Siirry sisältöön
Yrittäjyys
Ranskalaiselta viinitilalta kotimaisen keittiön yrittäjäksi

”Olen aina ollut yrittäjähenkinen ja tehnyt töitä, kuin olisin hoitanut omaa yritystäni. Tuskin enää osaisin palata niin sanottuihin palkkatöihin.” Koronan tuomat vaikeudet eivät ole lannistaneet ravintolayrittäjää.

Kirjoittajat:

Julkaistu : 01.09.2020

Puolen vuoden täysstoppi liiketoimintaan ja työntekijöiden lomautukset olivat ravintola-alan yrittäjä Heidi Tirrille työelämän rankimpia kokemuksia. Hän odottaa tulevaisuutta kuitenkin ennakkoluulottomasti.

– Jos jostain ilmestyisi hyvät tilat hyvällä paikalla, miettisin toisen ravintolan avaamista, Tirri kertoo.

Tirrin vetämä Memorijuhlasalit (Memori) on muistotilaisuuksiin ja perhejuhliin erikoistunut tilausravintola Malmin hautausmaan vieressä. Yritys on toiminut samalla konseptilla vuodesta 1993 lähtien. Vuonna 2015 Memori siirtyi yrityskaupan myötä Heidille ja hänen miehellensä. Pitkään toiminut yrittäjäpariskunta halusi uskoa Memorin osaaviin käsiin, joissa sekä yrityksen nimi että maine säilyisivät hyvinä.

Ja hyviin käsiin se pääsinkin. Restonomiopinnot tehnyt Tirri on kerryttänyt alan kokemustaan Bordeaux’ssa viinitilalla ja tehnyt pitkän uran Decanterilla. Memorin arjen pyörittäminen lähtikin sujumaan hyvin.

Heidi Tirri ei ole koskaan katunut päätöstään ryhtyä yrittäjäksi.

– Oli hienoa ottaa hyvämaineinen ravintola omalle vastuulle. Täytyi vain pystyä samaan ja jopa parempaan. Toki alku jännitti, mutta yritykseen jääviltä vanhoilta työntekijöiltä sain myös paljon tukea, Tirri kertoo.

Heti yrittäjyyden alussa Tirri suoritti yrittäjän ammattitutkinnon. Tutkinnosta oli valtavasti hyötyä, ja se mahdollisti monen asian kehittämisen ammattilaisten auttamana. Muun muassa taloushallinto oli Memorissa vanhaa perua, ja koulutuksessa Tirri pääsi tutustumaan eri vaihtoehtoihin ja sai paljon neuvoja.

Yrityksen pyörittäminen on ollut Tirrille antoisaa. Onnistuneet tilaisuudet, asiakkaiden kiitokset ja työilmapiiri pitävät hymyn huulilla vauhdikkaimpinakin viikkoina.

– Olen aina ollut yrittäjähenkinen ja tehnyt töitä, kuin olisin hoitanut omaa yritystäni. Tuskin enää osaisin palata niin sanottuihin palkkatöihin. Tunteja kertyy paljon, mutta toisaalta jos on hiljaisempia viikkoja, olen vastaavasti useamman päivän vapaalla.

Memorissa on kaksi vakituista työtekijää sekä muutama kiireapulainen, joita tarvitaan etenkin loppuviikosta.

– Uskon, että pitkä kokemukseni myös palkansaajana on vahvuus minulle yrittäjänä. Osaan huomioida asioita, jotka ovat työntekijöille tärkeitä.

Asiakaslähtöisyys on Memorin toiminnan ydin. Tilaisuuden kulku käydään aina etukäteen asiakkaan kanssa läpi. Jokainen tilaisuus ja asiakkuus suunnitellaan ja valmistellaan asiakkaan tarpeista ja toiveista lähtien.

– Omassa firmassa parasta on se, että pystyy hoitamaan asiakkaiden toiveet ja vähän ylikin. Se palkitsee ja on varmasti parasta yrittäjyydessä. Toki myös oma vapaus on ihanaa, kun pystyy järjestämään omat työt oman mielen mukaan, Heidi kertoo.

Kirjoittaja Anna Kähäri on Haaga-Helian opiskelija.