Siirry sisältöön
Yrittäjyys
Oishi18–sushiravintola avattiin rohkeasti kriisin keskellä

Keskellä koronakriisiä on myös avattu uusia ravintoloita, ja kovalla työllä niille on saatu kerrytettyä asiakaskuntaa.

Julkaistu : 24.08.2020

Koronakriisi on kolhaissut ravintola-alan yrittäjiä. Helsinkiläinen Stephanie Nguyen ja hänen yhtiökumppaninsa Pezhman Eskandari uskalsivat kuitenkin keväällä 2020 avata Oishi18-sushiravintolan Kallion sydämeen.

Oishi18:n tunnelma on harmoninen. Taustalla pyörivät vanhat samurai-elokuvat. Vastaanotto mitä iloisin, kun Nguyen tervehtii sisälle tulevia asiakkaita. Tämän ovat myös asiakkaat huomanneet.

Kaikki sai alkunsa Nguyenin entisen pomon ja nykyisen yhtiökumppanin Eskandarin suunnitteilla olevasta ravintolaprojektista, josta tämä tarjosi Nguyenille osakkuutta. Se oli Nguyenille loistava mahdollisuus edetä omalla uralla ja kokeilla, onko yrittäjyys hänen juttunsa.

Tekemällä oppii parhaiten

Kun yrittäjät vihdoin pitkän kamppailun jälkeen saivat vihreää valoa Rakennusvirastolta ravintolan avaamiseksi, ehti Oishi18 olla viikon auki. Sitten iski pahin koronakriisi myös Suomeen. Yrittäjillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin pitää ravintola tyhjillään auki tai kohdata konkurssi suoraan. He päättivät pitää ravintolan auki ja myydä noutoannoksia.

Lujatahtoiset yrittäjät painoivat pitkää päivää ja pyörittivät alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti ravintolaa kaksin ensimmäisten kuukausien ajan, jotta talous saataisiin pidettyä tasapainossa. Nguyenin työviikot saattoivat helposti venyä jopa yli 80 tunnin mittaisiksi.

Yrittäjyys oli Nguyenille täysin uutta. Hän on mennyt eteenpäin ”Learn as you go” -asenteella ja onkin päässyt oppimaan joka päivä uutta. Nguyenin mielestä ravintolan tärkeimpiä menestysteki-jöitä ovat puhtaat ja tuoreet raaka-aineet, ruoan laatu ja ravintolan ulkonäkö.

Alkuun asiakasmäärät eivät olleet suuria puutteellisen markkinoinnin vuoksi. Koronakriisin myötä ruoankuljetuspalveluiden tuomat asiakkaat ovat kasvattaneet asiakaskuntaa. Sana on myös kiirinyt Oishi18:n tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista, mikä on saanut asiakasmäärät kasvamaan tasaisesti. Nyt kuitenkin ravintoloiden avaamisen jälkeen on ollut koettavissa pientä taantumaa.

Stephanie Nguyenin vinkit uudelle ravintolayrittäjälle

  • Huolehdi itsestäsi niin henkisesti kuin fyysisesti, jotta jaksat. Yrittäjälle ala on todella haastava.
  • Kommunikointi osakkaiden ja työntekijöiden kesken on tärkeää onnistumisen kannalta.
  • On ok pyytää apua, kun sitä tarvitsee. Jokainen on joskus ollut uusi alalla!

Kirjoittaja Charlotte Lind opiskelee Haaga-Heliassa markkinoinnin ja viestinnän ammattilaiseksi. Teksti on laadittu osana Yrittäjyys tutuksi –opintojaksoa.