Kari Hotakaisen ytimekäs Tuntematon Kimi Räikkönen on mitä ilmeisimmin onnistunut kiteyttämään jotakin olennaista suomalaisuudesta, niin myyntilukujen kuin arvostelujenkin valossa. Iltalukemisen unettavista vaikutuksista riippuvaisena e-kirjakroonikkona ja formulafanin äitinä törmäsin minäkin Bookbeatissani Räikköseen.
Ja koska meillä kaikilla Suomessa on oikeus pieneen palaan Räikköstä, haluan minäkin tutkailla hieman Kimin tarinaa, vaikken autourheilusta mitään ymmärräkään. Sen sijaan pohdin, mitä muuta kuin formulatietoutta Kimin tarinasta voi oppia; onhan Hotakaisen maalaama kuva Räikkösestä paljon muutakin. Esimerkiksi yrittäjän kasvutarina.
Jotakin ei mistään
Kimi ja hänen veljensä kasvoivat ralliperheessä moottorien rassailuun ja vauhdin hurmaan isänsä ralliharrastuksen vanavedessä. Veljekset oppivat, että jos jotakin haluaa, se on tehtävä itse. Se mitä ei ollut, kehiteltiin porukalla käsillä olevista materiaaleista.
”Bricoleur” kuvaa käsityöläistä, yrittäjää, joka ratkaisee ongelmia käsillä olevia resursseja luovasti hyödyntäen ja uudella, yllättävälläkin tavalla yhdistellen. Kimin ja hänen perheensä toimintamalli näyttää Kimin uran alkuvuosina olleen juuri ”bricolage”, ihmeiden tekemistä tyhjästä, luovien ratkaisujen kehittelyä saatavilla olevin resurssein, mahdottomuuksien muuttamista mahdollisuuksiksi.
Ja menestyskin tuli lopulta, kun se itse tehtiin.
”Tultiinko tänne ajamaan vai puhumaan”
Kimin ratkaisuja on ohjannut pikkupojasta asti rakkaus vauhtiin ja halu kilpailla. Hän on uniikki yhdistelmä lahjakkuutta, pelottomuutta ja rentoa asennetta; aito, teeskentelemätön ja kuvia kumartelematon. Voimavaransa Kimi kohdistaa kulloinkin vain olennaiseen. Olennaisen hän puolestaan tunnistaa helposti, koska on sinut itsensä kanssa ja muistaa joka hetki, miksi tässä taas ollaan. Ajamassa. Voittamassa. Muuhun ei tuhlata energiaa.
Näille osatekijöille, huippuosaamiselle, selkeille perusarvoille ja olemassaolon puhtaalle tarkoitukselle rakentuu Kimi-brändi. Kaikki näyttää olevan Kimille selvää, kirkasta ja yksinkertaista. Historia ulottuu jatkumona nykyhetkeen, vankkana pohjana, jolle tulevaisuus saumattomasti rakentuu.
Selkeys kaikkineen välittyy myös kirjan lukijalle; tässä on kaveri, joka tietää mitä tekee, tekee mitä lupaa ja seisoo tekojensa ja (harvalukuisten) sanojensa takana.
Aika toimiva imago kenelle tahansa yrittäjälle.
Porukan tarina
Kimin kasvutarinaa seuratessa on helppo ymmärtää niitä kaikkia ihmisiä Kimin uran varrella, oikeissa paikoissa oikeaan aikaan, auttamassa nuorta miestä huipulle. Pyyteettömästi ja samaan unelmaan uskoen.
Kimin kasvutarina onkin ehdottomasti ”porukan tarina”. Saman intohimon jakavien ihmisten tarina siitä, että yksin ei tarvitse yrittää; että kaikki onnistuu paremmin, kun matkaa taitetaan yhdessä. Yrityskielellä voitaisiin varmasti puhua verkostoitumisen merkityksestä.
Aikaansa edellä
Läheistensä tuella Kimi teki rakkaasta harrastuksestaan itselleen työn.
Itsensä työllistäjänä Kimi on ollut aikaansa edellä, mitä työn tulevaisuuden skenaarioihin tulee. Kun pysyviä työsuhteita on tulevaisuudessa yhä vähemmän, saa yhä useampi meistä kulkea samaa polkua kuin Kimi: yhdistellä luovasti käsillä olevia resursseja luodakseen jotakin uutta, erikoistua, brändätä ja myydä osaamistaan, sukkuloida verkostoissa, kansainvälistyä, kerätä toimeentulonsa pienistä puroista. Kasvaa yrittäjyyteen.
Kimissä on tarjolla kaikkine säröineen kelpo yrittäjän malli; pärjätä voi, vieläpä hyvin, vain olemalla jääräpäisesti sellainen kuin on. Uskollinen itselleen ja omille arvoilleen, toteuttaen niitä joka päivä, ja tekemällä sitä mitä parahiten osaa.
Niillä eväillä on menestynyt myös Hotakainen, vaikkei autourheilusta kuulemma hänkään mitään ymmärtänyt, kirjaprojektiin ryhtyessään.
Kuva: Pat Lauzon / Shutterstock.com