Pro
Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehittäminen

Vantaa – Suomen lähiruoan keskukseksi tarinan voimalla

Kirjoittajat:

Eeva Aarnio

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Satu Harkki

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 23.01.2025

Vantaan kaupungin Elinkeinopalvelut haastoi Haaga-Helian opiskelijoita vuoden 2024 kiertotalouden innovointikurssilla ratkaisemaan lähiruoan liiketoiminnan ja verkoston uudistamista hyödyntäen kiertotalouden malleja.

Vantaa on asemakaavassa varannut tilaa Kivistön alueelta mahdolliseen lähiruokakeskukseen. Alue sijaitsee lähellä Vantaa-Helsinki lentokenttää. Lisäksi Vantaan kaupungin omistama maatila sijaitsee lähellä Kivistön aluetta. Potentiaalisena keskuksen asiakkaina ovat pääkaupunkiseudun asukkaat sekä miljoonat lentokentän kautta matkustavat ihmiset. (Shemeikka 2024.) Kivistön alueelle lähiruokaa edistävästä keskuksesta voisi kehittyä Uudenmaan tai jopa koko Suomen lähiruokakeskus.

Hankeyhteistyö innovoinnin perustana

Vantaan kaupunki ja Haaga-Helia ovat mukana kahdessa vuosina 2023-2025 toteutuvissa hankkeissa.

Urban & Local -hankkeen tavoitteena on luoda pääkaupunkiseudun lähiruoka- ja ravintola-alan tutkimus-, kehittämis- ja innovointityötä ja liiketoimintaa edistävä toimijaekosysteemi erilaisia kokeilualustoja kehittäen. Hanke auttaa tunnistamaan ja kokeilemaan innovatiivisia ja kestäviä urbaanien ravintola- ja lähiruokapalveluiden tuotanto-, markkina- ja jakeluketjuratkaisuja, sekä tukee uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämistä.

Carbon Neutral Experience 2.0 -hanke puolestaan edistää kotimaisten matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alojen hiilineutraaliutta Uudellamaalla, jotta sen suhteen asetetut tavoitteet saavutetaan vuoteen 2030 mennessä. Samalla hanke ohjaa ja tukee yrityksiä siirtymässä kohti kannattavaa ja kestävää liiketoimintaa.

Ratkaisujen kehittäminen tarinallistamalla

Tarinallistamalla voidaan ratkaista yritysten haasteita ja ideoida uusia tulevaisuuden ratkaisuja. Menetelmä sopii jopa isoihin ympäristö- ja kiertotaloushaasteisiin. Sitä voidaan käyttää aivan yrityksen toiminnan alussa tai myöhemmin esimerkiksi tarinallistamalla erilaisia palvelupolkuja. Menetelmän etuina ovat haasteen kuvaaminen ja ongelman kiteytys.

Tarinaa luodessa on aina pidettävä mielessä tarinan osapuolet. Päätähdellä on aina jokin ongelma ratkaistavaksi. Tarinassa on kolme päävaihetta: intro, huipentuma ja loppu. Introssa kuvataan päätähden ongelma. Huipentuma on ratkaisu ongelmaan ja lopussa kerrotaan, mitä päätähti ja muut osapuolet hyötyvät ratkaisusta. Tarina on jokin kronologinen tapahtuma, jossa on syy-seuraus-suhteita. Se pohjautuu osittain faktaan, mutta siinä on mukana fiktiota. Lopputuloksena on visuaalinen helposti ymmärrettävä lyhyt sarjakuva tai video, jolla selkeytetään haastetta. (Kalliomäki 2023.)

Tarinallistaminen luo hyvän innovointipohjan opiskelijoille ratkaisun jatkokehitykseen liiketoiminnan työkaluja käyttäen.

Oivaltavia ratkaisuja lähiruokakeskukseksi

Opiskelijoiden innovointiprosessissa muodostui yli 200 ideaa, joista viisi alla olevaa opiskelijatyökonseptia kiteytyivät yhteiseksi palvelumalliksi.

