Pro
Siirry sisältöön
Tekoäly

Synteettisen sisällön uusi aikakausi opetuksessa

Kirjoittajat:

Anu Seppänen

lecturer
Haaga-Helia UAS

Julkaistu : 23.04.2025

Teknologian kehitys on synnyttänyt uudenlaisen todellisuuden, jossa tekoälyn tuottama sisältö on yhä keskeisemmässä roolissa. Tämän murroksen keskeisiä tekijöitä ovat synteettinen media, synteettinen data ja synteettinen sisältö.

Synteettisten elementtien avulla voidaan merkittävästi rikastuttaa opetusta ja oppimista, sillä ne voivat tehdä opiskelusta saavutettavampaa, yksilöllisempää ja visuaalisesti monipuolisempaa. Niiden käyttö vaatii kuitenkin ohjausta, kriittistä otetta ja eettistä harkintaa.

Synteettinen media – viestinnän uusi ulottuvuus

Synteettinen media viittaa tekoälyn avulla tuotettuun audiovisuaaliseen sisältöön, kuten kuviin, videoihin ja ääneen, jotka voivat näyttää tai kuulostaa täysin todellisilta (Synthesia s.a.). Toisin kuin perinteinen media, synteettinen media ei vaadi ihmisiä näyttelijöiksi, suunnittelijoiksi tai videokuvaajiksi, vaan se perustuu täysin koneoppimiseen. Synteettinen media voi deepfake-videoineen aiheuttaa vakavia turvallisuusuhkia vääristämällä todellisuutta, mutta toisaalta helpottaa viestinnän ja sisällön mukauttamista eri kohderyhmille, kielille ja kulttuureille (Carpenter 6.9.2024).

Synteettinen media voi lisätä oppimisen saavutettavuutta, erityisesti kuulo- ja näkörajoitteisille, ja tukea erityistarpeita omaavia nuoria viestinnässä ja lukemisessa (UNESCO 2023). Haaga-Helia on mukana hankkeessa, jossa tutkitaan generatiivisen tekoälyn käyttöä uutistekstien kohdentamisessa ja ymmärrettävyyden lisäämisessä. Hanke selvittää, miten tekoäly voi tukea uutisten muotoilua erilaisille kohderyhmille, joilla uutisten seuraaminen on suhteellisen vähäistä. Erityishuomio on selkokielisissä uutisissa, joille on kasvavaa tarvetta esimerkiksi suomen kieltä puutteellisesti osaavien maahanmuuttajien ja lukutaidoiltaan heikkojen nuorten keskuudessa.

Synteettinen data – tietopohjan uudistaja

Synteettinen data on tekoälyn tuottamaa dataa, joka jäljittelee oikeaa dataa mutta ei sisällä tunnistettavia henkilökohtaisia tietoja. Toisin kuin todellinen data, joka voi olla puolueellista tai rajallista, synteettinen data mahdollistaa liiketoiminnassa monipuolisemmat ja skaalautuvammat tietoaineistot. Tämä on erityisen hyödyllistä sellaisissa ympäristöissä, joissa todellisen datan saatavuus voi olla rajoitettua yksityisyyden suojaan liittyvien syiden vuoksi (Sadrach 2023; Lee 2025).

Synteettisen datan hyödyntäminen liiketalouden opetuksessa on osa tekoälyn ja datalähtöisen päätöksenteon integrointia opetussuunnitelmaan. Synteettinen data mahdollistaa oppimisen todellista yritystoiminnan tilannetta muistuttavassa kontekstissa ilman juridisia tai eettisiä esteitä. Esimerkiksi pankki ei voi antaa opiskelijaryhmälle aitoja asiakastietoja analysoitavaksi. Sen sijaan se voi tarjota synteettistä asiakasdataa, joka säilyttää analytiikan kannalta tärkeät ominaisuudet, mutta ei vaaranna asiakasturvallisuutta.

Opettajat voivat opintojaksoillaan käyttää synteettistä dataa simuloidakseen realistisia liiketoimintatilanteita, joissa päätöksentekoa testataan tekoälyn tuottaman datan pohjalta. Synteettisen datan avulla opiskelijat voivat harjoitella esimerkiksi kampanja-analytiikkaa, asiakasymmärrystä, ostokäyttäytymistä, henkilöstöhallintoon liittyviä päätöksiä ja tilinpäätösanalyyseja turvallisesti.

