Pro
Siirry sisältöön
Korkeakoulutus

Rajat ylittävää osaamista – Ulysseuksen vuosi 2024 Haaga-Heliassa 

Kirjoittajat:

Kitte Marttinen

project director, Ulysseus
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Mirjam Gamrasni

communication specialist, Ulysseus
Haaga-Helia ammttikorkeakoulu

Julkaistu : 24.01.2025

Haaga-Helia on kulkenut eturintamassa eurooppalaisen korkeakoulutusalueen kehittämisessä osana Ulysseus Eurooppa-yliopistoa jo neljän vuoden ajan. Vuosi 2024 oli täynnä merkittäviä saavutuksia, jotka vahvistivat paitsi Haaga-Helian asemaa kansainvälisenä suunnannäyttäjänä, myös sen kykyä vastata muuttuvan työelämän tarpeisiin. Uusien tutkinto-ohjelmien, laajentuvan yhteistyön ja innovatiivisten hankkeiden kautta olemme vahvasti mukana kouluttamassa tulevaisuuden osaajia. 

Tulevaisuuden osaajia kouluttamassa  

Haaga-Helia lanseerasi kaksi uutta, työelämän tarpeisiin räätälöityä Master-tason tutkintoa Ulysseus-yhteistyönä. Erityisesti Suomen ensimmäinen ammattikorkeakoulun koordinoima eurooppalainen yhteistutkinto, AI for Business Transformation, herätti laajaa kiinnostusta.

Yli 500 hakijan joukosta valitut 20 opiskelijaa aloittivat tammikuussa 2025 matkansa tekoälyyn ja liiketoimintaan keskittyvässä 120 opintopisteen ohjelmassa. Ohjelma tarjoaa opiskelijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden opiskella kolmessa eurooppalaisessa korkeakoulussa, yhdistäen tekoälyosaamisen liiketoiminnan kehittämisen. Valmistuneilla on merkittävä kilpailuetu kansainvälisillä työmarkkinoilla. 

Toinen merkittävä avaus oli Haaga-Helian ensimmäinen Master-tason kaksoistutkinto Double Degree Programme in Business Technologies and Management. Ohjelma on houkutellut satoja motivoituneita hakijoita jo kahdella hakukierroksella. Ensimmäisen ryhmän opiskelijat valmistautuvat parhaillaan opintoihinsa Itävallan MCI:ssä. Toisen hakukierroksen opiskelijat aloittavat opintonsa elokuussa 2025. 

Kansainvälinen yhteistyö syventyi  

Ulysseuksen yhtenä tavoitteena on edistää strategista yhteistyötä kolmen Euroopan ulkopuolisen korkeakoulun kanssa. Strategiset alueet ovat Aasia (Vietnam), Etelä-Amerikka sekä Afrikka.

Ensimmäinen strateginen kumppanuus solmittiin DaNangin yliopiston kanssa ja yhteistyö syventyi vuoden 2024 aikana muun muassa hankekumppanuuden merkeissä (Ulysseus 29.5.2024). Vuoden 2024 lopussa Ulysseus-rehtorit hyväksyivät toiseksi strategiseksi kumppaniksi Meksikon kansallisen yliopiston (The National University of Mexico).  

Ulysseuksen myötä Haaga-Helian Euroopan laajuinen vaikuttavuus on kasvanut merkittävästi ja tätä kautta tuonut uusia mahdollisuuksia alueellemme. Haaga-Heliassa opiskelijoiden ja henkilökunnan saapuvia ja lähteviä vaihtoja Ulysseus-korkeakouluihin rekisteröitiin yli 200. Jatkuvasti monipuolistuvat kansainvälistymismahdollisuudet tuovat kampuksille monikulttuurista osaamista ja vievät haagahelialaisia maailmalle oppimaan ja verkostoitumaan.

Erityisen suosittuja ovat olleet Blended Intensive Programme (BIP) -toteutukset, jotka yhdistävät virtuaalista ja fyysistä liikkuvuutta innovatiivisella tavalla. Haaga-Helia isännöi kahta BIP-ohjelmaa vuonna 2024.

Toukokuussa toivotimme tervetulleeksi lähes 40 Ulysseus-opiskelijaa Developing Cultural Competences through Business Relocation -ohjelmaan, missä opiskelijat pääsivät tutustumaan erilaisiin kulttuureihin ja kehittämään taitojaan kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä.

Kesäkuussa järjestimme loistavaa palautetta saaneen Ulysseus Multilingualism and Intercultural competences –BIP-ohjelman, johon osallistui 25 henkilökunnan edustajaa Ulysseus-korkeakouluista. Osallistujat hioivat taitojaan monikulttuurisissa kohtaamissa, kulttuurienvälisessä viestinnässä ja monikielisyyden edistämisessä.

Näiden lisäksi useat kymmenet haagahelialaiset opiskelijat ja henkilökunnan jäsenet osallistuivat erilaisiin BIP-ohjelmiin muissa Ulysseus-korkeakouluissa.  Myös perinteiset opiskelija- ja henkilökuntavaihdot ovat olleet suosittuja, tarjoten arvokkaita kansainvälisiä kokemuksia ja ammatillisen kehittymisen mahdollisuuksia niin opiskelijoille kuin henkilökunnallekin. 

Kansainvälistä näkyvyyttä ja vaikuttavuutta saaimme myös tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan avulla. Haaga-Helia sai rahoituksen useisiin uusiin Erasmus+ -hankkeisiin, etenkin liittyen tekoälyn soveltavaan käyttöön. 

Ulysseuksen seuraavat askeleet 

Vuonna 2025 Haaga-Helia vastaa kahdesta merkittävästä lopputuotoksesta osana Ulysseus-yhteistyötä. Kesäkuussa valmistuu pedagoginen ohjeistus, joka linjaa Ulysseus-pedagogiikan keskeiset periaatteet, kuten oppijakeskeisyyden, innostavan oppimisen muotoilun ja TKI-toiminnan integroinnin. Syksyllä julkaistava kielipolitiikka puolestaan varmistaa kielellisen monimuotoisuuden toteutumisen ja monikielisyyden edistämisen koko allianssissa. 

Kuluvan vuoden kansainvälinen kohokohta on toukokuussa 2025, kun soveltavaan tekoälyyn keskittyvä Innovaatiohub esitellään Pasilan kampuksella. Tapahtuma kokoaa yhteen tekoälyn asiantuntijat, opiskelijat ja innovaatiohubien managerit Ulysseus-verkostosta, tarjoten tilaisuuden jakaa tietoa ja luoda uusia yhteistyömahdollisuuksia. 

Lisäksi Haaga-Helia syventää kansallista yhteistyötä muiden Suomessa toimivien Eurooppa-yliopistojen kanssa. Joulukuussa 2024 järjestimme yhteistyössä Opetushallituksen ja kahden muun verkoston kanssa ensimmäisen allianssipäivän, johon osallistui yli 100 asiantuntijaa 23 suomalaisesta korkeakoulusta. Tapahtumasta on muodostumassa vuosittainen perinne ja tänä vuonna allianssit kokoontuvat Kuopiossa. 

Vuosi 2024 osoitti, miten Ulysseus-allianssi luo uudenlaisia mahdollisuuksia kansainväliseen koulutukseen, tutkimukseen ja yhteistyöhön. Haaga-Helia jatkaa aktiivista rooliaan kehittäen tulevaisuuden osaamista ja vahvistaen asemansa eurooppalaisena korkeakoulutuksen vaikuttajana.

Tule mukaan matkallemme – seuraavat askeleet odottavat! 

Kuva: Shutterstock