Uusimaa lautasella on lähiruuan ihmemaa, josta on helppo ja vaivatonta ostaa Uudenmaan tuottajien tuotteita Lähiruokamarketista. Siellä sijaitsee useita ravintoloita, joissa läsnä on elämyksellisyys ja kiertotalous. Kattopuutarhasta asiakas voi valita haluamansa raaka-aineet, joista valmistetaan lähiruokaa. Asiakkaat voivat myös osallistua järjestettäviin tietoiskuihin ja tapahtumiin.

Rolling Bowls eli kiertävät astiat mahdollistavat kestävän ja kiertotalouden mukaisen ratkaisun sekä kuluttajille, keskuksessa toimiville ravintoloille ja ruokakaupoille. Konsepti tarjoaa keinon välttää kertakäyttöastioita ja niistä syntyviä ympäristövaikutuksia. Se täydentää samalla Uusimaa lautaselle konseptia.

Foodthon-kilpailuilla ratkaistaan ruoantuotantoon ja syömiseen liittyviä ongelmia nyt ja tulevaisuudessa kestävällä tavalla. Yritysten ilmoittamista haasteita valitaan yksi toimeksiantaja kerrallaan, johon kilpailijat kehittävät ratkaisuja, esimerkiksi ruokateollisuuden parissa toimivan yrityksen sivuvirtojen hyödyntämiseen.

Keskuksessa toimivat yritykset tarvitsevat varastointi ja kylmäsäilytystiloja. Keskusvarastointi säästää resursseja ja toimitukset kulkevat helposti varastosta Lähiruokamarkettiin tai muiden toimijoiden välillä ’alepa´-roboteilla ja rolling bowls- konseptin astioilla.

Kaiken tarjonnan kokoaa Uusimaa lautasella -sovellus, joka helpottaa asiakkaiden ostokokemusta ja tarjoaa vaivattomasti tietoa Uusimaa lautasella -keskuksen toiminnoista ja kiertotaloudesta. Samalla sovellus auttaa käyttäjää navigoimaan vastuullisen valintojen tekemistä.

    Kiertotalouden ekosysteemissä tarvitaan erityyppisiä toimijoita

    Opiskelijoiden innovoimat konseptit liittyivät saumattomasti toisiinsa ja muodostavat kiertotalousmallien mukaisen ekosysteemin.

    Ratkaisujen nimet ovat jo sellaisenaan käyttökelpoisia kuten Uusimaa lautasella tai Rolling Bowls. Myös uutta tekniikkaa tarvitaan avuksi siirtymässä lineaarisesta talousmallista kiertotalouteen: robottiratkaisu kuljettaa esimerkiksi lähiruokakeskuksen ruokalähetyksiä kiertävien astioiden avulla. Markkinointi ja tunnettavuuden lisäämiseksi kehitetty sovellus luo edellytykset palveluiden käyttöön.

    Toimeksiantajan palautteen mukaan Haaga-Helian opiskelijat saivat aikaan monipuolisia ja innovatiivisia ratkaisuja, joita tullaan hyödyntämään Urban & Local ja CarbonNeutral experience 2.0 hankkeissa yhdessä Vantaan kaupungin kanssa.

    Haaga-Helian kiertotalouden ja liiketoiminnan asiantuntijat auttavat yrityksiä siirtymään kannattavasti kiertotalouteen, tunnistamaan mahdollisuuksia sekä kehittämään vastuullisia ratkaisuja.

    Lähteet

    Kalliomäki, A. 2023. Tarinallistamisen opas. Tarinakone. Luettu 23.1.2025.

    Shemeikka, J. 2024. Innovoi kiertotaloutta ja kestävää kehitystä. Haaga-Helian kurssivierailu 25.3.2024.

    Kuva: Haaga-Helia