Siirry sisältöön
Työelämä
Ulkoilutan koiraasi – luovia ratkaisuja korona-aikana

Me suomalaiset olemme sisukasta insinöörikansaa ja osaamme kyllä löytää ratkaisuja selviytyäksemme myös koronasta.

Kirjoittajat:

Tuija Koskimäki

lehtori, palveluliiketoiminta
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 15.05.2020

Muurahainen törmäsi norsuun ja pökertyi ennalta arvaamattomaksi ajaksi. Näin voisi kuvata ihmistä, jonka koronavirus on pökerryttänyt ympäri maailmaa. Moni asia on kiepsahtanut päälaelleen, mutta ei välttämättä huonolla tavalla. Useat yritykset ovat ideoineet uusia tapoja selviytyäkseen ja säilyttääkseen liiketoimintansa koronan aikana.

Ideasta innovaatioon

Innovaatio on uusi idea, joka on viety toteutukseen asti. Vaatii yleensä useita kokeiluja, että päästään ideasta innovaatioon. On hienoa havaita, että yrityksissä on nopeasti ideoitu uusia tapoja palvella asiakkaita etänä ja että ideat on toteutettu käytännössä.

Miten olisi esimerkiksi ripaus ylellisyyttä kotiin? Ilmaisella kotiinkuljetuksella saa kukkakimpun tilattua itselle, sukulaiselle tai ystävälle. Tai tarvitsetko liisteriä, tapettia ja maalia? Rautakaupat ovat muuttaneet palvelutapoja niin, että asiakas voi tilata tarvikkeet ja hakea drive-in-kaistalta valmiiksi tilatut tavarat. Verkkokauppatoiminta on selkeästi tehostunut ja logistiikkapalveluiden merkitys on noussut entistä tärkeämmäksi osaksi ihmisten arkea.

Kun antaa niin saa

Yksityiset henkilöt ovat lähteneet avustustyöhön erilaisin keinoin: vähävaraisille on kerätty ruokalahjakortteja ja naapuriapu on kullan arvoista muun muassa vanhuksille, jotka eivät pääse tai joiden ei edes kannata lähteä kauppareissulle. Korona on tuonut myös harmoniaa ja rauhallisuutta arkeen. Moni on löytänyt uusia harrastuksia, ottanut keskeneräiset käsityöt uudelleen esille tai löytänyt uudenlaisia tapoja pitää fyysisestä kunnosta huolta.

Työmatkat ovat monella vaihtuneet auto-, bussi- tai junamatkasta siihen, että vain siirrytään huoneesta toiseen tai kierretään kortteli ja palataan kotiin työpisteelle. Perheet viettävät nyt enemmän aikaa yhdessä. Ulkoilusta on tullut uusi musta. Ihmiset ovatkin ideoineet mitä erilaisimpia tapoja ulkoiluun. Ranskassa, jossa on ollut ulkonaliikkumiskielto, ihmiset vuokraavat koiranomistajilta lemmikkiä, jotta pääsevät ulos. Koiraparoilla onkin ollut niin sanotusti kiirettä käpälissä koronan aikana, kun omistaja on tehnyt bisnestä vuokraamalla lemmikkinsä ulkoilutettavaksi.

Kun antaa omaa aikaansa naapuriapuna tai muistaa lähimmäistään lahjakortilla, kukkasilla, kirjeellä tai soittamalla kuulumisia, saa itselleen vähintään yhtä hyvän mielen kuin toiselle. Me suomalaiset olemme sisukasta insinöörikansaa ja osaamme kyllä löytää ratkaisuja selviytyäksemme myös koronasta.