Haaga-Heliassa toimiva Applied AI for Business and Education Innovation Hub tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden osallistua tekoälyyn liittyviin innovaatiohankkeisiin ja yritysyhteistyöhön. Näissä projekteissa opiskelijat voivat työskennellä synteettisen datan kanssa kehittäessään uusia liiketoimintaratkaisuja tai testatessaan tekoälymalleja.

Parhaimmillaan synteettinen data tarjoaa opintoihin yritystoiminnan realismia, kriittistä ajattelua ja datalukutaitoa eli juuri niitä taitoja, joita nykypäivän työelämässä tarvitaan.

Synteettinen sisältö – automatisoitu luovuus

Synteettinen sisältö kattaa kaiken materiaalin, jota tekoäly voi tuottaa. Se voi olla artikkeleita, mainostekstejä, sosiaalisen median julkaisuja, ohjeita, koulutusmateriaalia, videoita – melkein mitä vain.

Synteettisellä sisällöllä on useita käyttötarkoituksia. Automaation avulla tuotettu sisältö on skaalautuvaa ja kohdennettua viestintää, jota voidaan toteuttaa nopeasti ja kustannustehokkaasti. Sitä voidaan tuottaa ja jakaa useille kanaville pienellä vaivalla ja se on helposti muokattavissa, joten viesti voidaan räätälöidä kohderyhmän mieltymysten ja tarpeiden mukaan (Techsense 26.1.2025).

Tekoäly pystyy tuottamaan myös opetussisältöjä ennennäkemättömällä nopeudella. Tekoälyn avulla voidaan automatisoida kyselyjä ja testejä, luoda luentomateriaaleja sekä tehdä arviointimatriiseja. Sisältö on suhteellisen helppo kääntää eri kielille ja tehdä se saavutettavaksi entistä monimuotoisemmille opiskelijaryhmille. Synteettisen äänten ja avatarien avulla luentoja voi esittää suullisesti eri kielillä. Kun opettajan ei tarvitse käyttää niin paljon aikaa sisällöntuotantoon, hän voi keskittyä enemmän opiskelijoihinsa ja opetuksen suunnitteluun.

Kriittinen arviointi on säilytettävä

Vaikka synteettiset mediat, data ja sisällöt tarjoavat mielenkiintoisia innovointimahdollisuuksia, ne tuovat mukanaan eettisiä haasteita. Kun tekoälyn luoma sisältö yleistyy, herää kysymyksiä aitoudesta, läpinäkyvyydestä ja luottamuksesta. Synteettinen sisältö voi olla suorastaan virheellistä tai ainakin harhaanjohtavaa, se voi myös yksinkertaistaa asioita liikaa. Pohdinnan arvoinen on ajatus siitä, että teknologia tekee ihmisistä passiivisempia.

Eettinen ohjeistus ja kriittinen keskustelu siitä, kenelle synteettinen sisältö kuuluu, onkin tärkeää. Sekä opettajan että opiskelijan tehtävä on varmistaa, että synteettisesti tuotettu sisältö tuo lisäarvoa ja on tarkoituksenmukaista. Synteettisessä maisemassa tulee navigoida viisaasti, jotta teknologinen kehitys ei heikennä ihmisten luovuutta ja rehellisyyttä, vaan tukee niitä.

Lähteet

Carpenter, P. 2024. Synthetic Media, Corporate Communications And Crisis Management. Forbes. Luettu 22.4.2025.

Lee, S. 2025. 6 Innovative Synthetic Data Applications in Finance Today. NumberAnalytics. Luettu: 22.4.2025.

Sadrach, P. 2023. Exploring Synthetic Data Use Cases. Medium. Luettu: 22.4.2025.

Synthesia s.a. Synthetic media. Luettu: 22.4.2025.

Techsense. 2025. Synthetic Content: What is it? Luettu: 22.4.2025.

Kuva: Haaga-Helia/ tekoäly