Siirry sisältöön
Laitevuokraus tekee paluutaan – trendi minimoi omistamisen riskejä

Miksi ostaa itselleen kerran vuodessa varastosta kaivettava painepesuri, kun sen voi myös vuokrata tarpeidensa mukaan?

Kirjoittajat:

Julkaistu : 13.07.2020

Suomessa laitevuokraus on tehnyt paluuta viime vuosien megatrendien myötä. Kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia kiertotaloudesta, yhteisomistajuudesta sekä laitteiden vuokraamiseen liittyvästä ekologisuudesta. Useat kokevat tarpeettomaksi omistaa jotain, jonka käyttötarve saattaa rajoittua vain muutamaan kertaan vuodessa.

Tätä mietti myös Jussi Kyrönviita, kun hän perusti liikekumppaninsa kanssa erilaisia käyttölaitteita vuokraavan yrityksen. Vuokralaite.com aloitti toimintansa syksyllä 2019.

Kyrönviita kertoo yritystoiminnan käynnistämisen olleen odotettua helpompaa.

Kumppanukset jättivät suosiolla pitkät liiketoimintasuunnitelmat väliin ja käynnistivät toimintansa suoraan palvelun ytimestä kartoittamalla potentiaalisten asiakkaiden yleisimpiä tarpeita.

— Käytännössä me keräsimme ruutuvihkoon ylös sellaisia asioita, joita ihmiset saattaisivat haluta vuokrata. Sen jälkeen kartoitimme erilaisia käyttötarpeita ja niihin liittyviä yleisimpiä laitehankintoja.

Kyrönviidan mukaan kilpailu alalla on vielä toistaiseksi melko vähäistä, mutta kysyntä ja vuokraamiseen liittyvä trendikkyys lisääntyvät kaiken aikaa.

Kyrönviidan mielestä Vuokralaite.com erottuu muista alan toimijoista sen helppoudella sekä monipuolisuudella. Laitteiden vuokraamisesta on pyritty tekemään mahdollisimman mutkatonta ja kalustosta löytyy vuokralaitteita aina tekstiilipesurista savukoneeseen.

Yhteydenotot ja laitteiden vuokraus tapahtuu kätevästi yrityksen nettisivujen kautta.  

Helppoutta ja yksinkertaisuutta tavoiteltiin myös henkilökohtaisista syistä.  Yrittäjistä kumpainenkin on samaan aikaan palkkatöissä ja yrityksen pyörittäminen on heille ainakin vielä toistaiseksi sivutoimista.

Ihmisillä on enemmän aikaa puuhasteluun

Koronakevät ajoi monet yritykset ahtaalle yhteiskunnan pysähtyessä kuin seinään. Vuokralaite.com selvisi kevään kriisistä kuitenkin melko helposti. Kysyntä palasi ennalleen suhteellisen nopeaa ja sittemmin se on jopa kasvanut entisestään.

— Ihmisillä tuntuu olevan enemmän aikaa puuhasteluun omilla takapihoillaan. Laitevuokraus ei muutenkaan vaikuttaisi olevan sellainen menoerä, josta karsittaisiin ensimmäisenä.

Kyrönviita uskoo laitteiden vuokraamisen saattavan olla jopa parempi vaihtoehto kuin kalliin laitteen hankkiminen omaksi suhteellisen epävarmassa taloustilanteessa.

Nopeasti huonontuneesta suhdanteesta selviäminen onkin valanut heihin uskoa toimialaa kohtaan. Tästä syystä Kyrönviita ja hänen liikekumppaninsa suunnittelevatkin laajentavansa toimintaa lähitulevaisuudessa.

— Suunnitelmia tulevaisuuden varalle on jo tehty. Tavoitteenamme on tuoda tarjolle myös sellaisia laitteita, joita voi hyödyntää paremmin ympärivuotisessa käytössä.

Tähän saakka asiakasliikenne on ollut hyvin kesäpainotteista.

Laitteita on turha ostaa pölyttymään

Pienet asunnot ovat yleistyneet asuinmuotona viime vuosikymmenien aikana, joka on pakottanut monet pohtimaan entistä enemmän tilankäyttöään. Pienet asunnot ovat lisänneet myös kiinnostusta erilaisten laitteiden vuokraamiselle.

Monet joutuvat miettimään tarkkaan, kuinka he käyttävät asuntonsa pinta-alan. Kaikilla ei myöskään ole mahdollisuutta laitteiden säilyttämiseen vaadittaviin varastotiloihin, eikä ahtaisiin häkkivarastoihin välttämättä muutenkaan haluta tunkea enää yhtäkään laitetta pölyttymään.

Puhumattakaan kalliiden laitteiden hinnoista. Kyrönviita epäileekin, että joidenkin mielestä turha omistaminen saattaa tuntua jopa rahan haaskaamiselta.

— Isoja rahoja ei yksinkertaisesti kannata laittaa kiinni sellaisiin laitteisiin, joita tarvitsee vain kerran tai kaksi vuodessa. Itse ohjaisin vaikka mieluummin säästämään sen sijaan, että kalliit laitteet pölyttyvät varastossa ja huoltamattomina menevät rikki.

Kirjoittaja Riina Kruut opiskelee Haaga-Heliassa markkinoinnin ja viestinnän ammattilaiseksi. Artikkeli syntyi osana Yrittäjyys tutuksi -opintojaksoa.