Siirry sisältöön

Kirjoittajat:

Julkaistu : 09.10.2018

Kuvittele itsesi viiden vuoden päästä. Vaikeaa, eikö? Maailma muuttuu kiihtyvällä tahdilla.

Älä huolestu, pärjäät kyllä muutoksessakin. Se edellyttää kuitenkin pientä pysähtymistä.

Mitä enemmän maailma ympärilläsi muuttuu, sitä tärkeämmäksi muodostuu sen ymmärtäminen, kuka on, mitä osaa, ja mitä haluaisi tehdä. Se edellyttää kuitenkin omanlaistaan ajattelua ja toimeen tarttumista. Seuraavista neljästä näkökulmasta voi olla apua:

 

1. Tee suunnitelma. Tämä ei tarkoita yksityiskohtaista listaa tehtävistä, vaan oman tekemisen tavoitteellisuutta. Päämäärä auttaa tarttumaan tekemiseen ja pitämään sinut polulla – tai vaihtoehtoisesti tunnistamaan polut, jotka eivät johda päämäärääsi.

2. Katso tulevaisuuteen. Vaikka maailma tuntuu epäselvältä, on hyvä peilata tulevaisuuden tavoitteita nykyhetkeen. Jos haluat tulevaisuudessa ammattiurheilijaksi, menestyväksi startup-yrittäjäksi tai vaikkapa huippukokiksi, joudut luultavasti nykyhetkessä tekemään paljon töitä tavoitteen saavuttamiseksi.

3. Tarkkaile itseäsi. Tunnista mitkä asiat sinua motivoivat ja missä asioissa haluat olla hyvä. Heitä itsesi sellaisiin ympäristöihin, jotka haastavat ja kehittävät sinua. Uskalla epäonnistua ja opi epäonnistumisista.

4. Peilaa toimintaasi arvoihisi. Ajatusten ja arvojen peilaaminen omaan toimintaan auttaa tunnistamaan oletko pysynyt valitsemallasi polulla. Kun omat tekemisesi ja tavoitteesi ovat linjassa arvojesi kanssa, on tekeminen itselle merkityksellistä – syntynyt sisäinen motivaatio auttaa suurempienkin haasteiden yli.

 

Kaiken takana on ajatus siitä, että olet itse oman elämäsi kuskin penkillä. Maailma muuttuu yksi ihminen kerrallaan. On sinusta kiinni, mihin suuntaan sitä viet!

Vaikka muutostahti on hurjaa, auttaa haasteellisten tavoitteiden asettaminen, positiivinen näkökulma tulevaisuuteen, sekä uskallus heittäytyä uusiin ympäristöihin aktiivisesti selviytymään muutoksessa.

Tulevaisuus ei tule annettuna – ole itse aktiivisesti muovaamassa sitä haluamaasi suuntaan!

 


Kirjoittaja Timo-Pekka Uotila (KTT) toimii yhteyspäällikkönä Haaga-Helian StartUp Schoolissa. Hän on tutkinut pitkään yritysten menestymistä inhimillisen pääoman näkökulmasta. Hän yhdistää työssään tutkimuksellista näkemystä käytännön toimintaan.

Huomaa Tee tulevaisuutesi! -tapahtuma 9.10.2018 Haaga-Heliassa. Tervetuloa!

www.startupschool.fi