Pro
Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehittäminen

Haaga-Helian TKI-vaikuttavuusvisio luotaa tulevaisuuteen

Kirjoittajat:

Satu Koivisto

tutkimuspalvelujohtaja
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Salla Huttunen

vararehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 07.11.2024

Yhteiskunnallinen vaikuttavuus on yksi tutkimus-, kehitys-, ja innovaatiotyötä tekevien organisaatioiden tärkeimmistä tavoitteista. TKI-työ on tärkeä väline ja tapa, jolla kehitystä edellyttäviä, ympäristöön ja hyvinvointiin sekä yritysten ja kansakuntien menestykseen vaikuttavia asioita viedään haluttuun suuntaan. TKI-työssä luodaan ratkaisuja polttaviin haasteisiin, kehitetään uudenlaisia palveluita, tuotteita ja toimintaa, rakennetaan yhteistyöverkostoja ja ekosysteemejä, jotka ovat välttämättömiä tulevaisuuden maailmassa.

Haaga-Heliassa olemme syksynä 2024 lanseeranneet TKI-vaikuttavuusvision. Se kuvaa vaikuttavuutta, jota näemme hankkeidemme tuottavan nyt ja jota haluamme hankkeidemme tuottavan tulevaisuudessa. TKI-vaikuttavuusvisio auttaa määrittämään sen, minkälaisia hankkeita teemme ja toisaalta sen avulla voimme havainnollistaa hankkeidemme yhteiskunnallista vaikuttavuutta monitasoisesti.

Tavoitteena TKI-toiminnalla johdettavaa vaikuttavuutta

Vaikuttavuus on haastava konsepti. Todellinen vaikuttavuus näyttäytyy vasta vuosien kuluttua ja monesti yksittäisen toiminnan merkitys verhoutuu kompleksisessa todellisuudessa. Usein vaikuttavuutta tarkasteltaessa ei ole mahdollista hahmottaa yksiselitteistä syy-seurausyhteyttä, vaan vaikuttavuus syntyy monen asian yhteisvaikutuksesta.

Organisaatiotasolla vaikuttavuutta tarkasteltaessa haasteeksi nousee helposti se, että vaikuttavuus tapahtuu hanketasolla eikä organisaatio kerää tai yhdistä hankkeiden vaikuttavuustietoja – tai johda vaikuttavuutta siten, että hankeportfolio kokonaisuutena tuottaisi haluttua vaikuttavuutta.

TKI-vaikuttavuusvisio syntyi tarpeesta johtaa, käsitteellistää ja havainnollistaa TKI-hankeportfoliomme vaikuttavuutta. Hankkeemme tuottavat merkittävää vaikuttavuutta (ks. esim. TKI-vaikuttavuusraportit vuosilta 2021, 2022, 2023), mutta haluamme vielä vahvemmin ohjata vaikuttavuutta meille keskeisiin teemoihin ja toisaalta pystyä kuvaamaan vaikuttavuutemme kokonaisvaltaisemmin. Käytännössä kaikki Haaga-Helian TKI-hankkeet tuottavat vaikuttavuutta joko usealle tai vähintään yhdelle vaikuttavuusvision osa-alueelle (Kuva 1).

Kuvassa on Haaga-Helian neljä keskeistä vaikuttavuuden teemaa ja avattuna mitä ne teossa merkitsevät.

Kuva 1. Haaga-Helian TKI-vaikuttavuusvisio

Vaikuttavuuden ytimessä on rohkeasti ratkaisuja luova ihminen

Haaga-Helian TKI-vaikuttavuuden ytimessä on rohkeasti uusia ratkaisuja luova ihminen. Teemme tutkimus- ja kehityshankkeita ihmislähtöisesti ja hyödynnämme luovaa ongelmanratkaisukykyä uusien ja innovatiivisten ratkaisujen etsimisessä. Erityisen tärkeää meille on opiskelijoiden tuominen mukaan hankkeisiin. Ammattikorkeakoulujen parasta antia kansantaloudelle ja tuottavuuden suotuisalle kehitykselle ovat valmistuneet opiskelijat, jotka ovat opintojensa aikana saaneet kosketuksen TKI-työhön, eritoten kehittämiseen ja innovointiin. Näillä eväillä perustetaan uusia yrityksiä, kehitetään olemassa olevia ja tuodaan uutta osaamista rakentamaan hyvinvointia ja menestystä.

Käynnissä olevat hankkeemme kehittävät ratkaisuja erilaisten toimijoiden verkostoissa. Esimerkiksi Ulysseus Eurooppa -yliopistoallianssissa keskeinen tavoitteemme on luoda maailmalle avoin, ihmiskeskeinen ja yrittäjähenkinen korkeakoulu tulevaisuuden kansalaisille. Kyseisessä allianssissa kehitämme innovaatioekosysteemejä ja näihin linkittyviä tutkimus- ja kehittämishankkeita ja opetuskokonaisuuksia tämän hetken yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseksi yhdessä mukana olevien yliopistojen, korkeakoulujen, yritysten, julkisten toimijoiden ja kolmannen sektorin kanssa. Keskiössä on vahva ajatus siitä, että ratkaisuja luodaan rohkeasti yhdessä verkostoissa.

Toinen kiinnostava esimerkki siitä, miten vaikuttavuuden ytimessä on ratkaisuja luova ihminen ja ihmisten muodostamat yhteisöt, on SHUTTLE-hanke, joka kehittää ja tutkii digitaalisia yhteisöjä, joissa opiskelijat, opettajat ja työelämän edustajat tuodaan yhteen tekemään strategista yhteistyötä.

