Ammattikorkeakoulujen lakisääteinen tehtävä on tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotyön (TKI) avulla uudistaa opetusta ja elinkeinoelämää. Tämä tavoite on varsin vaativa. Jotta korkeakouluna pystymme johtamaan TKI-työmme vaikuttavuutta – ja toisaalta lisäämään vaikuttavuuttamme – olemme luoneet prosessin, jolla vaikuttavuutta ohjataan ja seurataan jokaisen hankkeen sekä koko organisaation tasolla. Katsomme, että tämä toimintatapa tuottaa mahdollisimman vaikuttavaa TKI-työtä ja tällä tavoin hyödyttää yhteiskuntaa.
Vaikuttavuus syntyy ajan myötä ja siihen vaikuttavat useat tekijät, joista moni on sellaisia, joihin emme suoraan pysty vaikuttamaan. Esimerkiksi yhdessä yritysten kanssa kehittämämme innovaatiot parantavat kilpailukykyä ja vaikuttavat jopa vuosien päästä. Vaikutukset riippuvat pitkälti myös mm. toimialan, teknologian ja maailmanpoliittisen tilanteen kehityksestä. Tästä haasteesta huolimatta on hyvin tärkeää, että vaikuttavuutta johdetaan.
Visio TKI-työmme vaikuttavuudesta
Vaikuttavuuden kehittämisen ja johtamisen tueksi olemme luoneet yhteisen vision siitä, mihin TKI-työllä haluamme vaikuttaa. Haaga-Helian TKI-vaikuttavuusvisio ohjaa sitä, mihin teemoihin ja ilmiöihin haluamme TKI-toiminnallamme vaikuttaa. Visio on osallistavasti korkeakouluyhteisössä luotu ja korkeakoulun johdon hyväksymä.
TKI-vaikuttavuusvisio koostuu neljästä laaja-alaisesta teemasta (Kuva 1).
- Rohkeasti uusia ratkaisuja luova ihminen
TKI-toimintamme keskiössä on ihminen. Teemme tutkimus- ja kehityshankkeita ihmislähtöisesti ja hyödynnämme luovaa ongelmanratkaisukykyä uusien ja innovatiivisten ratkaisujen etsimisessä. - Hyvinvointi ja osaaminen työssä
Tutkimme ja kehitämme ratkaisuja yhteistyön ja luottamuksen vahvistamiseksi työpaikoilla niin johtamisen kuin asiantuntijatyönkin näkökulmista. Tuemme yksilön ja yhteisöjen jatkuvaa oppimista ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. - Menestyvä ja vastuullinen liiketoiminta
Tutkimme ja kehitämme ratkaisuja kestävään liiketoimintaan sekä kilpailukyvyn vahvistamiseen. Vastuullisuus sisältää taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen näkökulman. - Kestävä tulevaisuus
Teemme verkostoissamme yhteiskunnallisesti vaikuttavaa TKI-työtä, joka tukee hyviä elämisen mahdollisuuksia globaalisti

Kuva 1. Haaga-Helian TKI-vaikuttavuusvisio
Visio elää ajassa ja kehitämme sitä yhteiskunnan kohtaamien haasteiden ja toimintaympäristömme muuttuessa. Tämän hetken visio on kehitetty vuonna 2024. Sen tavoitteena on ohjata TKI-hanketyötä siten, että keskitymme TKI-työssämme erityisesti tuottamaan vaikuttavuutta vision sisältämille teema-alueille. Johtoajatuksena on, että kukin Haaga-Helian hanke tuottaa vaikuttavuutta ja yhdessä nämä hankkeet luovat Haaga-Helian TKI-vaikuttavuuden, joka puolestaan on osa korkeakoulumme laajempaa yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Vaikuttavuuden rakentaminen vaatii valintoja
TKI-vaikuttavuuden rakentaminen alkaa jo ennen yksittäisen hankkeen valmisteluvaihetta eli jo ideointivaiheessa. Olemme tuoneet vaikuttavuuden arvioinnin osaksi hankevalmisteluprosessia, jonka mukaisesti valmistelija arvioi hankkeen tavoiteltua vaikuttavuutta. Tarkoitus on tukea suunnitellun hankkeen vaikuttavuuden rakentamista jo alusta asti. Toteutuessaan hankkeet vaikuttavat täten vähintään yhteen TKI-vaikuttavuusvision osa-alueeseen.
Kaikki hankkeet eivät kuitenkaan välttämättä täytä vaikuttavuusvision tavoitteita. Maailman muuttuessa on tärkeä lähteä mukaan kehittämään myös uudenlaisia ratkaisuja, joita emme ole voineet vaikuttavuusvisiossa ennakoida.
