Siirry sisältöön
Energiaviisautta sekä sata ja yksi halpaa, tyhmää palvelijaa

Elämämme on mukavaa, koska olemme teknologian avulla saaneet hyödyksemme halpaa energiaa. Samalla arjestamme on tullut hyvin energiaintensiivistä.

Julkaistu : 28.02.2020

Jo pelkästään energia ja sitä hyödyntävä internetistä irrallaan oleva ”tyhmä” tekoälytön teknologia tuottavat meille palveluita tavalla, joka ylittää lähes aina suvereenisti sen, minkä muinaisajan vauraat teettivät palvelijoillaan tai juhdillaan. Auto on yleensä kantotuolia näppärämpi ja sähkövalojen sytyttely on jouhevampaa kuin kynttilöiden virittely kattokruunuun. Puhumattakaan jos haluamme kaivaa mökillemme montun jäiseen maahan. Kaivinkone hoitaa homman hetkessä, kun vastaavassa työssä vahvoilta lapiomiehiltä menisi päiväkausia.

Älyttömät energiapalvelijat

Lapiomiesten energiakulutus voidaan kääntää energian henkilötyövuosiksi, kuten Jean-Marc Jancovici podcastissan kekseliäästi tekee.  Jokainen meistä käyttää energiaa määrän, joka vastaa useita kymmeniä tai jopa satoja henkilökohtaisia palvelijoita. Vaikka länsimaissa vain ani harva saa elantonsa pelkän raa’an lihasvoimansa ansiota, ajatuksella voi aina leikkiä ja aloittaa vaikka katsomalla Cyclist vs. Toaster –videon. Videolla maailmanluokan ratapyöräilijä pistetään kuntopyörällään tuottamaan energiaa teholla, jolla paahtaa leipäsiivu. Näky konkretisoi fysiikan tohtori Jancovicin ajatuksen: Totisesti, nämä energiapalvelijat olisivat ihmisinä vahvareitisiä, voimakaskätisiä ja väsymättömiä.

Tv-sarja Downton Abbeyssa omistautuneet ja taitavat palvelijat pohtivat protokollaa ja viikkailevat silkkipaperia herrasväen kenkien suojaksi. Hopeatarjottimella ojennettu kynäveitsi saan halveksimaan tyhmää energiapalvelijaa ja teknologiaa, joka kieltämättä on kätevää, muttei juurikaan herätä tunnetta hemmottelusta. Kunpa omassa taloudessakin olisi muutama ihmispalvelija sanomalehtiä silittelemässä!

Jos romantisoitu aikalaiskuvaus herättää ymmärtämään ihmisen merkityksen lisäarvon tuottajana myös jatkossa, tekoälyhaaste ja helposti lähestyttävä algorytmi- tai big data -kirjallisuus puolestaan saa oivaltamaan, että fiksuinkin konepalvelija on vielä aika yksioikoinen ja perään katsottava: nämä imaginääriset energiapalvelijat osaavat muuttaa energiaa vaikkapa sähköksi tai mekaaniseksi liikkeeksi –  tai muuhun sellaiseen muotoon, jota erilaiset yhtä asiaa hoitamaan viritetyt kojeet osaavat hyödyntää. Energia, sähköllä käyvät laitteet ja tekoäly ovat vielä toistaiseksi vain sata ja yksi tyhmää palvelijaa.

Energiaymmärrys kansalaistaidoksi

Tekoäly, sellaisena kun se juuri nyt toteutuu, perustuu kovaan laskentatehoon, raakaan voimaan ja energian käyttöön. Tekoäly optimoinnin ylivertaisena mahdollistajana on osa ratkaisua, mutta samalla myös se on osa ongelmaa. Toiseksi ihmiskehon ulkopuolisen energialähteiden, erityisesti fossiilisten polttoaineiden avulla maailmamme on muodostunut paikaksi, jossa vain harvat lapioivat työkseen, mutta kaikilla meillä on ne sadan palvelijan tuottamat mukavuudet. Edessä olevassa murroksessa energiaymmärryksen pitäisi olla kansalaistaito ja nykypäivän yleissivistystä, jota myös korkeakoulutuksessa riittävästi jalostetaan. Näin edessä oleviin valintoihin saataisiin valistunutta näkemystä myös niiltä, joilla ei ole tukenaan teknistä koulutusta.


Kirjoittaja työskentelee KiertotalousAMK-hankkeessa työpaketin vetäjänä ja miettii, miten systeemistä ajattelua voisi opettaa tradenomeille.

Blogin taustalla:

Elements of AI

Ratapyöräilyn maailmanmestari paahtaa leipää. Olympic Cyclist Vs. Toaster: Can He Power It?

Jean-Marc Jancovici – Energy- basic facts for an informed debate (The Future of Energy) Podcast.