Pro
Siirry sisältöön
Liiketoiminta

Hautomo-ohjelmassa kohtaavat tekoälynälkäiset yritykset

Kirjoittajat:

Tuija Koskimäki

lehtori, palveluliiketoiminta
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Kim Qvick

vieraileva työelämäyliopettaja
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Teijo Javanainen

projektipäällikkö

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 11.12.2024

Tekoäly (AI) on noussut keskeiseksi voimavaraksi nykypäivän liiketoimintaympäristössä, tarjoten innovatiivisia ratkaisuja ja mahdollisuuksia yrityksille kaikilla toimialoilla. Tässä kirjoituksessa avaamme Haaga-Helian koordinoiman AIStart Tekoälyhautomon pyrkimystä lisätä osaamista tekoälyn soveltamisesta liiketoiminnan osa-alueilla. AIStart Tekoälyhautomo toteutuu osana Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien yhteistä HEVinnovations-ohjelmaa, joka vahvistaa pääkaupunkiseudun innovaatiotoimintaa ja -verkostoja.

Tekoälyn käyttö on integroitava liiketoimintaan

Generatiivisen tekoälyn rooli esimerkiksi myynnissä ja markkinoinnissa on kasvamassa merkittävästi, sillä se mahdollistaa asiakaskohtaisesti räätälöidyn sisällön tuottamisen ja reaaliaikaisen tuen esimerkiksi neuvottelutilanteissa. Sen hyödyntäminen ei rajoitu pelkästään kaupan syntymiseen, vaan ulottuu myynnin jälkeisiin vaiheisiin, kuten asiakkaiden perehdyttämiseen ja pitkäaikaisen asiakassuhteen ylläpitoon.

Yritysten onkin tärkeää integroida generatiivinen tekoäly osaksi strategioitaan, sillä sen avulla voidaan tehostaa toimintaa, lisätä asiakasuskollisuutta ja tukea liiketoiminnan kasvua (Deveau, Griffin & Reis 2023).

Käyttäjäymmärryksen pohjalta suunniteltua koulutusta yrityksille

AIStart Tekoälyhautomon koulutuksen suunnittelun aloitimme käyttäjäymmärryksen kartoittamisella. Käyttäjäkyselyllä selvitimme muun muassa koulutukseen osallistujien kyvykkyyttä ja motivaatiota opiskeluun, koulutuksen toteutusta paikan päällä vai etäyhteydellä tai vaihtoehtoisesti itsenäisesti verkkoalustalla suoritettavaksi tai yhdistelmänä edellä mainittuja. Lisäksi kysyimme osallistujien toiveita koulutuksen ajankohdan ja pituuden suhteen.

Käyttäjäkyselyn vastauksissa nousi vahvasti toive monimuotoisesta koulutustarjonnasta eli yhdistelmästä paikan päällä ja etäyhteydellä tapahtuvasta koulutuksesta, joka sisältää osittain itsenäistä työskentelyä. Koulutuksen ajankohdaksi toivottiin aikaista aamupäivää ja myöhäistä iltapäivää. Koulutuksen pituudesta käyttäjät olivat hyvin yksimielisiä eli koulutuksen pituus saisi olla maksimissaan kaksi kuukautta.

Kohi AIStart Tekoälyhautomon pilotointia

Koulutuksen suunnittelu on käynnistynyt käyttäjäkyselyn pohjalta. Ensimmäisen tekoälyhautomon pilotoimme Haaga-Heliassa vuoden 2025 keväänä, jolloin osallistujat johdatellaan hautomo-ohjelman käytänteisiin, tekoälyn peruskäsitteisiin ja yleisimpiin tekoälytyökaluihin.

Tavoitteemme on koulutuksen avulla vahvistaa osallistuvien yritysten digitaalista osaamista ja parantaa niiden kilpailukykyä tarjoamalla konkreettisia työkaluja ja resursseja.

AIStart Tekoälyhautomo-hanke tarjoaa pk-yrityksille käytännön neuvontaa ja valmennusta tekoälyn soveltamisesta eri liiketoiminnan osa-alueilla. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja hankekonsortioon kuuluvat Haaga-Helia (koordinaattori), Espoon kaupunki, Helsingin, kaupunki, Vantaan kaupunki ja Metropolia ammattikorkeakoulu.

Kuva: Shutterstock