Vaikuttavuus vaatii myös systemaattista seurantaa
Vaikuttavuus syntyy ensisijaisesti hankkeen tekemisessä. Vahvistaaksemme Haaga-Helian hankkeiden vaikuttavuutta ja nostaaksemme esiin TKI-työn saavutuksia, keräämme jokaiselta hankkeelta vaikuttavuustietoja hankkeen loppuvaiheessa (Kuva 2). Tällöin projektipäällikköä pyydetään arvioimaan hankkeensa vaikuttavuutta sekä laadullisesti että määrällisesti vaikuttavuuskyselyn avulla. Vaikuttavuuskyselyn pohja on projektipäälliköiden saatavilla ja apuna ja siihen voi hankkeen aikana kirjata vaikuttavuustietoja ja tuotoksia, helpottaen myös hankkeen raportointia rahoittajalle.

Kuva 2. Vaikuttavuuden johtaminen hankkeen elinkaaren aikana
Hankkeiden vaikuttavuuden seurantakyselyn aineisto analysoidaan organisaatiotasoisesti kerran vuodessa siten, että mukaan otetaan edellisenä vuonna päättyneet hankkeet (Kuva 2). Näin saamme kattavan kuvan TKI-portfoliomme toteutettujen hankkeiden tuloksista ja niiden vaikuttavuudesta. Tämä auttaa meitä yhdessä rakentamaan ja viestimään Haaga-Helian laajasta TKI-työstä ja sen tuloksista. Tietoa voidaan hyödyntää myös portfolion johtamisessa: se tuo esille hyviä käytäntöjä vaikuttavuuden vahvistamiseksi ja toisaalta auttaa tarvittaessa ohjaamaan vaikuttavuutta kohti tavoiteltuja teema-alueita. Analyysin pohjalta tuotamme vuosittaisen TKI-vaikuttavuusraportin.
Vaikuttavuuskyselyn lisäksi hankkeissa toimivat asiantuntijat pääsevät kertomaan työnsä tuloksista ja niiden vaikuttavuudesta julkaisemalla (Kuva 2). Muun muassa Haaga-Helian omissa julkaisukanavissa eSignalsin yleistajuiset ja eSignalsPron ammattiyleisölle suunnatut kirjoitukset tuovat esille hankkeiden tuloksia ja siten mahdollistavat niiden laajan hyödyntämisen. Julkaisuja tehdään sekä suomeksi että englanniksi.
Vaikuttavuuden rakentaminen vaatii selkeitä toimintamalleja
TKI-vaikuttavuuden onnistunut rakentaminen sekä organisaatiotasoinen johtaminen ja seuranta vaatii korkeakoululta vastuiden selventämistä, toimintamallien luomista, niiden viestimistä ja luotujen toimintamallien mukaan toimimista. Se vaatii selkeitä yhteisiä sopimuksia sekä yhteisen tahtotilan.
Organisaation tulee esimerkiksi tarjota yksittäisissä hankkeissa toimiville projektipäälliköille ohjeistusta ja koulutusta vaikuttavuusvisiosta ja sen mukaisen työn merkityksestä, vaikuttavuuden suunnittelusta ja seuraamisesta. On sovittava, kuka vastaa näiden järjestämisestä. Organisaatiolla on oltava tapa kerätä ja seurata vaikuttavuustietoa systemaattisesti. Tätä varten on luotava toimintamallit, niitä tukevat järjestelmät ja määriteltävä vastuut.
Nähdäksemme korkeakoululle on hyödyllistä se, että yhdessä on määritelty vaikuttavuusvisio eli tahtotila asioista, johon toiminnalla halutaan vaikuttaa. Toisaalta tämä ei ole välttämätöntä, mutta helpottaa vaikuttavuuden rakentamista sekä johtamista ja seurantaa.
Aiheeseen liittyvää luettavaa
Haaga-Helian hankkeiden kuvaukset verkkosivuillamme.
Aunimo, L., Huttunen, S. Koivisto, S. & Turkulainen, V. 2023. Haaga-Helian tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeet tuottavat vaikuttavia ratkaisuja – näkymiä vuoden 2022 tuloksiin. eSignalsPRO, Haaga-Helia.
Huttunen, S., Jylhä, A., Kaski, T. & Koivisto, S. 2024. Haaga-Helian tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeet tuottavat vaikuttavia ratkaisuja – näkymiä vuoden 2023 tuloksiin. eSignalsPRO, Haaga-Helia.
Kauppinen, M., Koivisto, S. & Suutari, A. 2022. Haaga-Helian tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeet tuottavat vaikuttavia ratkaisuja – näkymiä vuoden 2021 tuloksiin. eSignalsPRO, Haaga-Helia.
Koivisto, S. & Huttunen, S. 2024. Haaga-Helian TKI-vaikuttavuusvisio luotaa tulevaisuuteen. eSignalsPRO, Haaga-Helia.
Kuva: Shutterstock