Lisäämme hyvinvointia ja osaamista työssä

TKI-toimintamme toinen keskeinen tavoite on lisätä hyvinvointia ja osaamista työssä. Tutkimme ja kehitämme ratkaisuja yhteistyön ja luottamuksen vahvistamiseksi työpaikoilla niin johtamisen kuin asiantuntijatyönkin näkökulmasta. Tuemme yksilön ja yhteisöjen jatkuvaa oppimista ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Tällä hetkellä hankkeemme kehittävät esimerkiksi pk-yritysten tekoälyosaamista (Tekoälykäs pk-yritys) sekä päivittävät media- ja markkinointialan henkilöstön osaamista nykyisiä mediaryhmien standardeja vastaaviksi (MediaGuru). Hankkeemme uudistavat pienten urheiluseurojen vapaaehtoisten ja muiden toimijoiden taloushallinnon osaamista (Taloushallinnon taitajaksi) ja edistävät Uudellamaalla toimivien yritysten osaavan työvoiman saatavuutta ja kestävää työtä (UUTOS). Lisäksi hankkeemme mm. tukevat opiskelijoiden ja korkeakouluyhteisön fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia liikkeen ja liikunnan keinoin (3AMK Liikuttaa).

Tuemme menestyvää ja vastuullista liiketoimintaa

Kolmas keskeinen tavoittelemamme vaikuttavuuden osa-alue kuvaa tavoitettamme tukea menestyvää ja vastuullista liiketoimintaa. Tutkimme ja kehitämme ratkaisuja kestävään liiketoimintaan sekä kilpailukyvyn vahvistamiseen. Vastuullisuuden määrittelemme sisältävän taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen näkökulman.

Hankkeemme toteuttavat tällä hetkellä edellä mainittua tavoitetta usealla eri alalla ja menetelmällä: Esimerkiksi FAIR-hanke auttaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä hyödyntämään digitaalisen ja vihreän siirtymän mahdollisuuksia, Urban&Local-hanke luo pääkaupunkiseudun lähiruoka- ja ravintola-alan toimijaekosysteemiä ja kehittää siihen liittyviä kokeilualustoja. PATA-hanke kehittää myyjän ja ostajan välistä vuorovaikutusta ja parantaa asiakaskokemusta ja tätä kautta myyntityötä tekevien yritysten liiketoimintaa.

Kiinnostava esimerkki on myös Finnish Hotel of Tomorrow FHOT 2.0 -hanke, joka ennakoi matkailu-, majoitus- ja rakennusalan yritysten lähivuosien uutta velvollisuutta raportoida mm. ympäristöprosesseistaan ja vastuullisuusteoistaan, laskea hiilijalanjälkeään ja muotoilla direktiivien mukaisesti tuloksia liiketoiminnastaan. Tekoälyhautomo-hanke tarjoaa pk-yrityksille käytännön neuvontaa ja valmennusta tekoälyn soveltamisesta eri liiketoiminnan osa-alueilla.

Rakennamme aktiivisesti kestävää tulevaisuutta

Yhteiskunnallisesti laajin TKI-vaikuttavuusvision osa-alue on tavoitteemme aktiivisesti rakentaa kestävää tulevaisuutta. Teemme verkostoissamme yhteiskunnallisesti vaikuttavaa TKI-työtä, joka tukee hyviä elämisen mahdollisuuksia globaalisti. Kestävän tulevaisuuden mittarina hyödynnämme YK:n kestävän kehityksen mittareita, jotka tarkastelevat kestävää kehitystä hyvin laaja-alaisesti.

Erinomaisia esimerkkejä tämän vaikuttavuustavoitteemme mukaisista käynnissä olevista hankkeistamme ovat ensinnäkin TeProd-hanke ja NEEMA-hanke. TeProd-hanke kehittää korkeakouluopettajien osaamista ja ymmärrystä vihreästä ja digitaalisesta siirtymästä, jotta osaaminen siirtyisi opetussuunnitelmiin ja tätä kautta laajemmin yhteiskunnan osaamiseksi. NEEMA puolestaan rakentaa monialaisesti ja -kansallisesti uudenlaisen opetussuunnitelman, joka auttaa ratkaisemaan Länsi-Afrikan ruoantuotantoon ja ravitsemukselliseen resilienssiin keskittyviä haasteita (Food and Nutritional Resilience, FNR). Lisäksi mielenkiintoinen nosto on AIE – tekoäly yhdenvertaisuuden edistäjänä työssä-hanke, jossa tutkitaan tekoälyn käyttöä ja kehittämistä tavoitteena yhdenvertainen työelämä.

TKI-vaikuttavuusvisio luo mahdollisuuden vahvempaan vaikuttavuuteen

Ammattikorkeakouluna yksi merkittävä lakisääteinen tehtävämme on harjoittaa ammattikorkeakouluopetusta palvelevaa sekä työelämää ja aluekehitystä edistävää ja alueen elinkeinorakennetta uudistavaa soveltavaa tutkimustoimintaa, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa.

Uusi TKI-vaikuttavuusvisiomme auttaa meitä TKI-toimintamme vaikuttavuuden johtamisessa ja esille tuomisessa. Sen avulla pystymme paremmin varmistamaan, että vaikutamme monitasoisesti ja haluamiimme asioihin. Korkeakouluna meille on tärkeää, että jokainen yksittäinen hankkeemme luo parempaa huomista erityisesti TKI-vaikuttavuusvisiomme määrittelemillä osa-alueilla.

Lähteet ja lisälukemistoa

Haaga-Helian hankkeiden kuvaukset verkkosivuillamme.

Huttunen, S., Jylhä, A., Kaski, T. & Koivisto, S. 2024. Haaga-Helian tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeet tuottavat vaikuttavia ratkaisuja – näkymiä vuoden 2023 tuloksiin. eSignalsPRO, Haaga-Helia.

Kuva: Shutterstock