Siirry sisältöön
Yrittäjyys
Yritystalous sai niskaansa täyslaidallisen, mutta romahduksesta löytyy hyvääkin

Millä toimilla koronan aiheuttama talouskurimus kukistetaan ja mitä sijoittajille kuuluu?

Kirjoittajat:

Julkaistu : 17.06.2020

Pohdimme globaalisti hankalan taloudellisen tilanteen kaksiteräistä miekkaa yhdessä Nuoret Osakesäästäjät -liiton perustajajäsenen ja kokeneen sijoitusbloggarin Jamilla Heiskasen kanssa.

Yrittäjyys on Suomessa vaikeassa tilanteessa, eikä kukaan tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Näin ajattelee myös Heiskanen.

– Ammattini puolesta asioita tulee katsottua voimakkaasti talouden näkökulmasta, vaikka oikeastihan me taistelemme valtavaa terveyskriisiä vastaan. Tietysti mietityttää, olisiko käsillä olevaan taloustilanteeseen voitu jotenkin varautua, kun näimme, miten asiat etenivät Aasiassa, Heiskanen pohtii. 

Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan nähdä vain negatiivisessa valossa

Kriisi ravistelee terveydellistä ja taloudellista hyvinvointiamme, mutta vaikutukset eivät ole yksinomaan negatiivisia. Digitalisaation kehittyminen ja luonnon toipuminen ilmansaasteista ovat loistavia esimerkkejä positiivisista vaikutuksista.

Myös yritysten on hyvä tunnistaa kehittymisen mahdollisuus kriisin keskellä. Koronamurrosta pakon edessä hyödyntävät yritykset, jotka investoivat uusiin liiketoimintoihin ja palveluihin, pitävät toiveikkuutta yllä. Esimerkiksi ruoan kotiinkuljetus saattaa olla monelle ravintolalle elintärkeä oivallus.

– Kriisit muuttavat aina yhteiskuntaa. Tällä kertaa luultavasti robotiikan ja digitalisaatioon panostamisen osalta. Tärkeiksi seikoiksi nousevat myös vastuullisuus ja kestävä kehitys. On hyvä huomata, miten globaalissa maailmassa olemmekaan eläneet. Kotimaiseen tuotantoon ja liiketoimintoihin investoiminen tulee olemaan meille tärkeämpää ja kotimaiset yritykset saavat mahdollisuuden loistaa tämän maailmanlaajuisen kriisin jälkeen,Heiskanen toteaa.

Yritysten tukeminen hyvällä mallilla – opit saatu kantapään kautta

Yritysten tukemiseen suhtaudutaan nyt eri tavalla kuin pankkikriisin aikaan 1990-luvulla. Hyvää julkista pohdintaa on käyty myös siitä, kannattaako aivan kaikkia yrityksiä tukea kriisin yli.

– Yhteiskunnan muutokseen kuuluu myös se, että osa yrityksistä ei selviä kriisistä. Se on luonnollinen elinkaari, jonka kuuluu tapahtua. Hallitsemattomia konkursseja sen sijaan ei pidä tulla, Heiskanen sanoo.

Harvoilla yrityksillä on sellaista puskuria, että tämän mittakaavan taloudellisista vaikeuksista selvittäisiin ilman lisätoimia. Henkilöstökulut ovat monella toimialalla isoin kustannus, ja myös erilaiset hankkeet ja investoinnit pannaan kriisitilanteessa jäihin. Työpaikkojen säilyttäminen on arvokkaampaa kuin investointien läpivieminen, mutta monissa yrityksissä lomautuksia ja irtisanomisia on silti jouduttu tekemään.

Aina on hyvä hetki aloittaa sijoittaminen

Nykyinen taloustilanne on houkutellut osakekaupoille uusia sijoittamisesta kiinnostuneita. Heiskanen selittää ilmiötä informaation helpolla saatavuudella.

– Tietoa on saatavilla todella paljon ja kaikissa muodoissa. Toki on aina syytä suhtautua varauksella, sillä kaikki lähteet eivät välttämättä ole luotettavia, Heiskanen muistuttaa.

Heiskanen kehottaa aloittelevaa sijoittajaa liittyvään sosiaalisen median tukiryhmiin. Suoria sijoitusvinkkejä sieltä ei kannata lähteä hakemaan, mutta hyvää keskustelua ja vertaistukea ehdottomasti.

– Sijoittamalla ei tuoda uutta rahaa yritysten kassavirtoihin, mutta on tärkeää pitää olemassa olevat omistukset sinnikkäästi kiinni kriisin yli. Etenkin näin voimakkaiden kurssilaskujen jälkeen löytyy loistavia oston paikkoja. Jos suorat osakkeet eivät innosta, on Suomessa sijoittaminen niin edullista ja helppoa, että monipuolisista sijoitusinstrumenteista löytyy kokeilemalla varmasti itselle sopivin, Heiskanen vinkkaa.

Hän rohkaisee myös kuluttajia. Sijoittamalla kulutukseen on mahdollista auttaa yrittäjää vaikeassa tilanteessa. Talouden kasvattaminen takaisin jaloilleen vaatii myös kulutuskäyttäytymisen palautumista takaisin normaaliin. Ei ainoastaan yhteiskunnallisesti, vaan myös yksilöinä tekemämme valinnat vaikuttavat siihen, miten pääsemme kriisin yli ja miltä tulevaisuus yrittäjille näyttää!