Tekoäly (AI) tarjoaa monia mahdollisuuksia palveluiden personointiin, toiminnan tehostamiseen sekä asiakaskokemuksen parantamiseen useilla eri toimialoilla. Pk-yritysten tekoälyn käyttöönotto on kiihtynyt, mutta vain noin joka kymmenes yritys kertoo käyttävänsä tekoälyä säännöllisesti ja vajaa kolmannes satunnaisesti. Pk-yrityksissä tekoälyn käyttöönottoa hidastaa erityisesti tiedon tai osaamisen puute. (Pk-yritys barometri 2025.)
Miten tekoälyyn käyttöönottoon liittyvät haasteet näkyvät liikunta-alan yrityksissä?
Artikkelin tiedot perustuvat Kimi Honkasen opinnäytetyöhön ”Selvitys tekoälyn käytöstä liikunta-alan yrityksissä”, joka on tehty Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa keväällä 2025. Opinnäytetyö on osa LIIKUNTA-A! – Tekoälyä liikunta-alalle -hanketta.
Yritykset eri vaiheissa tekoälyn suhteen
Kyselyyn vastanneista yrityksistä yli 60 prosenttia ilmoitti käyttävänsä tekoälyä melko vähän tai ei lainkaan. Suurin osa tekoälyä hyödyntävistä yrityksistä käytti sitä pääasiassa markkinoinnissa ja viestinnässä, kuten tekstin muokkauksessa, uutiskirjeiden laadinnassa sekä sosiaalisen median sisällöntuotannossa.
Valmiudet tekoälyn käyttöönottoon ovat yrityksissä erilaiset, minkä lisäksi niissä suhtaudutaan tekoälyyn eri tavoin. Yritykset voidaankin jakaa näiden seikkojen perusteella kolmeen ryhmään:
- Edistyneet käyttäjät, jotka ovat investoineet tekoälyratkaisuihin ja soveltavat niitä aktiivisesti.
- Kokeiluvaiheessa olevat yritykset, jotka hyödyntävät tekoälyä lähinnä yksittäisissä toiminnoissa, kuten markkinoinnissa.
- Passiiviset tai varovaiset toimijat, jotka eivät olleet vielä ottaneet tekoälyä käyttöön.
Liikunta-alan yritykset tarvitsevat lisää osaamista
Osaamisen puute vaikeuttaa tekoälyn käyttöönottoa tai sen laajamittaista hyödyntämistä yrityksissä. Yli 40 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä ilmoitti, että heillä ei ole lainkaan tekoälyosaamista tai sitä on hyvin vähän. Vain viisi prosenttia yrityksistä totesi, että tekoälyyn liittyvää osaamista on paljon.
Kyse on myös yrittäjien ymmärryksestä siitä, miten tekoälyä voi hyödyntää liikuntapalveluiden tuottamisessa tai laajemmin yrityksen liiketoiminnan tehostamisessa. Millaisia erilaisia tekoälysovelluksia on? Millaisia käyttömahdollisuuksia niissä on? Mitkä ovat oman toiminnan kannalta keskeisimmät tekoälysovellukset?
Tekoälyä ei välttämättä koeta hyödylliseksi, jos valittu sovellus ei ole tarkoituksenmukainen tai sitä ei osata vielä hyödyntää oikealla tavalla. Epävarmuus tekoälyn soveltuvuudesta omaan toimintaympäristöön vaikuttaa ilmeiseltä.
Osaamisen lisäksi kaivataan aikaa, rahaa ja tekijöitä
Liikunta-alan yritykset ovat pääasiassa mikroyrityksiä, ja kyselyyn vastanneista kolmasosa oli yksinyrittäjiä. Yrittäjän päivät täyttyvät olemassa olevista työtehtävistä, eikä tekoälyyn perehtymiseen jää riittävästi aikaa. Tällöin tekoälyn käyttö voi jäädä yksittäisiksi kokeiluiksi, joiden lisäarvo on yrityksen näkökulmasta vähäinen.
Vaikka yrityksissä tiedostetaan, että tekoälyn käyttäminen voi säästää aikaa pitkällä aikavälillä, sen käyttöönotto ja käyttäminen vaativat aluksi enemmän resursseja, joita ei yrityksissä ole.
Kolmas haaste: tietosuoja ja tiedon luotettavuus
Liikunta-alalla käsitellään paljon epäsuoria henkilötietoja sekä terveyteen liittyviä asioita, mikä herätti pohdintoja tekoälyn turvallisesta käyttämisestä ja lisäsi epävarmuutta tekoälyn käytössä.
Myös tekoälyn tuottaman tiedon paikkansapitävyys herätti huolta. Tunnistettiin, että tekoäly pystyy tuottamaan nopeita vastauksia ja ehdotuksia, mutta sen tuottama tieto ei ole aina täysin luotettavaa ja vaatii työntekijältä huolellista tarkistusta.
Tulevaisuuden kehitystarpeet
Tekoälyllä on potentiaalia tuoda merkittäviä hyötyjä myös liikunta-alan yrityksille, mutta tarvitaan osaamista ja uudenlaista ymmärrystä tekoälyn hyödyntämisestä erilaisissa liikunta-alan tehtävissä (Passmore & Woodward 2023). Yritykset hyötyisivät konkreettisista esimerkeistä sekä yrityslähtöisestä, yritystä tukevasta koulutuksesta, joka mahdollistaa tekoälyn soveltamisen osaksi yrityksen liiketoimintaa.
LIIKUNTA-A! – Tekoälyä liikunta-alalle -hanke pyrkii vastaamaan näihin kehitystarpeisiin. Hankkeen tavoitteena on edistää tekoälyn käyttöönottoa liikuntapalveluissa tarjoamalla tukea ja koulutusta liikunta-alan organisaatioille sekä tehdä näkyväksi tekoälyn käyttömahdollisuudet liikunta-alalla.
Hankkeessa tunnistetaan tekoälyn mahdollisuuksia liikunta-alla, rakennetaan käytännönläheinen koulutusmalli sekä luodaan tekoälyä hyödyntäviä, asiakaslähtöisiä ratkaisuja. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.


Lähteet
Honkanen, K. & Korhonen, E. 8.5.2024. Tekoäly odottaa hyödyntämistä myös liikunta-alalla. eSignals Pro.
Kolari, J. & Kallio, A. 2023. Tekoäly 123. Matkaopas tulevaisuuteen. Docendo. Jyväskylä.
Passmore, J. & Woodward, W. 2023. Coaching education: wake up to the new digital and AI coaching revolution! International Coaching Psychology Review, 18, 1. s. 58–72.
Pk-yritysbarometri kevät 2025 (PDF-tiedosto). 2025. Suomen yrittäjät ry. Helsinki.