Siirry sisältöön
Yrittäjyys
Assistentin ajatuksia työstä oppivassa organisaatiossa

Haaga-Helia StartUp School on kuin pieni firma suuren talon sisällä, jolle oman paikan merkityksen määritteleminen on arkipäivää.

Kirjoittajat:

Julkaistu : 27.05.2020

StartUp School syntyi jo vuonna 2012. Nyt haluan kertoa, mitä olen oppinut assistenttina (ja yhtenä seniorijäsenistä) StartUp Schoolissa runsaan kahden työvuoden aikana.

Tiimin tiedostonhallinta ei ole kaikkien juttu

… eikä sen myöskään tarvitse olla. Tietotyössä tiedostonhallinta on aika olennaista, eivätkä hyvätkään pelisäännöt aina auta. Jos assistentilta löytyy tähän intohimoa, kannattaa apua tarjota. Itse pääsin tiedostonhallinnan kanssa vauhtiin, kun totesimme, että on tärkeää erotella puurot ja vellit toisistaan, eli dokumentit ja asiakirjat. ”Dokumentista tulee asiakirja, kun sillä on evidenssiarvoa”, linjasi Ari Juntunen, Elinar Oy:n CTO Assistenttiforum-tapahtumassa vuonna 2019. Nykyään StartUp Schoolissakin on eri paikoissa arkistotietona pidettävät asiakirjat sekä aktiivisessa käytössä olevat dokumentit.

Vinkki: Muutama kollegani alkoi myös suosituksestani käyttämään työpöydällä kansiota nimeltä ”Poistettavat”, johon voi väliaikaisesti tallentaa tiedostoja, ja tyhjentää sitä tasaisin väliajoin ilman sen suurempia huolia.

Yhteinen kieli rakentuu hitaasti

… mutta varmasti. Uusissa tiimeissä yhteisen kielen löytäminen vie aikaa, mutta siihen panostaminen maksaa itsensä takaisin tiimin kohdatessa haasteita. Tärkeitä tekijöitä yhteisen kielen rakentumisessa ovat olleet hyvät rekrytoinnit, jotka pitkälti perustuvat toimiviin kemioihin, sekä runsaasti viljellyt kielikuvat, jotka auttavat saman asian palauttamisessa mieleen.

Vinkki: Assistenteilla on huikea mahdollisuus olla viljelemässä yhteistä kieltä, sillä meillä on uniikki rooli toimiessamme strategisina viestijöinä monien sidosryhmien välillä. Haaga-Helian johdon assistenttityön opintoihin kuului runsaasti vieraiden kielten opiskelua, mutta tiimin kielen oppii vasta työelämässä!

Gepardi ja norsu juoksevat yhtä nopeasti

… ainakin jos ne haluavat elää samassa ekosysteemissä.  Tässä metaforassa Haaga-Helia on norsu, joka tarjoaa suuren organisaation vakautta, rakenteita ja laajan osaajaverkoston. Toisaalta tarvitaan myös gepardeja, eli nopean testailun alustoja ja joustavuutta, jota varten Haaga-Heliassa on perustettu StartUp School. Näin on omasta yrittäjyydestä kiinnostuneen opiskelijan mahdollista edistää liikeideaansa samalla opintoja suorittaen riippumatta koulutusohjelmasta. On ollut suurimpia arjen merkityksellisyyden tuojia pystyä palvelemaan tutkinto-opiskelijoita, joiden opintoihin saa sisällytettyä juuri sitä ”omaa juttua”. Sekä norsua että gepardia tarvitaan: toista kokeilut mahdollistavaan vakaaseen kulkuun ja toista ketterään kehittämiseen.

Vinkki: Jotta onnistuneista testailuista on mahdollista luoda vakiintuneita toimintatapoja, on gepardin kipitettävä kiltisti norsun rinnalla.

On ollut ilo ja kunnia päästä mukaan tähän osaajien joukkoon, jossa jokainen voi todella toimia sekä oppijana, että opettajana!