Siirry sisältöön
Muut aiheet
Kolmen kimppa kaikkien eduksi

Haaga-Helia, Laurea ja Metropolia ovat nyt vajaan vuoden toimineet strategisena liittoumana.

Kirjoittajat:

Julkaistu : 17.11.2017

Tämä 3AMK-liittouma syntyi opetus- ja kulttuuriministeriön alkuun paneman prosessin tuloksena, ja se liittyy laajemmin koulutuksen rakenteellisiin ratkaisuihin Suomessa. Omistajamme kaikissa kolmessa ammattikorkeakouluissa linjasivat toimintamme sellaiseksi, että yhteistyötä tehdään tarkkaan valituilla ja rajatuilla osa-alueilla ja että kaikessa mennään pikemminkin toiminta ja tulokset kuin hallinto ja laatikkoleikit edellä. Kysymys ei siis ole mistään syvemmän rakenneratkaisun esiasteesta.

Aluksi jouduimme tekemään paljon töitä ratkaisumme uskottavuuden eteen. Pelättiin, että olemme rakentaneet paperitiikerin. Pelkomme oli turha, sillä olemme pitkälti lunastaneet meihin kohdistettuja odotuksia. OKM:n esityksissä olemme päässeet ensimmäiselle sivulle – yhdessä Tampere-3:n sekä Lahden ja Lappeenrannan ratkaisujen kanssa. Totesipa jopa ministeri Grahn-Laasonen yhden tét-a-tét-tapaamisen yhteydessä ”Pidän ajattelustanne!”

Neljä toimintalinjaamme ovat kaikki edenneet. Yhteinen koulutusvientiyhtiömme EduExcellence Oy on perustettu ja toimitusjohtajaksi on valittu Tuija Pulkkinen. Kevään 2018 kaikki vientihankkeet siirretään tuon yhtiön siipien suojaan. Hankkeissa toimijat ovat löytäneet toisensa ja valmistelussa onkin useita hankehakemuksia. Ristiinopiskelu ja kesäkoulu etenevät, ja niitä tukevat järjestelmäratkaisut sekä digikampus ovat aikataulussaan. Vuodelle 2018 odotamme tälläkin alueella noin sadan prosentin kasvua. Yrittäjyyskoulutuksessa ja työelämähankkeissa kolmen kimpassa toimimisesta on tullut toimintatapa.

On totta, että meidän kolmen ison ammattikorkeakoulun kulttuureissa ja toimintavoissa on eroja. Itse koen nuo erot myönteisinä ja monissa tilanteissa olen oppinut paljon. Kollegaverkostoni on moninkertaistunut, ja voin helposti testata jotain uutta ajatusta lähellä olevalla henkilöllä, joka toisaalta tuntee Haaga-Helian ja toisaalta omaa suhteellisen samankaltaisen arvomaailman. Myöskään ei pidä aliarvioida sitä, että me kaikki toimimme pääkaupunkiseudulla, jonka lainalaisuudet poikkeavat toiminnasta muualla Suomessa.

Haaga-Helia on sitoutunut strategiseen liittoumaan. Nyt ollaan jo sellaisessa vaiheessa, että sitoutumista näkyy myös henkilökohtaisella tasolla. Liittouma ei enää ole pelkkä strateginen linjaratkaisu, vaan siitä on tulossa ajattelutapa – omassa työssä näkyvä itsestään selvä lisäulottuvuus. Kun asia tulee näin lähelle, se siirtyy osaksi DNA:ta. Ei huono juttu ollenkaan, sillä ainakin tähänastiset kokemukset kertovat meille, että tämä kolmen kimppa toimii todella kaikkien kolmen eduksi.