Pro
Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehittäminen

Vaikuttavan hankkeen jäljillä

Kirjoittajat:

Saara Ojaranta

TKI-koordinaattori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 02.12.2024

Osallistuin Haaga-Helian edustajana pohjoismaisten kansallisten Erasmus+ -toimistojen järjestämään TCA-seminaariin Transnational Nordic Seminar on Capacity Building with a Cross-Sectoral Focus marraskuussa 2024. Seminaariin kokoontui yli 50 korkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen edustajaa eri Pohjoismaista. Kaksipäiväisen seminaarin keskeiset teemat käsittelivät hankkeiden vaikuttavuutta, hyvän hankehakemuksen laatimista ja vahvan konsortion rakentamista.

Tässä kirjoituksessa jaan seminaarissa syntyneitä oivalluksiani hankkeiden vaikuttavuudesta. Hankekonsortion rakennuspalikoista olen kirjoittanut toisen julkaisun.

Vaikuttavuus on vaikea laji

Vaikuttavuus (impact) on yksi Erasmus+ -hankehakemusten vaativimpia osioita. Usein kielteisen rahoituspäätöksen saaneessa hakemuksessa juuri vaikuttavuudesta on heikoimmat pisteet. Seminaarin keskeisimpänä sanomana oli, että hankkeen vaikuttavuus vaatii pitkäaikaista sitoutumista, monien eri toimijoiden yhteistyötä ja tulosten mittaamista. Lisäksi hankkeiden vaikutukset voivat ilmetä vasta pitkän ajan kuluttua, mikä tekee niiden arvioinnista ja mittaamisesta haastavaa.

Vaikuttavuus on laaja käsite, ja sen konkretisoiminen hakemukseen vaatii selkeää ymmärrystä siitä, mitä vaikutuksia projekti todella tavoittelee. Vaikuttavuutta on vaikeaa määritellä. Erasmus+ ohjelmaoppaassa vaikuttavuus mainitaan jopa 41 kertaa, mutta sitä ei määritellä kertaakaan. Parhaillaan käynnissä olevassa hankevalmistelussa olemme pohtineet konkreettisia keinoja, miten mitataan vaikuttavuutta ja miten sitä voisi konkreettisesti kuvata. Hyvien ideoiden ja suunnitelmien konkretisoiminen selkeiksi ja vakuuttaviksi esimerkeiksi on osaltaan haastavaa.

Erasmus+ hankehakemuksissa on keskeistä arvioida pitkän aikavälin vaikutuksia. Tämä on erityisen vaikeaa, koska tulevaisuuden ennustaminen on aina epävarmaa. Aiempiin tutkimuksiin ja vastaaviin projekteihin vetoaminen on aina hyvä lähtökohta, mutta silti on haasteellista vakuuttaa arvioitsijat siitä, että vaikutukset olisivat kestäviä ja merkittäviä.

Työkaluja hankkeen vaikuttavuuden tueksi

12 Euroopan kansallista toimistoa ovat tunnistaneet tämän ongelman ja kehittäneet työkaluja vaikuttavuuden tueksi. Seminaarissa esiteltiin näitä työkaluja ja erilaisia keinoja vaikuttaviin hankehakemuksiin.

Erasmus+ Impact Handbook tarjoaa selkeän lähestymistavan vaikuttavuusstrategian muotoilemiseksi. Se sisältää ohjeita vaikuttavuuden määrittelyyn, tavoitteiden asettamiseen, projektien seurannan ja arvioinnin menetelmiin sekä johtamiseen ja sidosryhmien osallistamiseen. Opas tarjoaa käytännön vinkkejä ja työkaluja projektien tehokkuuden ja kestävyyden maksimoimiseksi.

Impactool tukee organisaatioita arvioimaan ja parantamaan projektien vaikuttavuutta. Työkalu tarjoaa menetelmiä ja työkaluja vaikuttavuuden suunnitteluun, seurantaan ja arviointiin. Se auttaa myös sidosryhmien osallistamisessa ja kumppanuuksien hallinnassa, mikä lisää projektien tehokkuutta ja kestävyyttä.

Inclusion Scan E+ auttaa korkeakouluja arvioimaan inklusiivisuuden tilaa organisaatiossaan. Työkalu sisältää itsearviointikyselyn, jonka avulla korkeakoulut voivat tunnistaa vahvuuksiaan ja kehityskohteitaan inklusiivisuuden edistämisessä. Kyselyn tulosten perusteella korkeakoulut saavat henkilökohtaista konsultointia ja toimintasuunnitelman, joka auttaa parantamaan inklusiivisia käytäntöjä.

Nämä työkalut ovat vapaasti käytettävissä ja ne tarjoavat tukea organisaatioille vaikuttavuuden ja inklusiivisuuden edistämisessä. Ne tarjoavat mahdollisuuden sille, että saavutetut tulokset ovat vaikuttavia, kestäviä ja laajasti hyödynnettävissä. Työkaluja hyödyntämällä voidaan suunnitella yhdessä tehokkaampia ja osallistavampia koulutus- ja kehityshankkeita Erasmus+ -ohjelman rahoittamana.

TCA-seminaari (Training and Cooperation Activities) on Erasmus+ -ohjelman järjestämä tapahtuma, joka keskittyy koulutusalan ajankohtaisiin teemoihin. Se tarjoaa osallistujille mahdollisuuden verkostoitua, kehittää hankeideoita ja oppia uusia käytäntöjä. Seminaarit sisältävät työpajoja, luentoja ja opintovierailuja, ja osallistuminen on usein maksutonta, sisältäen matkakulujen ja majoituksen korvauksen.

Lähteet

Erasmus+. 2024. Impacttool. Viitattu 21.11.2024.

Erasmus+. 2024. Erasmus+ Impact Handbook. 2024. Viitattu 21.11.2024.

Erasmus+. 2024. Mobility Inclusion Scan. Viitattu 21.11.2024.

European Commission. 2024. Erasmus+ Programme Guide 2025 (Version 1).  Viitattu 20.11.2024.

Kuva: Shutterstock