Pro
Siirry sisältöön
pedagogik

Visualisering av utbildningsplaner

Kirjoittajat:

Leena Nuutila

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 28.03.2025

Några studerande upplever att det är svårt att greppa hur studierna är uppbyggda. Hur kan man förenkla, tydliggöra och synliggöra hur djurskötarstuderandes studiestig är uppbyggd?

Jag jobbar som examenshandledare vid Axxells naturbruksenhet, Axxell Brusaby, belägen på Kimitoön. Axxell Brusaby utbildar bland annat blivande landsbygdsföretagare, hästskötare och djurskötare. Utvecklingsarbetet är utfört i samarbete med skolans djurlärare och den tekniska layouten är utförd av Axxells lärare i programutveckling.

Idén till en visualiserad utbildningsplan föddes då vi från Axxell för några år sedan besökte Optimas enhet i Jakobstad. Enheten bedriver bland annat utbildning för studerande med krävande särskilt stöd. Vid Optima hade man utnyttjat bilder på träd för att visualisera studiestigen från rot till topp. Detta synliggjorde studerandes utveckling i sina studier. Examensdelarna i rotsystemet var de obligatoriska examensdelarna som lägger grunden för utbildningen, medan trädkronan utgjordes av de valbara examensdelarna. Trädkronorna kunde se ut på olika sätt, vilket visuellt framhävde valmöjligheterna i studierna.

Syftet med att göra en visualisering av utbildningsplanen är att den skall kunna användas som botten i diskussioner i uppgörande av den personliga utvecklingsplanen med studerande i behov av mer stöd. Bilden fungerar som ett visuellt stöd där det centrala innehållet i examensdelen kort finns beskrivet i textformat. Som examenshandledare har min huvuduppgift varit att handleda studerande i studieplanering.

Studerande som har ett behov av mer stöd upplever ofta e-grunder som överväldigande. E-grunders sidor innehåller mycket text och det är svårt för studerande att konkret skapa sig en bild över vad de behöver göra och i vilken ordningsföljd. Layouten går även att använda sig av i markandsföringssituationer, tack vare att den på ett simpelt sätt ger en överblick av studiernas innehåll och för att layouten är färgglad och iögonfallande.

Jag ville åstadkomma en förkortad examensdelsbeskrivning där innehållet av examensdelen är sammanfattad och vars layout och färgskala väcker positiva tankar. Visualiseringen är utfört i samarbete med skolans djurlärare och den tekniska layouten är utförd av Axxells lärare i programutveckling.

Bilderna i layouten utgör ett visuellt stöd för att komma ihåg innehållet. Vi valde att plocka in små bilder som beskriver olika arbetsmoment, så som mjölkning och hantering av olika djur för att göra det lättare för studerande att ta till sig texten.

Jag är nöjd med slutresultatet och anser att texterna är tydliga och lätta att ta till sig. Den tydliga och enkla uppgiftbeskrivningen i visualiseringen förenklar studerandes förståelse för innehållet i examensdelarna. Hitintills har den visualiserade utbildningsplanen testats på en mässa för nionde klassister. Jag ser framemot att använda det nya verktyget i studieplanering. Förhoppningsvis kan det i samband med detta uppstå tankar kring potentiell vidareutveckling av den visuella utbildningsplanen.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu on mukana kansallisessa INKLU-hankkeessa (INKLU -Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta) 1.3.2024-31.8.2026.

Hankkeessa kehitetään inklusiivista koulutusta ja ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien opiskelijoiden tarvitsemaa erityistä tukea opintojen aikana sekä tuetaan työllistymistä. Kirjoitus on osa hankkeessa jaettavia erityisopetukseen ja ohjaukseen liittyviä hyviä käytänteitä.