Pandemia-aika tulee jättämään jälkensä jokaiseen meistä tavalla tai toisella. On vain arvailtavissa, miten kaikki näkyy tulevaisuudessamme.
Monet alat ja sitä mukaa yrittäjät ovat hyötyneet nykytilanteesta. Päivittäistavarakaupan kauppiaat hymyilevät. Tuotantoansa muuttaneet yrittäjät ovat kuin sota-ajan muuntautujia. Silloin esimerkiksi konepajat ryhtyivät valtiovallan määräyksestä sotatarviketuotantoon omaa osaamistaan hyödyntäen. Nyt monet yrittäjät ovat voineet löytää liiketoimintaa esimerkiksi maskien, käsidesin ja muun tässä ajassa tarpeellisen valmistamisesta. On myöskin syntynyt ja syntymässä uusia innovaatioita esimerkiksi terveysteknologian alalle. Ja sitä myötä uusia yrityksiä!
Yrittäjien osalta näkyy kuitenkin polarisoitumista. Osaa yrittäjistä kaikki rajoitukset koskettavat kipeästi ja esimerkiksi tapahtuma-ala on kokenut kovia. Tässä tarinassa on yksi liki sydäntä särkevä esimerkki yrittäjien luovuudesta ja rohkeudesta ja joustavuudesta.
Avoin mieli vie kohti mahdollisuuksia
Opiskelijamme Harri Einämö isännöi Mikkelissä paikallista Heinäsaaren tilaa. Saarta, jossa jo hänen sukulaisensa aikanaan viljeli mansikoita. Tämä poikkeusaika on ollut hänelle upea mahdollisuus innovoida oman liiketoiminnan ohella uutta. Mahdollisuus hyödyntää opittuja tietoja ja taitoja rohkeasti ja innovatiivisesti. Ja tehdä tästä aiheesta myös opinnäytetyö.
Kuten mikä tahansa taito, myös yrittäjyys on taitolaji. Tiedättehän sanonnan ”kymmenentuhatta tuntia” ja yrittäjä voinee kutsua itseään mestariyrittäjäksi? Harri on ammattilainen ruuan parissa.
Nyt hän on kasvanut myös jo melko hyväksi noviisiksi yrittäjänä. Haastoin Harrin miettimään, montakohan tuntia hän on kasvanut omaan yrittäjyyteensä aina niistä ajoista, kun aloitti työuransa mansikoita myymällä. ” Mitteepä noita laskemaan, ainahan se yrittäjyys on asenteena ollut osa minua”, Harri lupsakkaaseen tyylinsä vastasi.
Ennakkoluulottomalla innovoinnilla eteenpäin
Viime keväänä Harri ja mikkeliläisen Teatteriravintola Ilon yrittäjä Pauliina Hukkanen olivat kumpikin haasteiden edessä. Alkoi heidän mukaansa ”ILOinen innovointi”. Pääsiäisenä jo tehtiin yhteisiä juttuja paikallisesti. Sitten tuli vappu. Harri ja Pauliina innovoivat. Tuloksena oli erikoinen palvelukokonaisuus. Vappuherkut kotiin toimitettuna. Ihan normia, ajattelet nyt varmaan! Mutta tähän kokonaisuuteen saikin lisäksi tilata ikioman teatteriesityksen, jossa seikkailivat Avomielinen Anneli, vappuheilaa etsinyt Tavara-Arja ja itse Iivana Julma.
Palvelun tuotteistamispilotti ylsi valtakunnan mediaan. MTVn toimittaja Mika Tommola teki vapun alla matkan Mikkeliin. Saimme nähdä tämän huikean ILOpilleriesityksen Huomenta Suomessa ja Kymmenen uutisissa.
Onnistuminen siis jo sinänsä, mutta onnistui vappu taloudellisestikin. Harri ja Pauliina kertovat, että ”parasta kuitenkin olivat ihmisten iloiset ilmeet ja helpotus, kun kevään odotetuin juhla saapui peruuntumisen sijaan suoraan kotioville”!
Vuosi poikkeusoloissa on vierinyt ja ollut haastava. Harrilla jäivät väliin mm. Tuomaanmarkkinat Senaatintorilla. Pauliina on saanut tarjota ruokaa tietylle määrälle asiakkaita. Mutta mitään esityksiä ei saa olla, sillä silloin tuleekin ”naps vain” muutos kulttuuriksi ja se on kiellettyä herkkua se. Tai saa esityksiä olla, mutta niistä ei saa etukäteen mainita eikä niihin saa myydä lippuja. Esteitä ja tulkintoja on vuoden aikana tullut taklattua.
Lahtelainen pitkän linjan yrittäjä, Positiivarit perheyrityksen perustaja, Juhani Töytäri pitää mottonaan sitä, että ”Asenne ratkaisee aina”. Niin tässäkin tarinassa.
Lehtori Tarja Jokinen on liki kolmenkymmenen vuoden pituisen uransa aikana saanut työssään ohjata upeita yrittäjiä ja yrittäjäksi ryhtyviä työssään.
Kuva: www.shutterstock.com