Pro
Siirry sisältöön
pedagogik

”Vägen till välmående” – en arbetsbok för yrkesstuderande

Kirjoittajat:

Leena Nuutila

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 28.03.2025

Att studera och förbereda sig till ett framtida yrkesliv kan vara både spännande och utmanande. Det är en tid fylld av nya erfarenheter, lärdomar och möjligheter, men också av stress och krav. För att hjälpa yrkesstuderande att hitta balans och välmående i sitt liv har man skapat en arbetsbok som är utformad för att ge verktyg och strategier för att hantera dessa utmaningar som främjar studerandes välmående.

Ansvar för att främja välbefinnande

Alla som arbetar på en yrkesläroanstalt bär ett ansvar för att främja studerandes välbefinnande. Varje vuxen som arbetar eller tillbringar tid med ungdomar har en inverkan på deras välbefinnande. Människan är medfött inriktad på interaktion med andra människor. Det är därför som varje lärare påverkar och utbildar genom sina egna handlingar. Varje stund tillsammans med en studerande är en möjlighet till ett bra möte. (Opiskeluhyvinvointi)

Hur kan man på läroanstalten, som en del av verksamhetskulturen, stödja studerandes välbefinnande så att hen uppmuntras att värna om sin fysiska, psykiska och sociala funktionsförmåga och hälsa?

Vi presenterar en arbetsbok inom ramen för det obligatoriska delområdet Upprätthållande av arbetsförmåga och välbefinnande. Arbetsbokens upplägg och innehåll utgår från examensgrunderna för delområdet. Den studerande ”utarbetar en mångsidig plan för främjande av sin egen hälsa och sitt eget välbefinnande som uppdateras enligt situationen, och som beaktar betydelsen av motion, näring, återhämtning, sömn, psykiskt välbefinnande, nikotinfrihet och drogfrihet, sexuell hälsa och mänskliga relationer för upprätthållandet av studie- och arbetsförmågan”.

Vi har försökt att få en djupare förståelse för hur man kan öka ungdomarnas välbefinnande i sina studier och hur man kan förhindra att utmanande situationer uppstår och förvärras. Målsättningen av arbetsboken är att stärka studieförmågan och studerandehälsan i andra stadiets yrkesutbildning.

Interaktionens betydelse

Vi måste veta hur den unga människan växer och utvecklas och vad hen behöver för att växa och utvecklas på ett bra sätt. Utifrån detta kan man skapa och stärka strukturer och aktiviteter i läroanstalten som främjar den ungas välbefinnande i sin helhet. Till exempel är en känsla av trygghet och acceptans grundläggande mänskliga behov. Positiv, sporrande och trygg skolmiljö ökar välbefinnande.

Lärande och välbefinnande är viktiga delar i utvecklingen av utbildningsinstitutions kultur, där delaktighet och inflytande, motivation, kompetens, självständighet och interaktion är centrala faktorer. Studerandes allmänna välbefinnande kan förbättras genom att man tar hänsyn till dessa aspekter i olika inlärningssituationer. De är kopplade både till den individuella inlärningsprocessen och till utvecklingen av institutionens kultur. I den kompetensbaserade yrkesutbildningen har vi en god grund för att ta hänsyn till studentens befintliga kompetens och autonomi i pedagogiska lösningar, eftersom utgångspunkten är att studentens kompetens erkänns och bekräftas.

Intresset för att se till elevernas övergripande välbefinnande baseras ofta på en lärares eget arbete som facilitatorer och experter på lärande. En ständig utmaning är därför att fundera över och söka svar på frågan ”vad är en bra lärare gjord av”. Vad motiverar och ger ny energi åt lärarna i deras arbete tillsammans och vad kan förknippas med en atmosfär och ett välbefinnande av hög kvalitet som inspirerar studerandes lärande?

Socialt välbefinnande och mångprofessionellt samarbete

För att främja socialt välbefinnande krävs det att undervisnings- och handledningspersonalen arbetar utöver den personliga interaktionen. En handledning som värdesätter elevernas mångfald och främjar välbefinnandet förutsätter också ett mer mångprofessionellt samarbete från lärarnas sida. Identifiering av stödbehov, särskilt stöd och multiprofessionellt samarbete kommer att kräva engagemang och utveckling från undervisningspersonalens sida. Servicesystemet för särskilt stöd och handledning är i viss mån splittrat.

Pedagogiska metoder och lösningar för särskilt stöd och ett smidigt mångprofessionellt samarbete behöver utvecklas ytterligare. Det finns många olika typer av studerande med särskilda behov inom yrkesutbildningen. Studerandes situationer, med deras resurser och utmaningar, är individuella. En studerandecentrerad kultur och individuella lösningar är det bästa sättet att stödja de studerande. Vid utformningen av stöd- och vägledningstjänster för studerande är den studerande i centrum för designprocessen för att fastställa bästa möjliga stöd och vägledning för studerandes välbefinnande. (Janhunen 2013)

Behov av arbetsbok för ungdomsstuderande i behov av särskilt stöd

Inom ramen för delområdet finns inget färdigt kursmaterial på svenska. Innehållet i arbetsboken har byggts upp på basen av målen för kunnandet i examensgrunderna.

Det har visat sig vara utmanande, speciellt för ungdomsstuderande i behov av särskilt stöd, att hitta den röda tråden och få ett helhetsperspektiv på de delfaktorer som påverkar hens välbefinnande. I elektronisk form får studerande inte grepp om innehållet och omfattningen. Vi hoppas och tror att denna arbetsbok ska underlätta deras väg då de ska utarbeta planen.

Arbetsboken hjälper studerande förstå betydelsen av hälsa och arbetsförmåga samt främja hälsosamma levnadsvanor, vilket stöder lärandet samt den studerandes ork och återhämtning.

Arbetsboken utgör ett konkret material som speciellt studerande med särskilt stöd behöver. I arbetsboken finns kortfattad teori som studerande själv kan komplettera under lektionerna vilket skapar mer aktivitet än att ”bara lyssna”. Varje tema har en konkret målsättning, lättförståeligt material och arbetsuppgifter där studerande reflekterar över sina styrkor och egna vanor i vardagen och identifierar sina utvecklingsområden.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu on mukana kansallisessa INKLU-hankkeessa (INKLU -Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta) 1.3.2024-31.8.2026.

Hankkeessa kehitetään inklusiivista koulutusta ja ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien opiskelijoiden tarvitsemaa erityistä tukea opintojen aikana sekä tuetaan työllistymistä. Kirjoitus on osa hankkeessa jaettavia erityisopetukseen ja ohjaukseen liittyviä hyviä käytänteitä.