Siirry sisältöön
Haaga-Helia avaamassa tutkimus- ja kehittämiskeskusta Kiinaan

Haaga-Helialle R&D Center Kiinaan! Kuulostaa huikealta mahdollisuudelta.

Kirjoittajat:

Tuija Toivola

kehityspäällikkö
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 03.12.2018

Tältä pohjalta lähdimme miettimään, miten saisimme käynnistettyä yhteistyötä kiinalaisten kanssa, joka poikisi tilalle käyttöä ja mahdollisesti myös suomalaisille yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia

Haaga-Heliaa hyvin tuntevan kiinalaisen Edwin Ngoin kontaktit olivat lähtölaukaus R&D Centerille. Nyt olemme tilanteessa, jossa Kiinan suurimpien puhelinbrändien (Oppo ja Vivo) omistaja BBK Electronics tarjoaa Haaga-Helialle käyttöön kolmeksi vuodeksi heidän upouudesta R&D Centeristään yhden kokonaisen kerroksen. R&D Center sijaitsee Kiinassa Suzchoun kaupungissa 85 kilometriä Shanghaista länteen. Suzchou on 10 miljoonan asukkaan yliopistokaupunki, jota kutsutaan Kaukoidän Venetsiaksi. Tilat valmistuvat keväällä 2019, ja varsinainen avajaistapahtuma on suunniteltu touko-kesäkuuksi.

Kahden päivän R&D Campin teemoiksi valikoitui ennakolta terveys, tekoäly ja big data. Isona teemana oli Smart City ja Kiinan vauhdilla kehittyvän yhteiskunnan ja kaupunkien haasteet. Niihin lähdimme yhdessä miettimään ratkaisuja. Itse tapahtumassa työstimme suomalais-kiinalaisissa ryhmissä Vierumäen Sport City -ratkaisua paikallisiin olosuhteisiin sopivaksi sekä haimme ratkaisua Kiinan koulujen uudistamiseen suomalaisten kehittämillä ratkaisuilla mm. robotit ja tekoälyä hyödyntävällä matematiikan oppimisratkaisulla. Lisäksi kaksi ryhmää työsti jo pitkällä keskusteluissa olevia terveydenhuollon haasteisiin liittyviä yhteistyökuviota ja kaupallisia tarjouksia.

Haaga-Heliasta R&D Campissa oli mukana viiden hengen ryhmä. Irmeli Pietilä kokeneena fasilitaattorina pyöritti hienosti Futuricen canvaksien pohjalta työskentelyä. Usealle kiinalaiselle osallistujalle tällainen työskentely oli jotain aivan uutta. Lisäksi mukana oli neljä suomalaista startuppia.

Haasteista huolimatta tuloksia syntyi

Hyppäsimme rohkeasti uuteen ja uskoimme, että se kannattaa. Tiesimme lähtiessämme, että kiinaisten kanssa työskentelyssä on monia haasteita. Englannin kielen taito oli hyvin vaihtelevaa, mutta kiinalaiset auttoivat toisiaan ja työskentely onnistui. Kiinassa on hyvin autoritäärinen ja pidättyväinen työkulttuuri, jossa heittäytyminen ja uuden kehittäminen yhdessä ei ole ominaista. Onnistuimme kuitenkin luomaan tekemisen meiningin ja luottamuksen osallistujien välille. Yksi merkki tästä oli pitkäksi venyneet lounaskeskustelut, jossa jaettiin kulttuureihin ja yhteiskuntiin liittyviä ominaispiirteitä ja tutustuttiin toisiimme.

InnoCampin tuloksena syntyi jatkokeskusteluja, tarjousten työstämistä, tapaamisten sopimista, yhteisiä tutkimusintressejä ja liidejä suomalaisille startupeille. Kaikki osallistujat olivat sitä mieltä, että reissu kannatti. Tästä on hyvä jatkaa Kiina-Suomi-yhteistyöprojekteja ja kauppojen hiomista eteenpäin. Jos sinulla heräsi ideoita tai ajatuksia, miten R&D Centeriä voisi hyödyntää, ole yhteydessä joko minuun (tuija.toivola@haaga-helia.fi) tai Pasi Halmariin (pasi.halmari@haaga-helia.fi).


Kirjoittaja Tuija Toivola työskentelee TKI-päällikkönä Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.

Kiina