Siirry sisältöön
Kaikki muuttui urheilussa ja lasten harrastuksissa

Koronakriisi on keskeyttänyt myös urheiluseuratoiminnan. Seuratoiminnalla on kuitenkin tärkeä merkitys kansakunnan hyvinvoinnin rakentajana.

Kirjoittajat:

Erkki Häkkilä

lehtori, liikunta ja hyvinvointi
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Teemu Lehmusto

tutkintojohtaja, urheilu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 07.04.2020

Koronaviruksen vaikutukset näkyvät laajalla rintamalla ja iskevät yrityksiin sekä talouteen ikävällä tavalla. Urheilusarjojen ja -liigojen keskeytykset alkoivat globaalisti ensimmäisten pelaajien ja valmentajien tartuntojen varmistuttua. Pian myös Suomessa pelattiin tyhjille katsomoille ennen kuin kaudet keskeytettiin kokonaan. Samalla myös lasten harrastusten osalta keskeytyi kaikki ohjattu toiminta seuroissa.

Urheilu on vaan urheilua, mutta seurojen toiminnan keskeyttämisen vaikutukset ovat vastaavat kuin yritystoiminnassakin. Vaikutukset näkyvät suoraan kassassa, vaikka seurojen ei tarvitsisikaan palauttaa harjoitus- ja kausimaksuja force majeure -klausuulin takia. Joka tapauksessa seuraorganisaatiot joutuvat sopeuttamaan omaa toimintaansa ja tällä voi olla tulevaisuuden kannalta negatiivisia vaikutuksia niin harrastusmaksujen kuin harrastajamäärienkin osalta.

Luonnollisesti osansa kurjistuneesta tilanteesta kärsivät myös liikuntahalleilla toimivat muut yrittäjät. Esimerkkinä tästä ovat kahvilayrittäjät, joiden elinehto on jatkuva harrastustoiminta halleilla sekä viikonloppujen turnaukset, jotka tuovat kassaan mukavan ja tarvittavan myyntipiikin.

Liikunnan ja urheilun kokonaismenetykset kasvavat Olympiakomitean tekemän kyselytutkimuksen perusteella vähintään 81 miljoonaan euroon. Pahiten talousvaikeudet uhkaavat seuratoimintaa, jonne menetykset kohdistuvat yli 40 miljoonaan euron suuruisina. Suomen suurimpana kansanliikkeenä seuratoiminnalla on tärkeä merkitys kansakunnan hyvinvoinnin rakentajana ja siksikin olisi sääli, jos seurojen toimintoja ajettaisiin lopullisesti alas vallitsevan tilanteen takia.

Olympiakomitea esittääkin liikunta- ja urheiluyhteisön kanssa ministeriölle, että liikunnan ja urheilun kansalaisjärjestötoiminnan toimintaedellytykset turvattaisiin erityisavustuspaketilla. Myös kuntien liikuntatoimia toivotaan mukaan auttamaan talousahdinkoon ajautuneiden seuroja.

Urheiluseurat ovat osaltaan reagoineet nopeasti muuttuneeseen taloustilanteeseen. Innovatiivisia tapoja varainkeruuseen löytyy tällä hetkellä kausikorttimyynnin ja kannatusjäsenyyksien kautta aina keräilylippujen ja kannattajien tukipakettien myynnin sekä PlayStationilla pelattavaan Ilveksen ja Hakan väliseen paikallisotteluun. Kyseinen ottelu näytetään lipun lunastaneille kannattajille YouTubessa. (Pastila 2020.) Seurat tuottavat myös paljon sisältöä lajiharjoittelun tueksi lapsille ja nuorille sekä kehittävät mitä erilaisempia haasteita kotioloissa toteutettaviksi.

Lähde

Pastila, P. (23.3.2020). Täytyy olla luova, yritteliäs ja rohkea. Etelä-Suomen sanomat, s.18.