Siirry sisältöön
Osaaminen ei ole pelkkiä taitoja vaan myös oikeanlaista asennetta ja itsetuntemusta

Kirjoittajat:

Julkaistu : 21.08.2019

Mediasta on voinut seurata mitä mielenkiintoisempia esimerkkejä yrittäjyydestä viime aikoina. Yksi ajankohtainen tapaus on helsinkiläinen tube-yrittäjä Inari Fernandez, joka jätti hyväpalkkaisen työnsä voidakseen hyödyntää täysimittaisesti omia taitojaan, kiinnostuksenkohteitaan ja persoonaansa yrittäjänä. Inari muutti elokuun alussa nelihenkisen perheensä kanssa vuodeksi Sodankylään, josta hän jakaa päivittäin kokemuksiaan Youtube-kanavallaan ja Instagramissa tehden vaikuttajamarkkinoinnin historiaa Sodankylän kunnan, Reiman ja MTK:n kanssa kokonaisen vuoden kestävällä yhteistyöllään.

Mahdollisuus yrittäjyyden ja oman jutun rakentamiseen painaa vaakakupissa myös opiskelupaikan valinnassa. Toteutimme Haaga-Helian StartUp Schoolissa brändi- ja imagotutkimuksen kevään 2019 aikana ja jututimme muutamia opiskelijoita syvällisemmin yrittäjyydestä. Kuulimme, että jotkut olivat päätyneet hakemaan Haaga-Heliaan juuri sen vuoksi, että olivat kuulleet StartUp Schoolista, jossa voi yhdistää opinnot ja yrittäjyyden. Omaa juttua piti päästä edistämään jo heti opiskeluaikana, ei vasta sen jälkeen.

Sosiaalinen media muovaa nuorten tulevaisuusodotuksia

Toukokuussa julkaistu Nuorten tulevaisuusraportti 2019 kertoo, että niin lukio- kuin ammattikoulutaustaisia toisen asteen opiskelijoita yhdistää työelämätaitojen ja konkretian kaipuu. Nuoret näkevät, että osaaminen ei ole pelkkiä taitoja vaan myös oikeanlaista asennetta.

Raportin mukaan tulevaisuuden opiskelu- ja urasuunnitelmia tehdessä sosiaalisen median globaalit yhteisöt vaikuttavat nuorten valintoihin ja tulevaisuuskäsityksiin vahvasti. Omatoiminen tiedonhaku on vähentynyt ja median kautta syntyneillä mielikuvilla on koko ajan suurempi painoarvo päätöksenteossa. Muiden uratarinat auttavat hahmottamaan kompleksisessa maailmassa, mitä vaihtoehtoja on olemassa.

Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa. Sosiaalisella medialla on kyky muokata ihmistä ja vaikutus on sitä suurempi, mitä epävarmemmalla pohjalla identiteetti on. Kiillotettujen Instagram-feedien maailmassa oma erityisyys saattaa olla hankala nähdä ja osata pukea sanoiksi. Voi syntyä harha, että kaikilla muilla kiinnostava uranäkymä on kirkkaana edessä ja itsellä vain mieli täynnä kysymysmerkkejä.

Hyvä itsetuntemus on arvokas työelämätaito

Ilmiön todellisuudesta kertoo se, että StartUp Schoolin suosituimpien kurssien joukkoon lukeutuu Find your strengths -kurssi. Ehkä tämän kurssin tulisikin olla tulevaisuudessa pakollinen ihan kaikille Haaga-Helian opiskelijoille. On sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta arvokasta tunnistaa omat vahvuudet ja mielenkiinnonkohteet ajoissa, jotta urapolusta tulee aidosti merkityksellinen ja uusia mielenkiintoisia yritystarinoita voi syntyä. Hyvä itsetuntemus on nykyelämän työelämätaito.

Minulle Lenita Airiston kirjoitukset toimivat aikoinaan tiennäyttäjänä, kun kaipasin rohkeutta uraan liittyvässä taitekohdassa. Uskalsin lähteä epäterveestä työpaikasta ja perustaa omannäköisen yrityksen. ”Et ole kynnysmatto. Jos työtäsi ei arvosteta, mene muualle. Se on ainoa keino säilyttää itseluottamuksensa.” Näihin Lenitan sanoihin luottamista en ole joutunut katumaan.

_________________________________________________________________________

Ulla Alakangas toimii kehittämiskoordinaattorina StartUp Schoolissa. Hänellä on yli kymmenen vuoden kokemus monikanavaisesta viestinnästä niin julkiselta sektorilta kuin yrityskentältä. Alakangas on myös sisällöntuotantoalan yrittäjä ja matkabloggaaja.