Siirry sisältöön
Yrittäjyys
Yrittäjyys jättää jäljen – viisi tärkeintä oppia yrittäjyydestä

Hannele Mennala uskoi tietävänsä mihin ryhtyi, kun hän perusti yrityksen. Tosielämän kokemukset yrittäjyydestä ylittivät ja muuttivat kuitenkin kaikki hänen odotuksensa.

Kirjoittajat:

Julkaistu : 04.09.2020

Ajattelin ymmärtäväni yrittäjyyttä etukäteen melkoisen hyvin. Olen kasvanut yrittäjäperheessä, ja minulla on kaupallinen korkeakoulututkinto. Olen toiminut isoissa organisaatioissa uusien liiketoimintojen käynnistämisen ja kehittämisen parissa vuosien ajan. Uskoin näiden seikkojen antavan hyvät eväät lähteä itsekin ohjelmistoalan yrittäjäksi ja käynnistää ohjelmistoalan liiketoiminta tyhjältä pöydältä uudella toimialalla.

Kuinka väärässä olinkaan! Yrittäjyys antoi roppakaupalla enemmän sekä haasteita että mahdollisuuksia kuin osasin kuvitellakaan. Olen kiteyttänyt tähän tärkeimmät opit viisivuotisesta yrittäjyydestäni:

Yrittäjyys on mahtavaa

Yrityksen luominen ja skaalattavan liiketoiminnan kehittäminen yhdessä perustajaosakkaiden kanssa on kokonaisvaltaisesti palkitsevaa asiakkaiden palvelua sekä itsensä toteuttamista. Yhdessä ponnistelu merkityksellisen tavoitteen eteen mahdollistaa oman jäljen jättämisen maailmaan. Silloin ollaan Maslowin tarvehierarkian huipulla. Työ oli moninkertaisesti palkitsevampaa kuin etukäteen osasin ajatella. Se oli valtava oppimisprosessi ihmisenä ja työntekijänä. Yrittäjyys on niin addiktoivaa, että moni ei pysty luopumaan siitä tai yrittäjyyden parissa työskentelystä. Yrittäjyyden verkostoissa innostavia ja kasvuhakuisia ihmisiä, joiden seurassa on energisoivaa työskennellä.

Yrittäjyys on rankkaa

Jos on tottunut hyvään statukseen organisaatiossa, säännölliseen kuukausipalkkaan sekä työnantajan tarjoamaan terveydenhuoltoon, IT-tukeen ja koulutuksiin, niistä luopuminen kirpaisee. Yrittäjä vastaa kaikesta itse. Toisaalta upeimmat ja opettavimmat kokemukset elämässä eivät usein ole niitä helpoimpia. Inspiroiva tavoite, tarttuminen riskipitoiseen hankkeeseen, epäonnistuminen ja matkan jatkaminen vastoinkäymisten jälkeen on rankkaa, mutta tuo flow’ta. Ratkaisujen löytyminen ja uskollisuus oman yrittäjyyshaaveen toteuttamiselle voimaannuttaa.

Tiimi on tärkein

Tiimi on kaikista tärkeimpiä ennustajia menestykselle, sanovat monet StartUp-sijoittajat. Perustajaosakkaat kannattaa valita huolella, sillä olet heidän kanssa lähes naimisissa. Luvassa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita, joten lähde matkaan luottopakkien kanssa ja varmista huolellisesti yhteiset tavoitteet yrityksen kehittämiselle Yhteinen huumorintaju ja oikea asenne auttavat kiperissä tilanteissa. Omaan ideaan on helppo rakastua, mutta se ei takaa, että asiakkaat ovat valmiita maksamaan siitä. Yrityksen menestymistä edistää, jos tiimillä on kykyä ketterään kehittämiseen asiakastarpeen pohjalta ja taitoa viedä suunnitelmat tuloksellisesti toimintaan. Yrittäjän elinehto on kalibroida palveluita niin, että ne tuottavat arvoa asiakkaille. Kuuntele erittäin huolellisesti asiakkaiden palaute ja valmistaudu nöyrästi luopumaan vanhoista suunnitelmistasi, jotta pystyt uudistumaan.

Epävarmuudensietokykyä tarvitaan

Uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin liittyy riskejä ja epävarmuuksia. Yrittäjiä yhdistää usein hyvä riskinsietokyky, edelläkävijyys ja jopa viihtyminen epävarmassa ympäristössä. Yrittäjyys ei ole yleensä paras vaihtoehto, jos haluat ennustettua, vakaata ja turvallista työuraa sekä tasaista kassavirtaa. Pohdi siis kykyäsi sietää epävarmuutta. Kuinka paljon olet valmis ajallisesti ja taloudellisesti panostamaan ja menettämään? On hyvä merkki, jos rakastat sitä asiaa mitä teet yrittäjänä niin paljon, että olisit valmis tekemään sitä vaikka ilman palkkaa. Silloin teet työtäsi sellaisella intohimolla, että usein siitä seuraa myös liiketoiminnallinen menestys. Ja jos ei seuraa, niin olet ainakin nauttinut prosessista ja oppinut.

Yrittäminen kannattaa

Yrittäjyys on niin valtava oppimisprosessi, että voitat jo silloin kun uskallat yrittää. Usein yrittäjyyskokemus tuo valtavasti uutta osaamista, kontakteja ja näkökulmia, jotka johtavat uuteen. Jälkikäteen ei yleensä harmita, että tarttui mahdollisuuteen, vaan ne tilaisuudet joihin ei tarttunut silloin kun olisi ollut mahdollista. Epämukavuusalueelle meneminen kehittää, palkitsee ja auttaa ottamaan uusia kokemuksia vahvempana seuraavat askeleet.

Olen yrittäjyydenpolustani äärimmäisen kiitollinen. Vuodet yrittäjänä oli upea, haastava, opettavainen, mielenkiintoinen, hauska, voimaannuttava ja addiktoiva kokemus, joka päättyi StartUp-yrittäjien tavoittelemaan onnistumiseen, exitiin. Ohjelmistoliiketoimintamme myyntiin isolle yritykselle. Yrittäjyyteni johti uuteen työuraan yrityshautomon vetäjänä ja toisten yrittäjien tukijana sekä vahvoihin ystävyyssuhteisiin yrittäjäosakkaan ja -verkoston kanssa.

Uskon, että yrittäjyyskokemus valmensi minusta myös paremman työntekijän ja esimiehen, joka kantaa vastuuta liiketoiminnasta yrittäjämäisesti varmistaen jatkuvasti, että tuottaa lisäarvoa sekä asiakkaalle että työnantajalle. Yrittäjyysgeenistä kun ei pääse eroon vaikka haluaisi.

Hannele Mennala, KTM, Certified Business Coach on Haaga-Helian yrityshautomon StartUp Schoolin vetäjä.