Yrittäjät ovat kriisien eturintamalla. Muutokset ympäristön olosuhteissa heijastuvat yritysten tuotteiden ja palveluiden kysyntään ja sitä kautta koko liiketoimintaan. Usein yrittäjät tunnistavat itse kipupisteet. Voi olla kyse vaikkapa tarpeesta tehokkaampaan myyntiin tai markkinointiin, kansainvälisen verkkokaupan perustamisesta, rekrytoinnin vaikeudesta tai jopa yhtäkkisestä asiakaskadosta.
Yrittäjistä puhutaan usein homogeenisena ryhmänä. Samalla vääristyy kuva yrittäjän tarvitsemasta osaamisesta tai tuesta. Yrittäjien kirjo vaihtelee pienistä itsensätyöllistäjistä nopeasti kasvaneisiin, maailmalla menestystä saavuttaneisiin teknologiayrityksiin ja kaikkeen siltä väliltä. Joku saattaa olla tyytyväinen vakaaseen toimeentuloon, joku toinen tavoittelee jättimäistä kasvua ja kansainvälistymistä. Kolmannelle on tärkeää toimia eettisesti ja jakaa hyvää ympärilleen. Yrittäjien osaaminen ja sen tukeminen on yhtä moninaista.
Tänä vuonna yksi ominaisuus on nostanut esiin uusia menestyjiä: kyky innovoida uutta. Moni toimiala pyristelee vaikeuksissa, mutta onneksi joukossa on myös pärjääjiä ja uusia menestystarinoita. Ne ovat syntyneet pitkälti kyvystä innovoida uutta. Tyylikäs, pieni ja säädettävä pöytä kotitoimistolle saa vaikeuksissa olleen yrityksen kansainväliseen kasvuun, gourmet-illallinen kotiovelle pelastaa ravintolan, monipuoliset liikuntapalvelut verkossa työllistävät liikuntayrittäjän. Hyviä esimerkkejä riittää.
Innovointi voi olla haasteellista, jos toimeentulo on uhattuna. Kun juoksee kovaa, voi olla vaikea nähdä sivulta avautuvaa maisemaa. Uuden innovoiminen on taitolaji, jota voi kehittää. Kun yrittäjäksi aikova kehittää osaamistaan, innovointikyky on hyvä pitää mielessä. Sitä kannattaa jalostaa ja verkostoitua apua tarjoavien tahojen kanssa.
Vuosi 2020 on Haaga-Heliassa Yrittäjyyden vuosi. Haaga-Helia on tänä vuonna ollut yrittäjien apuna monella eri tapaa hankkeissa, opetuksessa sekä tarjoamalla ilmaista apua suoraan yrittäjille. Myöhemmin syksyllä tarkastelemme innovointia ja yrittäjyyttä tieteellisestä näkökulmasta, kun järjestämme kansainvälisen tieteellisen HHBIC-konferenssin marraskuun 17.-18. päivä. Tervetuloa mukaan!