Siirry sisältöön
Digitaalisuus
Digitaaliset opetusmenetelmät yhä kasvussa Suomen koulutusmarkkinoilla

Kirjoittajat:

Julkaistu : 26.06.2018

Internetin helpon saatavuuden myötä digitaaliset opetusmenetelmät ovat kasvattaneet suosiotaan Suomen koulutusmarkkinoilla. Tilastokeskuksen mukaan 16–89-vuotiaiden muodostamasta ikäryhmästä 88 prosenttia käytti internetiä vuonna 2017.  Taas alle 55-vuotiaista internetiä käyttivät lähes kaikki. Jopa 73 prosenttia suomalaisista käytti internetiä monta kertaa päivässä. Lisäksi vuonna 2014 suomalaiset olivat Euroopan kärkeä sähköisessä asioinnissa.

Internetin luomat mahdollisuudet avasivat myös selkeän tien verkko-opinnoille Suomessa. Nykypäivänä jo kaikissa suomalaisissa koulutustyypeissä tarjotaan etäopiskelu- ja verkko-opiskelumahdollisuuksia. Perinteisestä opetusmuodosta verkkokoulutus erottuu selkeästi sen joustavuudella, valinnanvapaudella ja palvelukustannuksilla.

Nykypäivän digitalisaation mahdollisuuksien ansiosta opiskelijat voivat itse valita sopivan opiskelutavan, paikan ja ajan oman mielen mukaan. Kaiken kaikkiaan sähköisen maailman tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä useat suomalaiset yliopistot ja korkeakoulut ovat alkaneet kehittää uusia digitaalisia ratkaisuja parantamaan opetuksen laatua ja helpottamaan opiskelijoiden arkea.

E-learning-trendi: online proctoring eli etäopetuksen valvontajärjestelmä

Yksi verkko-opinto- eli e-learning-alan uusimmista trendeistä on online proctoring -valvontatoiminta, joka liittyy etäopetukseen.  Proctoring-valvontamekanismin avulla opiskelijaa voidaan valvoa online-tilassa verkkotentin suorituksen ajan ja saada tietoon mahdolliset huijaukset. Verkkotentin laadun ja turvallisuuden valvojana toimii  ”proctor” eli ns. tenttitukija, joka valvoo virtuaalista tenttiympäristöä videovalvonnan kautta ja antaa hälytysmerkkejä, mikäli opiskelija käyttäytyy epäilyttävästi virtuaalisen tentin aikana. Tenttitarkkailija avustaa online-tilassa myös opiskelijaa teknisissä kysymyksissä ja ongelmissa.

Kaiken kaikkiaan kyseisellä etäopetuksen valvontajärjestelmällä voidaan korvata lähitentti luomalla opiskelijalle digitaalisia tenttipaikkoja ja luentosaleja. Sen lisäksi uudenlaisella järjestelmällä pyritään lisäämään joustavuutta ja valinnanvapautta opetuksen muotoihin sekä vähentämään opiskeluun liittyvää stressiä. Tämä toteutuu käytännössä siinä, ettei opiskelijan äkillinen sairastuminen tai ”force majeure” tilanne ole enää este hyvälle koesuoritukselle.  Digitaalisen online proctoring -valvontajärjestelmän ominaisuuksien ansiosta myös opettajien paperityö vähenee, sillä kaikki koetulokset ovat saatavilla digitaalisessa muodossa, ja heidän läsnäololleen kokeen aikana ei tule olemaan tarvetta tulevaisuudessa.

Yleisesti ottaen online proctoring -järjestelmät koostuvat lukuisista teknisistä ominaisuuksista riippuen yrityksen tarjonnasta. Esimerkiksi  ääni- ja videovalvonnassa käytetään webkameraa ja tarvittaessa matkapuhelimen kameraa, jolloin niiden yhteiskäytöllä kyetään luomaan 360:n asteen virtuaalinen ja turvallinen tenttiympäristö. Lisäksi järjestelmän teknisiin ominaisuuksiin voi kuulua myös tietokoneen näytön jakaminen eli kuvakaappaustekniikka.

Hollannin yliopistoissa matematiikan pääsykokeet tehdään verkossa

Muun muassa Hollannin yliopistoissa, kuten Vrije Universiteit Amsterdamissa, Erasmus-yliopistossa Rotterdamissa ja Maastrichtin yliopistossa, on tänä keväänä 2018 alettu tarjota tuleville opiskelijoille mahdollisuus osallistua matematiikan pääsykokeisiin verkossa. Tämä on toteutettu hyödyntämällä online proctoring -valvontajärjestelmän teknologiaa. Pääsykokeen verkossa suorittamiseen vaaditaan kannettava tietokone ja luotettava internetyhteys.

Kokonaisvaltaisesti matematiikan pääsykokeiden suorittaminen virtuaalisessa ympäristössä on tuonut monia etuja sekä opiskelijoille että yliopistoille. Pääsykokeisiin valmistautuessa opiskelijat säästävät ensinnäkin arvokasta aikaa ja rahaa, sillä toisella puolella maailmaa olevan ei tarvitse valmistautumisaikana lentää Hollantiin vain pääsykokeen takia. Lisäksi yliopistojen kannalta sähköisen pääsykokeen kautta saadaan nopeasti kattava kuva tulevien opiskelijoiden matemaattisista taidoista digitaalisen järjestelmän luomilla automaattisilla luokitteluilla ja tietoturvaratkaisuilla.

Online proctoringin suosio on nousussa koulutusmarkkinoilla, minkä myötä jäämme odottamaan, milloin myös Suomessa nähdään ensimmäiset, mahdollisesti juuri kyseistä etäopetuksen järjestelmää hyödyntävät korkeakoulujen pääsykokeet.


Kirjoittaja Evgenia Khandanyan opiskelee Haaga-Helian liiketalouden koulusohjelmassa ja on työharjoittelussa ProctorExamissa.