Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehittäminen
Trendejä metsästämässä

LAB8:n trendityöpajoissa yritykset ja tapahtumavieraat tunnistavat tulevaisuuden trendejä asiantuntijoiden ohjaamana. Trendejä seuraamalla ennakoidaan muutoksia ja saadaan ideoita liiketoiminnan muokkaamiseen jo hyvissä ajoin.

Kirjoittajat:

Eetu Tuominen

viestinnän asiantuntija, yrittäjyys ja liiketoiminnan uudistaminen
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Eeva Puhakainen

viestinnän lehtori, TKI-viestintävastaava
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 29.05.2020

Haaga-Helian Haagan kampuksella järjestettiin maaliskuun alussa Resto-tietotaitokilpailu restonomiopiskelijoille. Kilpailun aikana kampuksella vieraili ympäri Suomea paikalle saapuneita amk-lehtoreita. LAB8 järjesti kollegoilleen trendityöpajan, jossa tunnistettiin vieraanvaraisuusalan tulevia ilmiöitä.

Työpajassa hyödynnettiin maailman johtavien trenditoimistojen joukkoon kuuluvan TrendHunterin aineistoa, josta LAB8:n asiantuntijat valikoivat työpajaan osallistuneille tärkeimmät löydökset. Työpajaan osallistuneet jaettiin ryhmiin, jotka valitsivat trendeistä omat suosikkinsa. Tuloksia käytetään osana LAB8:n trendiraportteja.

VR ja digitalisaatio ovat pinnalla

21 työpajaan osallistunutta amk-lehtoria valikoivat satojen trendikorttien joukosta viisi kiinnostavinta kokonaisuutta. Trendien kehitysvaiheiden, levinneisyyden ja tunnistettavuuden perusteella esiin nousivat muun muassa virtuaalitodellisuus kaikkine vaikutuksineen ja osa-alueineen, ilmastonmuutoksen seuraukset vieraanvaraisuusalalla sekä eettisyys ja ekologisuus.

Virtuaalitodellisuus on vahvistanut asemiaan pandemian vuoksi, kun maailma on siirtynyt entistä laajemmin verkkoon. Alan mahdollisuuksia sovelletaan nyt esimerkiksi tapahtumatuotannossa. Tänä keväänä virtuaalitodellisuutta hyödynnettiin esimerkiksi pelialan GamesBeat-huippukokouksessa, kun osallistujat pääsivät verkostoitumaan etäyhteydellä virtuaalisissa keskustelupöydissä.

Työpajan aikana esiin nousi digitalisaation vaikutus ammattikorkeakoulujen toimintaan. Nyt koronakriisi on pakottanut koulut ennennäkemättömän nopeaan digiloikkaan. Jälkiviisaana onkin mielenkiintoista huomata, kuinka ilmiö nousi esiin jo ennen varmaa tietoa poikkeustilasta. Digitalisaatio on kevään tilanteen johdosta noussut pikavauhtia koulutusalan merkityksellisimpien ilmiöiden joukkoon.

Aina askeleen edellä

TrendHunterin keräämän aineiston lisäksi työpajoissa ja LAB8:n trenditutkimuksessa hyödynnetään Sitran ja muiden tutkimuslaitosten dataa. Sitra tutkii megatrendejä, jotka ovat suuria ja hitaasti muuttuvia pitkän aikavälin ilmiöitä. Vuoden 2020 megatrendeiksi Sitra määrittää muun muassa ekologisen jälleenrakentamisen ja väestön monimuotoistumisen. Digitalisaatio nousi työpajassa esiin juuri megatrendien joukosta.

Poikkeuksellinen tilanne tulee vaikuttamaan vieraanvaraisuusalalla vielä pitkään. Seuraavissa työpajoissa esiin saattaakin nousta palvelumuotoiluun ja turvallisuuteen liittyviä kokonaisuuksia.

Trendejä seuraamalla ennakoidaan muutoksia. LAB8:n asiantuntijaosaamisen avulla yritys tai organisaatio voi saada ideoita toimintansa muokkaamiseen jo hyvissä ajoin. Valmiiksi kuratoidusta materiaalista on mahdollista poimia parhaat päältä.

Lue lisää www.lab8.fi/trends