Pro
Siirry sisältöön
HR ja johtaminen

Tulevaisuuskyvykäs HR – kohti strategista uudistumista

Kirjoittajat:

Toni von Martens

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 24.04.2025

Työelämän kiihtyvä muutosvauhti, teknologian integroituminen arkeen ja sukupolvien odotusten murros pakottavat henkilöstöhallinnon (HR) uudistumaan perusteellisesti. Haaga-Heliaa järjestää LähiTapiolalle laajan HR-osaamisohjelman, jonka ensimmäisissä valmennuspäivissä pureuduimme tulevaisuuden strategisen HR:n mahdollisuuksiin ja haasteisiin, erityisesti siitä näkökulmasta, miten ennakointia, strategiatyökaluja ja systeemiajattelua voidaan hyödyntää henkilöstöjohtamisen kehittämisessä.

Tässä kirjoituksessa avaan osaamisohjelman strategisen HR:n valmennusten keskeiset havainnot ja tuon esiin suuntaviivoja, joita tulevaisuuskyvykäs HR edellyttää.

Ennakointikyvykkyys strategisen HR:n kivijalkana

Yksi keskeisimmistä teemoista valmennuksessa oli ennakoinnin rooli HR-strategiassa. Kuten Kärkkäinen ja Raikaslehto (2024) tuovat esiin, ennakointia ei tule nähdä pelkkänä tietojen keruuna, vaan kykynä tulkita, testata ja viedä havaintoja käytäntöön. HR:n tulee ymmärtää signaalien ja trendien kerroksellisuus: megatrendit ohjaavat strategista ajattelua, mutta heikot signaalit voivat paljastaa ennakoimattomia mahdollisuuksia tai uhkia.

Valmennuksessa toteutettu PESTEL-analyysi konkretisoi, kuinka toimintaympäristön poliittiset, taloudelliset, sosiaaliset, teknologiset, ekologiset ja lainsäädännölliset muutokset vaikuttavat suoraan HR:n prioriteetteihin. Esimerkiksi työnteon hybridimallin vahvistuminen tai työmarkkinoiden polarisoituminen, jossa työpaikat jakaantuvat entistä enemmän korkean osaamisen ja matalan osaamisen töihin, ovat signaaleja, joita HR:n on analysoitava strategisesti. Ennakointimaturiteetti – eli organisaation kyky hyödyntää tulevaisuustietoa päätöksenteossa – nousee ratkaisevaksi kilpailueduksi.

Tulevaisuuden osaaminen ei ole pelkästään teknologinen, vaan myös inhimillinen

Toinen strategisen HR:n valmennuksen painopiste oli tulevaisuuden kyvykkyyksissä. Vaikka tekoäly ja datan hyödyntäminen nousevat merkittäviksi HR:n työkaluiksi, korostuvat samalla sosiaaliset ja kognitiiviset taidot.

Tiedämme, että tulevaisuuden menestyvät organisaatiot investoivat oppimiseen, ketteryyteen ja psykologisesti turvalliseen kulttuuriin (Luukka 2024). Valmennuksen osallistujat nostivat keskusteluissa esiin mm. luovuuden, resilienssin ja ajattelutaitojen roolin HR:n tulevaisuuden työssä.

Tulevaisuuspyörä-menetelmä, jota testasimme tekoälyn tukemana, auttoi osallistujia tunnistamaan näiden kyvykkyyksien ensimmäisen, toisen ja kolmannen asteen vaikutuksia. Esimerkiksi oppimiskyvyn vahvistuminen voi johtaa uudenlaiseen johtamiskulttuuriin, jossa vertaisoppiminen ja jatkuva palaute korvaavat perinteiset suoritusarvioinnit. Tällaiset löydökset eivät jääneet pelkiksi harjoituksiksi, vaan muodostivat perustan kehittämistehtäville, joita osallistujat vievät eteenpäin omissa organisaatioissaan.

Työn murros vaatii HR:ltä rohkeutta uudistua

Valmennuksessa tarkastelimme myös työn muutosta globaalina ilmiönä. Euroopan vakuutussektorin digitalisaatioraportin (EIOPA 2024) mukaan HR:n odotetaan olevan yhä digiketterämpi – mutta samalla vastuullisempi. Syntyy paradoksi: teknologia tehostaa, mutta inhimillisyys sitouttaa. Tämä vaatii HR-ammattilaisilta kykyä yhdistää dataan perustuva päätöksenteko ja ihmisymmärrys.

Johtamiskulttuurin muutoksessa korostuivat valmennuksessa seuraavat periaatteet: siilojen purku, verkostomainen urakehitys ja strateginen arviointi. Organisaatioiden tulee siirtyä vertikaalisista urapoluista kohti dynaamisia osaamisverkostoja, joissa työntekijöiden potentiaalia hyödynnetään aidosti. Tämä edellyttää HR:ltä roolia sekä strategina, valmentajana että kulttuurin rakentajana.

Haaga-Helian rooli työelämälähtöisen HR-ajattelun edistäjänä

Haaga-Helian tuottama HR-asiantuntijoiden osaamisohjelma keskittyy kehittämään HR-ammattilaisten strategista osaamista niin valmennuspäivien kuin käytännön kehittämistehtävien avulla. Näkemyksemme mukaan strateginen HR ei ole vain johdon tuki, vaan ennakoiva ja aktiivinen toimija, joka muotoilee organisaation tulevaisuutta. Tämä edellyttää uudenlaista oppimisen ekosysteemiä, jossa ennakointi, jatkuva osaamisen kehittäminen ja vastuullinen johtajuus ovat tasapainossa.

Osaamisohjelmaan osallistuneet asiantuntijat näkivät tulevaisuuden kyvykkyyden koostuvan osaamisen kehittämisestä erityisesti seuraavilla osa-alueilla: henkilöstön sitouttaminen, ketterän kehittäminen, monimuotoisuuden vaaliminen ja rohkea päätöksenteko.

Kuten yksi osallistuja tiivisti: ’Tulevaisuuskyvykkyys ei ole vain HR:n ominaisuus, vaan tapa katsoa maailmaa’. Tässä työssä me Haaga-Heliassa olemme mielellämme kumppanina.

Lähteet

Kärkkäinen, N. & Raikaslehto, T. 2024. Nopanheitosta navigointiin: Strateginen ennakointi. Professional Publishing Finland.

Luukka, P. 2024. Tulevaisuuskyvykäs organisaatio. Alma Talent. Helsinki.

European Insurance and Occupational Pensions Authority. 2024. Report on the digitalisation of the European insurance sector. Luettu: 23.4.2025.

Kuva: Shutterstock