhdistetty tieto auttaa arvioimaan kuinka hyvin Haaga-Heliasta valmistuneet työllistyvät Suomessa. Käyttämällä vertailutekijänä sekä kaikkien ulkomaalaisten työllisyysastetta Suomessa että muiden ammattikorkeakoulujen valmistuneiden työllisyysastetta, voidaan todeta, että Haaga-Helian valmistuneiden tulokset ovat merkittävästi korkeammat. Siten voidaan myös olettaa, että Haaga-Helian valmistuneet pärjäävät suhteellisesti hyvin tässä indikaattorissa.
Yhdistetty tieto osoittaa myös, että valmistuneiden työllisyysasteen vaihtelut voivat riippua kansallisella tasolla tapahtuvista työllisyysvaihteluista. Esimerkiksi Covid-vuonna 2020 kaikkien ulkomaalaisten työllisyysaste Suomessa laski, ja tämä heijastui myös ammattikorkeakoulujen valmistuneiden työllisyysasteeseen. Kuva 1 näyttää visuaalisesti Vipusesta ja Kotoutuminen.fi-palvelusta saadut tiedot yhdistettynä.
Hyöty valmistuneiden työllistymisen tilastojen seurannasta
Koska valmistuneiden työllistyminen on yksi ammattikorkeakoulujen tärkeimmistä tehtävistä, on välttämätöntä, että koulutuksista vastaavilla toimijoilla sekä ohjauksen ja opetuksen henkilökunnalla on käytössään faktoihin perustuvaa tietoa. Näiden tietojen avulla on mahdollista saada konkreettinen kuva siitä, miten opiskelijat omasta korkeakoulusta sijoittuvat työelämään ja arvioida, kuinka hyvin oma korkeakoulu täyttää tämän tärkeän tavoitteen. Lisäksi luotettavat tiedot antavat pohjan keskusteluille, analyyseille ja kriittiselle ajattelulle, joita tarvitaan ammattikorkeakoulun koulutusten sisällön ja palveluiden kehittämiseen.
Lähteet
Hovi-Horkan, J. 22.2.2024. Asiantuntija maahanmuuttajien työttömyydestä: ”Koulutamme ilmaiseksi muualle”. Helsingin Sanomat. Luettu 17.10.2024.
Laitinen, J. 21.2.2024. Suomessa on ennätyksellisen paljon ulkomaalaisia työttömiä. Helsingin Sanomat. Luettu 17.10.2024.
Opetushallinnon tilastopalvelu Vipunen. 2024. Ammattikorkeakoulusta valmistuneiden työllistyminen -raportti. Luettu 17.10.2024.
Työ- ja elinkeinoministeriö. Kotoutumisen indikaattorit -tietokanta. 2024. Työllisyysaste [verkkojulkaisu]. Taulukko: 117e — Työllisyysaste (Rek), 1995-2022. Luettu 17.10.2024.
Kuva: Shutterstock